ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Λίμνη Τιτικάκα στο Περού

Off 3416
Print Friendly, PDF & Email

Λίμνη Τιτικάκα (Περού)

titicaca_uros_boatman1ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

Η μυστηριώδης λίμνη Τιτικάκα

 

Του Σπύρου Δράκου

Η λίμνη Τιτικάκα είναι μια απο τις ομορφότερες και μυστηριώδεις λίμνες στην Αμερική. Ο πληθυσμός γύρω απο τη λίμνη διατηρεί ακόμα παραδόσεις της αυτοκρατορίας των Ίνκας.

Σε αυτό το μέρος το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν, γύρω απο ένα απο τα πλέον χαρακτηριστικά τοπία του πολιτισμού των Ινκας και των μυστηρίων τους που εξακολουθούν να μας καταπλήσσουν.

Κατά τη διάρκεια μιας εξερευνητικής αποστολής αποτελούμενης απο δύτες του πολεμικού ναυτικού και Περουβιανούς ειδικούς ωκεανογράφους που έγινε τον Οκτώβριο του 2002, εντοπίστηκαν ερείπια τα οποία θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια χαμένη πόλη, κατασκευασμένη απο μια άλλη προκάτοχο των Ίνκας στον βυθό της λίμνης.

Γεωγραφική τοποθεσία

Βρίσκεται σε μια ζώνη μοιρασμένη μεταξύ του Περού και της Βολιβίας, αυτή η πλεύσιμη λίμνη διακρίνεται απο τις μεγάλες τις διαστάσεις. Μια επιφάνεια περίπου 8.490 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθους 280 μέτρων. Στα παράκτια λιμάνια η φολκλορική πρωτεύουσα, βρίσκεται η πόλη Puno. Δημιουργήθηκε το 1666 ο πληθυσμός της φτάνει τους 60.000 κυρίως απο την περιοχή Aymara αλλά διατηρεί την ισπανική τεχνοτροπία στις εκφράσεις τέχνης και πολιτισμού.

Ο πληθυσμός που ζει γύρω απο τη λίμνη ασχολείται κυρίως με το ψάρεμα και την χειροτεχνία, ενώ το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι βάρκες, γνωστές με το όνομα totora. Τα νερά της λίμνης ενώνουν συνολικά 36 νησιά. Τα μεγαλύτερα νησιά είναι τα Uros, Taquile και Amanti, τα οποία βρίσκονται στην Περουβιανή επικράτεια. Η λίμνη έχει ένα σύστημα ναυσιπλοϊας που διατηρεί την επαφή μεταξύ Περού και Βολιβίας με επιβίβαση απο το Περουβιανό λιμάνι του puno και απο την άλλη στην Βολιβιανή πόλη Huaqui.

 

«ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ»

Το 1978 στα αποθέματα της λίμνης Titicaca βρίσκονται 60 είδη πουλιών, 14 είδη ψαριών και άλλα 18 είδη αμφίβιων. Μέσα σε αυτά τα είδη συμπεριλαμβάνεται και ο γιγάντιος βάτραχος της Τιτικάκα, το βάρος του οποίου φτάνει μέχρι και τα τρία κιλά. Η ιδανική εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη λίμνη είναι ο Μάιος και ο Οκτώβριος, επειδή οι μέρες είναι πιο ηλιόλουστες και οι εναλλαγές της θερμοκρασίας δεν είναι τόσο απότομες.

Η μέση θερμοκρασία την εποχή αυτή είναι 25 βαθμοί Κελσίου, παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να πέσουν και κάτω απο το 0 και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όλο το χρόνο Ένας απο τους πιο εύκολους τρόπους να φτάσει κανείς στη λίμνη είναι η πτήση προς την πόλη Juliaca η οποία απέχει περίπου μια ώρα απο το Puno. Απο εκεί μπορείτε να ταξιδέψετε προς τα νησιά με διάφορα θαλάσσια μέσα μεταφοράς. Aλλος ένας τρόπος είναι να φτάσετε δια ξηράς ταξιδεύοντας 416 χιλιόμετρα απο το Cuzco στο Puno.

Τα νησιά της λίμνης Τιτικάκα

Ένα απο τα πιο γνωστά νησιά είναι το νησί Uros. Αυτό το νησί είναι κατασκευασμένο σε μια τεχνητή φόρμα πάνω σε καλάμια totora, ένα τεράστιο φυτό με λεπτά φύλλα που ανθεί στη λίμνη. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται και στην κατασκευή όλων των χειροτεχνημάτων αλλά και των βαρκών που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για το ψάρεμα.

Το νησί απο totora που επιπλέει περιμένει τους επισκέπτες του και βρίσκεται 4 χιλιόμετρα απο την πόλη Puno. Σε αυτό το νησί διατηρούν ακόμη την ενδυμασία και τον τρόπο καλλιέργειας των πόλων των Ίνκας. Το νησί Taquile συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποικιλία απο τοπικές εκδρομές, τις οποίες οργανώνουν οι ίδιοι οι ιθαγενείς, που αντιπροσωπεύουν άλλωστε κάθε τι το τουριστικό στο νησί τους.

Οι ντόπιοι καλωσορίζουν τους τουρίστες στα σπίτια τους όπως γινόταν και στα πατροπαράδοτα έθιμα τους. Το νησί κατοικείται απο 350 οικογένειες, οι οποίες ακολουθούν αυστηρά τα έθιμα των Ινκας, στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν και οι τρεις σημαντικότεροι κανόνες της παλιάς αυτοκρατορίας που είναι οι εξής: Μην κλέβεις, μην αδρανής και μην λες ψέμματα. Σε αυτό το νησί μπορείτε να εκτιμήσετε τα ερείπια των Ινκας.

 Το νησί Αμάντι είναι ένα απο τα μέρη που διατηρούνται οι παλιές παραδόσεις της αυτοκρατορίας. Είναι ένα απο τα ωραιότερα νησιά της λίμνης

Ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει επιβιβαζόμενος σε μια totora και να θαυμάσει ένα υπέροχο τοπίο στο τρίωρο ταξίδι του μέχρι να φτάσει σε ένα απο τα λιμάνια. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει τα αρχέγονα μονοπάτια των Ίνκας φτιαγμένα απο μικρά κομμάτια πέτρας, να ανακαλύψει αρχαιολογικά απομεινάρια. Στο νησί δεν υπάρχει ίχνος σύγχρονου μεταφορικού μέσου.

Το νησί Αμάντι είναι ένα απο τα μέρη που διατηρούνται οι παλιές παραδόσεις της αυτοκρατορίας. Είναι ένα απο τα ωραιότερα νησιά της λίμνης, εξαιτίας των κλημάτων, των αναρριχόμενων φυτών και των πολιτιστικών υπολλειμάτων, καλούν τον επισκέπτη να εμποτιστεί με έναν απο τους πιο σημαντικούς προ-Κολομβιανούς πολιτισμούς της Αμερικής. Σε αυτό το νησί θα βρείτε αρχαιολογικά ευρήματα μιας απο τις ιερές πόλεις της αυτοκρατορίας.

Στις μέρες μας σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν απο τις Περουβιανές υπηρεσίες το 1993, 300.000 κάτοικοι μιλούν την τοπική γλώσσα της Aymara, που ονομάζεται Juarez, και η πλειονότητα όσων την μιλούν στις πόλεις Puno, Monquegua και Tacna.

Categories

Usefull Info

Social Networks