ΘΕΜΑΤΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Τι έζησα στη Βενεζουέλα του Μαδούρο (2016)

Off 1331
Print Friendly, PDF & Email

v1

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ:
Ιάσων Πιπίνης. Απρίλιος 2016. Η πρώτη εικόνα που συναντάει κάποιος όταν φθάσει στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας είναι μια τεράστια φωτογραφία του πρώην προέδρου της χώρας Ούγο Τσάβες, στην οποία αναγράφεται το σύνθημα: «Μαζί συνεχίζουμε»…
Η κληρονομιά που άφησε ο Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, μετά από τον θάνατο του το 2013, είναι ένας πληθωρισμός που καλπάζει στο 700% (σύμφωνα με το ΔΝΤ), μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ατέλειωτες ουρές στα καταστήματα από εκατομμύρια εξαθλιωμένους πολίτες που αναζητούν απεγνωσμένα βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα και αλεύρι, το μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας στη Λατινική Αμερική και φυσικά δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της χώρας.

_
Ταξίδεψα στη Βενεζουέλα και έμεινα δέκα μέρες για τα γυρίσματα του νέου μου ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Το πείραμα της Βενεζουέλας», και θέμα την πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα αλλά και τους πολιτικούς κρατούμενους. Την τελευταία φορά που βρέθηκα στη Βενεζουέλα ήταν πριν από 6 χρόνια, όταν είχα πάρει συνέντευξη από τον Ούγο Τσάβες. Μια από τις πλουσιότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, βυθίζεται πλέον στην καταστροφή.

_

v3

_
Η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα αλλά και των περιορισμών στην ηλεκτροδοτηση και στην υδροδότηση. Η ενεργειακή κρίση οφείλεται εν μέρει στην παρατεταμένη ξηρασία αλλά και στην απουσία επενδύσεων και παρεμβάσεων στον ηλεκτρικό τομέα, που ελέγχει το Κράτος από το 2007. Εγώ είδα πολλά μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά και μικρά μαγαζιά στην πρωτεύουσα να κατεβάζουν ρολά λόγω της διακοπής ρεύματος. Τις ημέρες που έμεινα στη Βενεζουέλα δεν υπήρχε ούτε νερό στα σπίτια. Νερό είχαμε μόνο 2 ώρες την ημέρα.
Οι εικόνες με τις λεηλασίες που παρατηρούνται σε καταστήματα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και οι συγκρούσεις με την αστυνομία για λίγα τρόφιμα ή ακόμη και για ένα χαρτί υγείας, αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Τα τελευταία μέτρα του Νικολάς Μαδούρο, όπως να γυρίσει τα ρολόγια μισή ώρα μπροστά (ακυρώνοντας το μέτρο του μέντορα του, Ούγο Τσάβες, που το 2007 είχε γυρίσει την ώρα μισή ώρα πίσω για εξοικονόμηση ενέργειας), η καθιέρωση μόνο δυο εργάσιμων ημερών την εβδομάδα για τους δημοσίους υπαλλήλους και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%, δείχνουν τις απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει το χάος που επικρατεί στη χώρα.

_
Την ίδια στιγμή, το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει τις διώξεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και εναντίον δημοσιογράφων, ενώ προσπαθεί με κάθε τρόπο να ματαιώσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που η αντιπολίτευση επιδιώκει να διοργανώσει τους επόμενους μήνες για την καθαίρεση του.

 

v7

_

Σοσιαλισμός με περισσότερο αυταρχισμό

_
Σήμερα η Βενεζουέλα αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει σε μια χώρα η εφαρμογή του λεγόμενου «ποπουλισμού», ενός πολιτικού μοντέλου που, όπως εξηγώ και στο βιβλίο μου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014), συνδυάζει το λαϊκισμό, την άκρατη δημαγωγία, τον αυταρχισμό και ένα συνονθύλευμα ιδεολογικών προσεγγίσεων από τον σοσιαλισμό, τον εθνικισμό, ακόμη και από τον φασισμό. Στη Βενεζουέλα το μοντέλο αυτό ονομάστηκε «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα».

