ΒΙΒΛΙΑ

Το «Πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη

Off 682
Print Friendly, PDF & Email

vivlio_cerv_1

 

Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής – Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες στο δημοσιογράφο στο Καράκας το 2010

 

Νοέμβριος 2014. Ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης παρουσίασε το βιβλίο του «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες στο Σύνταγμα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, στελέχη της Αριστεράς και μέλη της λατινοαμερικανικής κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα.

_
Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η αριστερή στροφή που έκαναν πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή, η πολιτική διαδρομή του ηγέτη της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» στη Βενεζουέλα Ούγο Τσάβες, το ξεχωριστό λατινοαμερικανικό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης γνωστό ως «ποπουλισμός», η δράση των ένοπλων κινημάτων, οι λεγόμενες «πτήσεις θανάτου» που χρησιμοποίησαν οι λατινοαμερικανοί δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων και η περίοδος διακυβέρνησης του προέδρου Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο στο Περού (1968-1975), ο οποίος ήταν μέντορας του Ούγο Τσάβες και θείος του συγγραφέα που κατάγεται από Το Περού.

 

vivlio_cerv_2
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η θεσμική οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη και η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη.
Στις 309 σελίδες του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, περιλαμβάνεται η συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη στο Καράκας το 2010, όπου αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην επιθυμία του να επισκεφθεί τη χώρα μας. Στο βιβλίο μέσα από συνεντεύξεις, ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποτυπώνεται ο «μαγικός ρεαλισμός» της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής.

_
Μετά τις ομιλίες το μουσικό γκρουπ ΠΕΡΟΥ ΙΝΚΑ από το Περού ερμήνευσε κομμάτια από τη Λατινική Αμερική.

_

Περιγραφή του βιβλίου

Το πολιτικό πείραμα που ξεκίνησε το 1998 με την εκλογική νίκη του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα σηματοδότησε μια αριστερή στροφή σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης, Ούγο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου το 2013 άφησε «ορφανή» τη λεγόμενη επαναστατική αριστερά στη Λατινική Αμερική.

_
Περιλαμβάνεται επίσης η συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη στο Καράκας το 2010, στην οποία αναφέρεται στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην επιθυμία του να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Η δράση των ένοπλων κινημάτων, η Θεολογία της Απελευθέρωσης, οι πτήσεις του θανάτου που χρησιμοποίησαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων, το ξεχωριστό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης, γνωστό ως ποπουλισμός, η περουβιανή επανάσταση του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο και οι συνεχιστές της πολιτικής του Ούγο Τσάβες στην ήπειρο αποτυπώνουν τον μαγικό ρεαλισμό της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής.

 

vivlio_cerv_3

 

Βιογραφικό του Ιάσονα Πιπίνη

Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ισπανικής Φιλολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα «Σύγχρονων Λατινοαμερικάνικων Σπουδών» του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία. Εργάζεται από το 2000 ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel» και είναι ανταποκριτής στην Αθήνα του διεθνούς ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου «Hispan TV». Έχει συνεργαστεί με την κρατική ισπανική τηλεόραση «TVE» και το τηλεοπτικό δίκτυο «Telesur» της Βενεζουέλας.

_
Έχει γράψει το βιβλίο «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις Κέδρος, 2014). Το 2005 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.americalatina.gr, που δημοσιεύει ειδήσεις από τη Λατινική Αμερική. Είναι ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο (1968 – 1975), ο οποίος υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και του Σαλβαδόρ Αλιέντε τη δεκαετία του ‘70 στη Λατινική Αμερική, αλλά και «μέντορας» του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

 

foto_iasonas_pipinis_gia_biografiko

 

Κριτική – παρουσιάσεις

Δ. Σωτηρόπουλος. Στο ρυθμό της Λατινικής Αμερικής. 03/05/2015. Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Όταν ο Τσάβες ήθελε να επισκεφθεί την Ελλάδα. 04/01/2015. Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ.

Δ. Μαρδάς. Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» 28/01/2015. ΑΠΕ – Εφημερίδα Ημερησία.

Κωστής Παπαιωάννου. Όταν η Αριστερά άφησε τα όπλα. 04/10/2015. Ιστοσελίδα bookpress.gr

Συνέντευξη στη Γ. Καρκάνη και στο Allyou.gr. 23-01-2015.

«Τσίπρας όπως… Τσάβες». 01/07/2015. Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

«Ο Χριστός ήταν σοσιαλιστής και ο Ιούδας καπιταλιστής». 13/06/2015. Ιστοσελίδα Μηχανή του Χρόνου

 

 

exofyllo_650

Categories

Usefull Info

Social Networks