ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΡΑΦΑΕΛ ΚΟΡΕΑ

Off 151
Print Friendly, PDF & Email

ecuador_protesta_386

 

To Eκουαδόρ βρίσκεται σε αναταραχή λόγω των μεγάλων διαδηλώσεων που γίνονται κατά των μέτρων λιτότητας. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στο Εκουαδόρ που προσπαθεί με μέτρα λιτότητας να ανακάμψει. Η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέους φόρους στα εισαγόμενα προϊόντα (5 – 45% σε 2.800 προϊόντα) με τους οποίους αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 2,2 δις δολάρια.

_
Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφού θεωρείται ότι θα υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και θα αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές σε ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα και ορισμένα είδη μαζικής κατανάλωσης. Επιπλέον υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στην ανακοίνωση του προέδρου της χώρας ότι θα υπάρξουν νέοι φόροι στις κληρονομιές.

_
Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στο Εκουαδόρ κατά των μέτρων λιτότητας και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει χρήματα. Οι διαδηλώσεις γίνονται στην πρωτεύουσα Κίτο και στις πόλεις Αμπάτο, Κουένκα και Γκουαγιακίλ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε Βενεζουέλα» και «έξω ο δικτάτορας». Ο Ραφαέλ Κορέα δήλωσε πως πρόκειται για «χειρουργικά μέτρα» και υποστήριξε πως δεν θα πλήξουν τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις γίνονται και από οπαδούς του Κορέα που εκφράζουν την συμπαράσταση τους στον Πρόεδρο.

Categories

Usefull Info

Social Networks