_
Ο Ούγο Τσάβες έφθασε στην εξουσία το 1999 σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρισκόταν σε μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, και που το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα είχε απαξιωθεί πλήρως. Τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί η κρίση εξωτερικού χρέους, μετά από την λεγόμενη «χαμένη δεκαετία του ‘80» και οι βίαιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν, άνοιξαν το δρόμο για την εξουσία στον Ούγο Τσάβες. Εμφανίστηκε περίπου σαν… μεσσίας, μόλις έξι χρόνια μάλιστα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα που έκανε ο ίδιος εναντίον του τότε προέδρου Κάρλος Αντρές Πέρες.
Ο διάδοχος του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, συμπληρώνει σήμερα τρία χρόνια στην εξουσία. Μη έχοντας το ηγετικό χάρισμα του Ούγο Τσάβες προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία χρησιμοποιώντας αυταρχικές μεθόδους, διώκοντας δημοσιογράφους, φυλακίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και εφαρμόζοντας μια πολιτική τρομοκράτησης των πολιτών. Ελέγχει τη δικαστική εξουσία και τον στρατό και απειλεί να στείλει στη φυλακή όσους αντιδρούν, προειδοποιώντας πως «κανένας δεν θα πάρει την πολιτική εξουσία σε αυτή τη χώρα» και καλώντας τους οπαδούς του «σε εξέγερση και απεργία διαρκείας αν τελικά η ολιγαρχία καταφέρει μια μέρα να μπει στο προεδρικό μέγαρο» όπως ο ίδιος λέει.

v6

_
Στο Καράκας παρακολούθησα από κοντά την ομιλία του Μαδούρο σε μια συγκέντρωση που έγινε με εργαζόμενους του μετρό, στην λαϊκή συνοικία Κάτια. Ο Μαδούρο υποστήριξε πως η ενεργειακή κρίση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο «Ελ Νίνιο» και επισήμανε πως η κυβέρνηση του «έφερε ευημερία στο λαό». Κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τους πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τους «προδότες» και υποστήριξε ότι συνωμοτούν εναντίον της κυβέρνησης του, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μαδούρο, υπό τις επευφημίες των οπαδών του, που φώναζαν ρυθμικά «Ου! Α! Ο Μαδούρο δεν φεύγει!», έκανε και δημόσια προσευχή για να νουθετήσει ο Θεός τους πολιτικούς του αντιπάλους!
«Θεέ μου βοήθησε με… Να καταλάβουν… Αυτοί δεν γνωρίζουν τι κάνουν.. Το κακό που κάνουν στην ίδια τους την πατρίδα»…

_
Όταν ολοκληρώθηκε η ομιλία του Μαδούρο και άρχισα να απομακρύνομαι από το σημείο της συγκέντρωσης του, τρεις άνδρες της ασφάλειας του προέδρου ήρθαν προς το μέρος μου, με ακινητοποίησαν και μου έκαναν μια σύντομη ανάκριση. Παρ ’ότι τους έδειξα την δημοσιογραφική μου ταυτότητα και ενώ είχα διαπίστευση για να καλύψω τη συγκεκριμένη εκδήλωση, με ανέκριναν κάνοντας μου πολλές ερωτήσεις και φυσικά απαίτησαν να τους δείξω όλες τις φωτογραφίες που τράβηξα με την φωτογραφική μου μηχανή για να τις ελέγξουν…

 

v4

_

105 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Βενεζουέλας

_
Η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους από όσους έχει η Κούβα. Στις φυλακές της Βενεζουέλας βρίσκονται τουλάχιστον 105 πολιτικοί κρατούμενοι, όταν η Κούβα (σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων των αντιφρονούντων αλλά και των ΗΠΑ) έχει 42. Ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους που το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο έχει στις φυλακές είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπες, πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος «Λαϊκή Θέληση».

_
Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Μαδούρο έδωσε εντολή στον στρατό και στην αστυνομία να καταπνίξει στο αίμα τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα 43 άνθρωποι να σκοτωθούν. Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Λεοπόλδο Λόπες ότι εκείνος ευθύνεται για τις δολοφονίες των διαδηλωτών, επειδή απλά είχε καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαδηλώσει.

_
«Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Λόπες για τις δολοφονίες των διαδηλωτών που ο ίδιος ο Μαδούρο είχε διαπράξει! Είναι παράλογο. Σχεδόν όλοι οι νεκροί ήταν οπαδοί της αντιπολίτευσης. Εγώ ο ίδιος κάλυψα εκείνα τα γεγονότα. Στρατιώτες σκότωσαν σχεδόν εξ επαφής και μια φίλη μου δημοσιογράφο, την Αδριάνα Ορκιόγια, χωρίς καμιά αφορμή», εξηγεί  ο δημοσιογράφος Γκουστάβο Γκόμες Μορόν.
Ο Λόπες συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στη δίκη – παρωδία που ακολούθησε οι δικαστές τον καταδίκασαν σε 14 χρόνια κάθειρξη. Τον Λεοπόλδο Λόπες αναγνωρίζει ως «κρατούμενο συνείδησης» και η Διεθνής Αμνηστία. «Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ήταν στημένες και δεν τηρήθηκαν οι κανόνες μιας δίκαιης δίκης. Στις διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου του 2014 συνελήφθησαν 3 χιλιάδες άτομα, πολλοί από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, άλλοι όμως παραμένουν στη φυλακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Βενεζουέλας Κάρλος Λουσβέρτι.

