ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΧΙΛΗ: 7 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΠΙΝΙΕΡΑ

Off 451
Print Friendly, PDF & Email

 

Χιλή. Ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, στις 19 Ιουνίου συμπλήρωσε 100 μέρες στην εξουσία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Χιλής, αναφέρει πως αν και υπάρχουν πολλές προκλήσεις ακόμη μπροστά, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

1. 94 προτάσεις για την επίτευξη μιας Μεγάλης Συμφωνίας για την Παιδική Ηλικία

Η προστασία της παιδικής ηλικίας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Προέδρου Πινιέρα. Μια από τις πρώτες κινήσεις του αφ’ ότου ανέλαβε την εξουσία ήταν να επισκεφθεί στις 11 Μαρτίου ένα κέντρο του Εθνικού Συστήματος για ανήλικους. Στις πρώτες 100 μέρες δημιουργήθηκε Γραμματεία για τα Παιδιά που ασχολείται με τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

2. Προσπάθεια για την προώθηση των επενδύσεων στη Χιλή

Στις 14 Μαϊου ο Πρόεδρος Πινιέρα υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο δημιουργούνται το Γραφείο Διαχείρισης Σχεδίων και το νομοσχέδιο για την «Ατζέντα προ της Επένδυσης», που στόχο έχουν να προωθήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν να φέρουν επενδύσεις ύψους 65 δις δολαρίων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 250.00 θέσεις εργασίας.

3. Η ατζέντα για την Ισότητα των Φύλων

Ο Πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε στις 23 Μαϊου μια σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία της ισότητας των φύλων, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Η κυβέρνηση πρότεινε 12 μέτρα, ανάμεσα στα οποία μια συνταγματική αναθεώρηση που στόχο θα έχει να εξασφαλίζεται πλήρως η ισότητα των φύλων ανάμεσα στον άνδρα και στην γυναίκα.

 

4. Ένα νέο σύστημα Χρηματοδότησης για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση

Στις 7 Ιουνίου ο Πρόεδρος Πινιέρα παρουσίασε το νομοσχέδιο που δημιουργεί το Σύστημα Χρηματοδότησης για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, αντικαθιστώντας το απαρχαιωμένο Aval del Estado.

5. Η ρύθμιση του μεταναστευτικού

Στις 23 Απριλίου η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα ξεκίνησε μια διαδικασία ρύθμισης της μετανάστευσης, μετά την μεγάλη αύξηση ξένων που παρατηρήθηκε στην χώρα, που ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή το 6,1% του πληθυσμού.

 

6. Η Χιλή είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που απαγορεύει τη χρήση πλαστικής σακούλας στο εμπόριο

Στις 29 Μαϊου οι βουλευτές της Χιλής ενέκριναν ομόφωνα το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση πλαστικής σακούλας στο εμπόριο στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό Χιλή έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προωθεί αυτό το μέτρο.

7. Η ασφάλεια ως προτεραιότητα της κυβέρνηση

Η εγκληματικότητα είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Χιλής. Για τον λόγο αυτό η ασφάλεια των πολιτών είναι μια από τις πέντε μεγάλες συμφωνίες που η κυβέρνηση έχει προωθήσει. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τις ποινές στους λεγόμενους «portonazos», δηλαδή σε εκείνους που επιχειρούν να κλέψουν από έναν πολίτη το αυτοκίνητο του, εκθέτοντας το θύμα σε μεγάλο κίνδυνο. Επιπλέον, προωθείται ένα νέο σύστημα δράσης των λεγόμενων Καραμπινιέρος, που επιτρέπει «πιο αποτελεσματική αστυνομική δράση».

Leer el texto completo en español>>

Categories

Usefull Info

Social Networks