ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΜΑΚΡΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Off 101
Print Friendly, PDF & Email

mauricio_macri_386

 

Είναι πολυεκατομμυριούχος, δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες, πρώην πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς και από τον επόμενο μήνα ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Ο 56χρονος Μαουρίτσιο Μάκρι του κεντροδεξικού κόμματος Θα Αλλάξουμε ανέτρεψε τις μέχρι πριν από δύο μήνες προβλέψεις και εκτόπισε από την εξουσία τούς περονιστές της σημερινής προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ όπου παρέμεναν τα τελευταία 14 χρόνια.

Τώρα η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες θα κάνει στροφή προς τα δεξιά και σε μια πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα επηρεάσει όχι μόνο τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Για την εξουσία στην Αργεντινή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αναμετρήθηκαν δύο γιοι ιταλών μεταναστών. Ο Μάκρι συγκέντρωσε το 51,4% των ψήφων ενώ ο Ντανιέλ Σιόλι, πρώην πρωταθλητής αγώνων ταχύτητας, το 48,6%.

Οι κυβερνήσεις της Κίρσνερ διατηρούσαν τις δημόσιες δαπάνες σε υψηλά επίπεδα, όμως δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον πληθωρισμό που έφθασε να τρέχει με 20%, ούτε προχώρησαν σε επενδύσεις στις υποδομές, με αποτέλεσμα τα καλοκαίρια μεγάλες περιοχές και όχι μόνο της πρωτεύουσας να μένουν χωρίς ηλεκτρικό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια διαδηλώσεις και έντονες αντιδράσεις.

Οι πρώτες ανατροπές. Βέβαια η νίκη του Μάκρι με μικρή σχετικά διαφορά αποκαλύπτει τον βαθύ διχασμό της Αργεντινής. Ο ίδιος δεν έχασε καθόλου χρόνο και αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ζητήσει την παραίτηση όλου του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας, αφού προτεραιότητά του, όπως την έθεσε προεκλογικά, είναι να αντιστρέψει τις περισσότερες αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της Κίρσνερ, να καταλήξει σε συμβιβασμό με τα κερδοσκοπικά ταμεία με τα οποία η χώρα βρίσκεται στα δικαστήρια μετά την πτώχευση του 2001 και να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Επίσης, ο Μάκρι έκανε σαφές ότι θα αλλάξει τις συμμαχίες της χώρας, όπως για παράδειγμα τη στενή συνεργασία με την Βενεζουέλα. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον συνόδευε η σύζυγος του πιο γνωστού πολιτικού κρατουμένου της Βενεζουέλας, του Λεοπόλδο Λόπες. Και χθες ο πολιτικός που θα ορκισθεί στις 10 Δεκεμβρίου νέος πρόεδρος της Αργεντινής ζήτησε να αποβληθεί η Βενεζουέλα από την εμπορική συμμαχία της Νότιας Αμερικής, τη Mercosur, επειδή η κυβέρνησή της φυλακίζει ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Δεσμευόμενος να βάλει τέλος στον κιρσνερισμό, όπως είπε, ο απερχόμενος δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες επανέλαβε χθες την υπόσχεσή του να άρει τους περιορισμούς στην αγορά ξένου συναλλάγματος και ιδιαίτερα του αμερικανικού δολαρίου ώστε να περιορισθεί η μαύρη αγορά που επιβαρύνει την οικονομία. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην υποτίμηση του αργεντινού πέσο.

Για να μην υπάρξουν έντονες αναταράξεις θα χρειασθούν, λέει, άμεσες δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και όλα αυτά, προβλέπουν οι αναλυτές, μέσα σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης από τους περονιστές που θα περάσουν στην αντιπολίτευση.

Τα βέλη της αντιπολίτευσης. Ηδη χθες η εκπρόσωπος Τύπου της προέδρου Κίρσνερ έκανε λόγο για «ουσιαστικά ισόπαλο αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι οι περονιστές «θα επιστρέψουν σύντομα στην εξουσία». Κατηγόρησε επίσης τον Μάκρι ότι θα υποβάλει τους 41 εκατομμύρια πολίτες της χώρας στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της δεκαετίας του ’90 που οδήγησαν στην πτώχευση του 2001.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η Αργεντινή, με τους πολίτες κουρασμένους από τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων 15 ετών, αλλάζει σελίδα. Το αν η κεντροδεξιά κυβέρνηση πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί κρίσιμο ζήτημα για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Categories

Usefull Info

Social Networks