 

v5

_
Ο Λεοπόλδο Λόπες, που παραμένει στις φυλακές του «Ράμο Βέρδε», στα περίχωρα του Καράκας, σήμερα έχει μετατραπεί σε ήρωα και σε σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

_
Ανάμεσα στους 105 πολιτικούς κρατούμενους βρίσκεται και ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, ο οποίος συνελήφθη με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης. «Στη Βενεζουέλα δεν έχουμε Δημοκρατία. Οι πολιτικοί κρατούμενοι χρησιμεύουν στον Μαδούρο ως παράδειγμα για να τρομοκρατήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και όσους πολίτες τολμούν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον του», δηλώνει η Μίτσι Καπρίλες, σύζυγος του πολιτικού κρατούμενου Αντόνιο Λεντέσμα.

 

v14

_
Ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μαδούρο, Οσβάλντο Βέρα, υποστηρίζει από την πλευρά του,  ότι στη Βενεζουέλα δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. «Αυτό που κάνει η αντιπολίτευση αποτελεί μέρος μιας διεθνούς εκστρατείας συκοφάντησης της κυβέρνησης μας. Εδώ υπήρξαν ενέργειες που προκάλεσαν περίπου 49 νεκρούς. Προκάλεσαν ένα μακελειό εναντίον του λαού, προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα και για αυτά καταδικάστηκαν…Εδώ υπάρχει πλήρης ελευθερία δράσης, πλήρης ελευθερία έκφρασης, εδώ δεν διώκεται κανένας για τις απόψεις του».

_
Ο Μαδούρο συνεχίζει επίσης το έργο του Ούγο Τσάβες της φίμωσης των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Ο Τσάβες το 2007 είχε κλείσει τον αρχαιότερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στη χώρα, RCTV, επειδή ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση του, αφήνοντας στο δρόμο 500 εργαζόμενους. Την ίδια τύχη είχαν δεκαπέντε ραδιοφωνικοί σταθμοί. Σήμερα η κυβέρνηση του Μαδούρο ασκεί ασφυκτική πίεση στα μέσα ενημέρωσης που απέμειναν, δεν δίνει χαρτί για να τυπώσουν τις εφημερίδες τους οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, αποκλείει «ενοχλητικούς» δημοσιογράφους από συνεντεύξεις Τύπου, απειλεί ευθέως τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, ενώ εξαγόρασε δυο μεγάλες εφημερίδες αναγκάζοντας τις να αλλάξουν πολιτική γραμμή.

_

v9

 

v10

 

v11

 

Ατέλειωτες ουρές για λίγο γάλα και ένα ρολό χαρτί υγείας

_
«Πεινάμε! Πεινάμε! Υπάρχει κόσμος που πεθαίνει από την πείνα… Στεκόμαστε από τις 3 η ώρα τη νύχτα περιμένοντας να ανοίξει το σούπερ μάρκετ, μήπως καταφέρουμε να αγοράσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο σαπούνι. Χάσαμε την αξιοπρέπεια μας και κινδυνεύουμε και να πεθάνουμε από την πείνα»… Η Μαριέλα Γκονσάλες που συνάντησα σε μια ατέλειωτη ουρά έξω από σούπερ μάρκετ στην περιοχή Τσακαίτο στο Καράκας, είναι μια από τα εκατομμύρια Βενεζολάνων που αναγκάζονται να στέκονται για 7 και 10 ώρες σε ουρές ευελπιστώντας να βρουν κάποια από τα αγαθά που είναι σε έλλειψη στη Βενεζουέλα, όπως είναι το χαρτί υγείας, το αλεύρι, τα ζυμαρικά, το σαμπουάν, η οδοντόκρεμα, το σαπούνι και φυσικά το γάλα για τα παιδιά. Στα φαρμακεία οι ουρές ξεκινάνε από την προηγούμενη νύχτα. Από τα φαρμακεία λείπουν ακόμη και απλά αντιπυρετικά.

