ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΓΙΟΣΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Off 475
Print Friendly, PDF & Email

“Το χαρακίρι”

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα από τον Περουβιανό συγγραφέα, βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Μάριο Βάργκας Λιόσα

 

americalatina.gr. 9/2/2015.

image

 

“Οι Ιάπωνες πλέον δεν αυτοκτονούν, αλλά η τελετουργία αυτή παραμένει ζωτανή στις μέρες μας και μάλιστα είναι μαζική. Την έχουν εφαρμόσει χώρες όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και τώρα ήρθε η σειρά της Ελλάδας”.

Με τα λόγια αυτά αρχίζει το άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Περουβιανός συγγραφέας και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Μάριο Βάργκας Λιόσα (Γιόσα), με το οποίο επιτίθεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα δημαγωγικό της άκρας Αριστεράς.

Ο Λιόσα αρχικά αναφέρεται στις περιπτώσεις της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, οι οποίες άλλοτε ήταν χώρες με ευημερία στη Λατινική Αμερική και οι οποίες όπως λέει, εξαιτίας των κυβερνήσεων του ποπουλισμού που εξέλεξαν οι πολίτες κατάντησαν να είναι τριτοκοσμικές χώρες. “Μια περίπτωση πολιτικού χαρακίρι είναι η Βενεζουέλα. Η διαφθορά οδήγησε την πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας να εμπιστευτεί το μέλλον της σε έναν μεσσία“καουντίγιο” (ηγέτη): τον κομαντάντε Ούγο Τσάβες. Η δικτατορία είναι είναι μια ασφυκτική πραγματικότητα, έχει κλείσει τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα και εφημερίδες, γεμίζοντας τις φυλακές από αντιφρονούντες, αυξάνοντας τη διαφθορά, ενώ ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης διευθύνει το ναρκωεμπόριο, τη μοναδική βιομηχανία που ανθεί στη χώρα”.

Ο Λιόσα αναφέρεται στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση πολιτικού χαρακίρι: “Η πιο πρόσφατη περίπτωση φαίνεται πως είναι αυτή της Ελλάδας, η οποία σε ελεύθερες εκλογές φέρνει στην εξουσία -με το 36% των ψήφων- τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα δημαγωγικό και ποπουλιστικό κόμμα της άκρας Αριστεράς που συμμάχησε με μια μικρή οργάνωση της δεξιάς, υπερεθνικιστική και αντιευρωπαϊκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στους Έλληνες μια επανάσταση και έναν παράδεισο. Στην καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα η οποία υπήρξε η κοιτίδα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού της Δύσης, ίσως είναι κατανοητή αυτή η κάθαρση του εκλογικού σώματος της Ελλάδας”.

«Από την αρχή της κρίσης το ΑΕΠ της Ελλάδας έπεσε κατά 25% και το ποσοστό της ανεργίας έφθασε σχεδόν στο 26%. Αυτό σημαίνει μια κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών, μια ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και μια καρκινική αύξηση της φτώχειας. Αν κάποιος ακούσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του -τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- θα πιστέψει ότι αυτή η κατάσταση δεν οφείλεται στην ατέλειωτη διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες με πλήρη ανευθυνότητα έφθασαν στο σημείο να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλασματικά οικονομικά στοιχεία για να καλύψουν τα λάθη τους, αλλά στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα διεθνείς οι οργανισμοί και η Ευρώπη για να τη σώσουν από τις κακές πολιτικές που είχαν ακολουθήσει”.

“Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι όλες αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις να μπουν στο αρχείο, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη μιας κυβέρνησης, όπως έκανε ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία. Να αναγνωρίσει ότι υποσχέθηκε ψεύτικα πράγματα και αδύνατα να πραγματοποιηθούν και να αναμορφώσει το πρόγραμμα του με πνεύμα ρεαλιστικό, κάτι το οποίο βέβαια θα το έφερνε αντιμέτωπο με μια φοβερή αντίθεση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Αν όμως δεν το κάνει, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με μια χρεοκοπία, βγαίνοντας από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βυθιζόμενη στην υπανάπτυξη”.

«Η Ελλάδα χρωστάει στην Ισπανία 26 δισεκατομμύρια ευρω. Η ανάκαμψη της Ισπανίας έχει κοστίσει αίμα, ιδρώτα και δάκρυα. Γιατί θα έπρεπε οι Ισπανοί να πληρώσουν από τις τσέπες τους τις κακές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, όταν μάλιστα ήδη πληρώνουν για τα δικά τους λάθη;”

ΠΗΓΗ: americalatina.gr

Categories

Usefull Info

Social Networks