ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ

Off 95
Print Friendly, PDF & Email

markesΤο αρχείο του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, θα ανήκει από δω και πέρα στο πανεπιστήμιο του Τέξας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου. Το αρχείο περιλαμβάνει  αυθεντικά χειρόγραφα του Μάρκες, 2.000 επιστολές, , φωτογραφίες και σημειωματάρια. Επιπλέον στο πανεπιστήμιο θα ανήκουν και  η γραφομηχανή του, αλλά και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ο νομπελίστας συγγραφέας. Το αρχείο του Μάρκες  θα στεγαστεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ του Πανεπιστημίου του Τέξας, χωρίς να γίνεται λόγος στις δηλώσεις τους για το ακριβές αντίτιμο που έδωσαν προκειμένου να αποκτήθει το ιστορικό αυτό αρχείο.

Οι ΗΠΑ στο παρελθόν είχαν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες λόγω των σχέσεων του με τον Φιντέλ Κάστρο

«Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είχε τόσο σημαντική επιρροή στο μυθιστόρημα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα όσο ο Τζέιμς Τζόις το πρώτο μισό» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρου Χάρι Ράνσομ. Στην πατρίδα του, στην Κολομβία, η κίνηση αυτή, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθότι, το αρχείο αυτό αποτελεί πολιτιστική κληρονομία και κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο θα έχει στην κατοχή του το υλικο αυτό, από την στιγμή που είχε  απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον συγγραφέα για δεκαετίες.

Categories

Usefull Info

Social Networks