_
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, μας εμπόδισαν να πλησιάσουμε για να τραβήξουμε φωτογραφίες και να μιλήσουμε με τον κόσμο. Σε κάποια εμπορικά κέντρα, οι υπάλληλοι ανοίγουν τις πόρτες από τις 8 το πρωί για να μπει ο κόσμος και να στηθεί σε νέα ουρά στο υπόγειο, για να μη καταγράφεται η εικόνα με τις ουρές από τα τηλεοπτικά συνεργεία. Εγώ τις ημέρες που έμεινα στο Καράκας, όσο και αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω για να αγοράσω ούτε εμφιαλωμένο νερό, ένα είδος που είναι και αυτό είδος προς εξαφάνιση. Χρυσές δουλειές κάνουν αυτή την περίοδο οι μαυραγορίτες, γνωστοί στη Βενεζουέλα ως «μπατσακέρος», οι οποίοι πουλάνε στη μαύρη αγορά χαρτί υγείας σε πολλαπλάσια τιμή (8 ευρω την εξάδα) και υπόσχονται να στο φέρουν και στο σπίτι…

 

v8

_
Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στη Βενεζουέλα πριν από 15 χρόνια έφθανε τα 350 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή έχει κατέβει στα 25 δολάρια το μήνα (!), με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει φτωχοποιηθεί πλήρως. Για αυτό το λόγο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «κοροϊδία» την αύξηση κατά 30% του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση.

_
Όταν κάποιος πάει στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει οι ταμίες καταγράφουν τα στοιχεία του και του παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα! Ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να ψωνίσει τα ίδια προϊόντα για εκείνη την εβδομάδα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική τώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε τα προϊόντα που είναι σε έλλειψη να μη διατίθενται πλέον από τα σούπερ μάρκετ αλλά να δίνονται με δελτίο. Όπως ακριβώς γίνεται δηλαδή στην Κούβα…

_
«Αυτό το καθεστώς απαλλοτρίωσε πολλές μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως μεγάλα εμπορικά κέντρα και μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα έκανε κρατικά. Χωρίς μάλιστα να δώσει αποζημίωση στους ιδιοκτήτες τους. Το χειρότερο είναι ότι όταν πέρασαν στα χέρια του Κράτους αυτές οι επιχειρήσεις ουσιαστικά χρεοκόπησαν. Η οικονομία της χώρας καταστράφηκε εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση», δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Καράκας Χοσέ Γκέρα.

_
Είναι μύθος ότι η κυβέρνηση του Τσάβες μείωσε τους φτωχούς στη Βενεζουέλα. Η άλλοτε μεσαία τάξη εξαφανίστηκε αφού φτωχοποιήθηκε και στην πραγματικότητα το καθεστώς πολλαπλασίασε τους φτωχούς αναγκάζοντας τους να εξαρτώνται από αυτό, με τα επιδόματα πείνας που μοιράζει. Χωρίς τους φτωχούς δεν θα υπήρχε ο ποπουλισμός και ούτε ο τσαβισμός. Στους φτωχούς στηρίζει την ύπαρξη και την επιβίωση του αυτό το πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης.

 

v12

_

Αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες:

_
«Κανένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν θα ήθελε στη χώρα του τον Μαδούρο»

Στο Καράκας συνάντησα τον αρχηγό της ενωμένης αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, τον οποίο ακολούθησα στην περιοδεία που έκανε σε μια από τις μεγαλύτερες φαβέλες της Λατινικής Αμερικής, την Λα Ντολορίτα. Ο Καπρίλες δέχθηκε να ΜΟΥ μιλήσει για τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ανακόψει την αυταρχική πορεία της κυβέρνησης Μαδούρο αλλά και για την πρωτοβουλία να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την καθαίρεση του.

_
«Η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή ελέγχει τη Βουλή. Ωστόσο, η κυβέρνηση όποιους νόμους ψηφίζουμε και δεν της αρέσει τους κρίνει αντισυνταγματικούς μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι ανεξάρτητο;

_
«Για κανέναν λόγο. Είναι τσαβικό. Ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση. Εγώ έχω ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να διεξαχθεί στη χώρα ένα δημοψήφισμα που θα χρησιμοποιηθεί ως ένας μηχανισμός για να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Το δημοψήφισμα προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αν ο λαός αποφασίσει την απομάκρυνση του Μαδούρο, σε τριάντα μέρες μπορούμε να εκλέξουμε μια νέα κυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση θα μπορεί να δώσει αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους».

 

v2

_
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που θαυμάζουν το καθεστώς της Βενεζουέλας.

_
«Εγώ δεν πιστεύω κανένας στην Ελλάδα και στην Ισπανία να θέλει στη χώρα του να συμβεί αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Αν κάποιος θέλει στη χώρα του τον Μαδούρο και το μοντέλο του πιστεύω ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί γιατί ίσως έχει κάποιο πρόβλημα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να έχει στη χώρα του τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο, τη μεγάλη εγκληματικότητα που έχουμε, τις ελλείψεις που έχουμε, τις ουρές που σχηματίζει ο κόσμος για να βρει είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

 

v13

 

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Το πείραμα της Βενεζουέλας» του Ιάσονα Πιπίνη, όπως προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega (12/05/2016)

 

Categories

Usefull Info

Social Networks