ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Τα μαρμαρα του Παρθενωνα πρεπει να επιστρεψουν στην Ελλαδα»

Off 215
Print Friendly, PDF & Email

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ, ΑΛΝΤΟ ΚΟΡΝΕΧΟ
cornejo_650

Ιάσων Πιπίνης. 8 Οκτωβρίου 2014. Ο πρόεδρος της Βουλής της Χιλής Άλντο Κορνέχο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθεια που γίνεται για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Την στήριξη της Χιλής στη χώρα μας μετέφερε και στις συναντήσεις που είχε στη χώρα μας. Όπως λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο americalatina.gr οι δύο χώρες θα πρέπει να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του μετρό στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο, που έχει την ονομασία «Ελλάδα», όπου εκτίθενται αντίγραφα αρχιαοελληνικών γλυπτών και αναγλύφων.

Υπάρχει μια διεθνής καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εσείς συμφωνείτε να επιστρέψουν στη χώρα μας;

Ναι, εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν. Στη Βουλή της Χιλής υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα και αυτό μάλιστα το μετέφερα στις συνομιλίες που είχα εδώ. Όταν επιστρέψω στη Χιλή πιστεύω ότι το Σώμα της Βουλής θα βγάλει εάν ψήφισμα για αυτό το ζήτημα και θα πάρει επίσημη θέση και η κυβέρνηση.

Στη Βουλή της Χιλής υπάρχει μια ελληνοχιλιανή Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων. Ασχολείται και με αλλά θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και όχι μόνο με πολιτικά θέματα.

 

«Η Βουλή της Χιλής σύντομα θα βγάλει ψήφισμα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και η κυβέρνηση θα πάρει επίσημη θέση»

 

cornejo_a_301

 

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο της Χιλής υπάρχει μια στάση του μετρό που έχει το όνομα “Ελλάδα” και επίσης μια λεωφόρος που λέγεται “Λεωφόρος Ελλάδας”. Τι σημασία έχει το όνομα αυτό για τους Χιλιανούς;

Παραδοσιακά πάντα είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες. Αυτό δεν εκφράζεται μόνο στις εμπορικές σχέσεις, η στις εισαγωγές και εξαγωγές όπως κάνουν πολλές χώρες. Η σχέση της Ελλάδας με τη Χιλή πάει ακόμη πιο μακριά και φυσικά μπορεί να γίνει ακόμη βαθύτερη. Εγώ περιμένω η επίσκεψη μου να συμβάλλει σε αυτό. Η Χιλή έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Αλλά εσείς έχετε αναπτύξει θέματα όπως ο τουρισμός, η πολιτιστική ανάπτυξη. Σε αυτά θα μπορούσαμε να έχουμε μια συνεργασία.
Πάντα υπάρχει υπάρχει περιθώριο στις δυο χώρες να έρθουν πιο κοντά. Πιστέψτε με ότι μετρά από αυτή την επίσκεψη εάν μέρος της δουλείας μου θα είναι να εκφράσω στην κυβέρνηση μου και στη Βουλή μας την ανάγκη να κάνουμε βαθύτερες τις σχέσεις μας.

Εδώ και λίγα χρονιά στο μετρό του Σαντιάγο, σε μια σημαντική στάση, υπάρχουν αντίγραφα από αρχαιοελληνικά ανάγλυφα και γλυπτά. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό προσέφερε τον χώρο αυτό. Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες καθημερινά έχουν μια «συνάντηση» με τον ελληνικό πολιτισμό.

Categories

Usefull Info

Social Networks