ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

Off 110
Print Friendly, PDF & Email

obamas_castros_386

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κούβα στις 21 και στις 22 Μαρτίου. «Θα ταξιδέψω στην Κούβα για να προωθήσω τις δυνάμεις μας και την πρόοδο και να βελτιώσω τη ζωή των Κουβανών», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο twitter.
Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη στην Κούβα αφού ο Μπαράκ Ομπάμαθα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησιωτικό κράτος μετά από περίπου 90 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, ενταφιάζοντας οριστικά ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μέτωπα του Ψυχρού Πολέμου.
Μετά την περυσινή προσέγγιση μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον, οι δύο χώρες αντάλλαξαν διπλωματικές αποστολές, ενώ εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν συμφωνία την Τρίτη για την αποκατάσταση των επιβατικών πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας εντός του 2016, αίροντας έτσι το τελευταίο πρόσκομμα στην ελεύθερη μετακίνηση Κουβανοαμερικανών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις οικογένειές τους στη νησιωτική χώρα.
Τα σχέδια του προέδρου Ομπάμα προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση Ρεπουμπλικανών που αντιτίθενται στην αναθέρμανση των σχέσεων με το καθεστώς Κάστρο, συμπεριλαμβανομένων και υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος. Ο υπερσυντηρητικός γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ο πατέρας του οποίου διέφυγε από την Κούβα τη δεκαετία του 1950, είπε ότι ο Ομπάμα δεν θα έπρεπε να επισκεφθεί το νησί όσο η οικογένεια Κάστρο παραμένει στην εξουσία.
Παρά την πρόθεση του προέδρου Ομπάμα να προβεί σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, η σθεναρή αντίδραση του αντικαστρικού λόμπι στη νομοθετική εξουσία δεν έχει επιτρέψει την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο, που απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο. Για τον πρόεδρο Ομπάμα, το διπλωματικό άνοιγμα προς την Κούβα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της οκταετούς θητείας του.
Ο κ. Ομπάμα θα γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος, μετά τον Κάλβιν Κούλιτζ το 1928, που επισκέπτεται την Αβάνα, αν και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επισκέφθηκε τον αμερικανικό ναύσταθμο του Γκουαντάναμο το 1948.

Categories

Usefull Info

Social Networks