ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΕΞΕΓΕΡΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ

Off 811
Print Friendly, PDF & Email

indigenas_brasil_386

 

Στη Βραζιλία ιθαγενείς κοινότητες εξεγέρθηκαν ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο που ρυθμίζει τη διαχείριση των εδαφών που ελέγχουν. Σκοπός φαίνεται πως είναι η εκμετάλλευση αυτων των εδαφών για την εξόρυξη μεταλλευμάτων. Ιθαγενείς κοινότητες που βρίσκονταν στην περιοχή Πάλμας όπου διεξάγονται οι πρώτοι Παγκόσμιοι Ολυμπιακοί Αγώνες Ιθαγενών Κοινοτήτων, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο ηγέτης Ραονί της φυλής Παταχό προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει «λουτρό αίματος» αν υλοποιήσει την πρόθεση της.

Οι ιθαγενείς κοινότητες στη Βραζιλία, που διεκδικούν σεβασμό στα δικαιώματα τους, αριθμούν περίπου 817 χιλιάδες και καταλαμβάνουν το 13,6% των εδαφών της χώρας

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους ιθαγενείς και προειδοποίησε από την πλευρά της πως οι νόμοι του Κράτους πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Οι ιθαγενείς επανέλαβαν πως αν χρειαστεί θα φθάσουν μέχρι την είσοδο του προεδρικού μεγάρου για να διαμαρτυρηθούν. Η φυλή γκουαρανί είναι μια από τις φυλές ιθαγενών που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε διένεξη με τις Αρχές, αφού υποστηρίζουν ότι τα εδάφη στα οποία βρίσκονται είναι ιερά και προέρχονται από τους προγόνους τους, ενώ αγρότες και άλλοι επαγγελματίες υποστηρίζουν πως τους ανήκουν και θέλουν να τα εκμεταλλευτούν.

Categories

Usefull Info

Social Networks