ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι οδήγησε στην εξαφάνιση του πολιτισμού των Μάγιας;

Off 1860
Print Friendly, PDF & Email
natasa1
της Αναστασίας Καραπατσιά
Ο πολιτισμός των Μάγιας συνεχίζει να προκαλεί τον θαυμασμό επιστημόνων και όχι μόνο ακόμα και σήμερα. Οι Μάγιας υπήρξαν μελετητές των άστρων, πολεμιστές, έμποροι, αρχιτέκτονες, με σεβασμό στην φύση και τον πλανήτη. Τι είναι όμως  αυτό που οδήγησε  στην εξαφάνιση ενός τόσου μεγάλου πολιτισμού; Μια νέα έρευνα, του αμερικανικού πανεπιστημίου Rice University, με επικεφαλής των καθηγητή Andre Droxler οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγιας «εξαφανίστηκε» λόγω μιας παρατεταμένης ξηρασίας.
 Τα αποτελέσμα της νέας έρευνας δημοσιέυθηκαν στο Scientific Reports του επιστημονικού περιοδικού Nature.
 Οι έρευνες συνδέουν την εξαφάνιση των Μάγιας με περιόδους έντονης ξηρασίας
magiasΟι επιστήμονες αφού ανέλυσαν το νερό της λίμνης Blue Hole, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ του 8ου και 9ου αιώνα υπήρξε μια περίοδος ισχυρής ξηρασίας, την εποχή που ο πολιτισμός των Μάγιας είχε αρχίσει να «εξαφανίζεται». Οι ειδικοί μελέτησαν την σχέση τιτάνιου και αργίλου την εποχή της εξαφάνισης των Μάγιας. Επιστημονικά, όταν ο λόγος της σχέσης των δυο στοιχείων είναι μικρός δείχνει περιορισμένες βροχές, όπως ακριβώς και την περίοδο εκείνη. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τα πρώτα που συνδέουν την «εξαφάνιση» των Μάγιας με περιόδους έντονης ξηρασίας, ωστόσο ενισχύουν την επιστημονική άποψη ότι η ξηρασία ήταν ο κύριος παράγοντας.
Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η συλλογή πληροφοριών έγινε από διάφορα σημεία της περιοχής, σύμφωνα με τον καθηγητή  André Droxler. Ο πολιτισμός των Μάγιας, υποστηρίζει ο καθηγητής, άκμασε τους πρώτους αιώνες και στο τέλος του 10ου αιώνα εγκαταλήφθησαν οι πόλεις τους. «Όταν υπάρχουν μεγάλες ξηρασίες, ξεκινάει και η πείνα» συμπληρώνει ο André Droxler.

Categories

Usefull Info

Social Networks