ΘΕΜΑΤΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη: «Ήμουν όμηρος των ανταρτών του ELN στην Κολομβία»

Off 144
Print Friendly, PDF & Email

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ο 62χρονος Λουίς Ερνάντο Χουράδο Ινεστρόσα είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα απαγωγής των ανταρτών στην Κολομβία. Οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC) και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) είναι οι δυο μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Κολομβία για περίπου μισό αιώνα, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, ενώ έλεγχαν και την διακίνηση της κοκαϊνης. Οι FARC συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση και έχει καταθέσει τα όπλα. Ο ELN όμως, συνεχίζει τη δράση του. Ο Χουράδο, τον οποίον συναντήσαμε στη Μπογκοτά της Κολομβίας, έμεινε όμηρος των ανταρτών του ELN για περίπου έναν μήνα. Στη συνέντευξη του, στο americalatina.gr, μιλάει για την δραματική εμπειρία που έζησε αλλά και για την προοπτική της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία.

Πότε σας απήγαγαν οι αντάρτες του ELN;

Η απαγωγή μου έγινε στις 24 Ιουνίου του 2002 στην περιοχή Σαν Φρανσίσκο, ενώ πήγαινα με το αυτοκίνητο, με τις δυο κόρες μου και μια ανιψιά μου στην πόλη Μεντεγίν. Μας σταμάτησαν τρεις αντάρτες με όπλα. Με έβγαλαν έξω, με ανάγκασαν να γονατίσω και μου είπαν: «Εσύ θα μείνεις μαζί μας». Εγώ τότε τους απάντησα: «Σας παρακαλώ αφήστε τα παιδιά μου να φύγουν».

Σας είπαν ότι θα μείνετε όμηρος τους;

Δεν χρειάστηκε να μου πουν ότι είμαι θύμα απαγωγής, αμέσως κατάλαβα ότι αυτό θα συμβεί. Ήταν οι αντάρτες του ELN. Πήρα μαζί μου τσιγάρα, ζήτησα την ευλογία του Θεού και με πήραν μαζί τους. Περπατήσαμε μέσα στο βουνό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, για περίπου 5 ώρες. Από διαφορετικά οχήματα βγήκαν άλλα τρία άτομα που επίσης είχαν πέσει θύματα απαγωγής, συνολικά ήμασταν τέσσερα άτομα. Συνεχίσαμε όλοι μαζί να περπατάμε. Ξαφνικά ακούσαμε να πέφτουν πυροβολισμοί. Μας είπαν να τους ακολουθήσουμε και να καλυφθούμε. Μας είπαν ότι είναι ο κυβερνητικός στρατός που πυροβολεί. Στον δρόμο συναντήσαμε κάποιους άλλους αντάρτες με ένα φορτηγάκι και μας μετέφεραν σε ένα κρυσφήγετο.

Πόσα χρήματα σας ζήτησαν για να σας απελευθερώσουν;

Ενώ βρισκόμουν στο κρυσφήγετο μου είπαν ότι χρειάζονται τη «συνεργασία» μου. Την επόμενη μέρα τους είπα ότι μπορώ να τους δώσω μέχρι 13.000 δολάρια, όσα χρήματα είχα αποταμιεύσει σε όλη μου τη ζωή. Μου είπαν ότι αν δώσω τα χρήματα δεν θα πάθω κακό. Έμεινα στο κρυσφήγετο για περίπου έναν μήνα. Διαπραγματεύτηκα για να μειώσουν τα λύτρα της απαγωγής. Κάποια στιγμή μου επέτρεψαν να τηλεφωνήσω στους συγγενείς μου για να τους πω ότι είμαι καλά και να συγκεντρώσουν γρήγορα τα χρήματα. Μίλησα με την αδερφή μου, της είπα να κάνει ό,τι πρέπει για να δώσουμε τα λεφτά στους αντάρτες.

Πώς θα γινόταν η παράδοση των χρημάτων;

Οι αντάρτες ζήτησαν από τους συγγενείς μου να μαζέψουν τα χρήματα σε μετρητά και θα έπρεπε μαζί με έναν καθολικό ιερέα να τα παραδώσουν σε ένα προκαθορισμένο σημείο. Μια μέρα, με ξύπνησαν στις 6 τα ξημερώματα και με έβγαλαν από το κρυσφήγετο. Περπατήσαμε αρκετές ώρες μέσα στη βροχή και με μετέφεραν σε ένα άλλο κρυσφήγετο. Μετά από λίγη ώρα είδα να φθάνει ένα κόκκινο τζιπ με έναν ιερέα μέσα και έναν ξάδερφο της συζύγου μου. Οι αντάρτες αφού μέτρησαν όλα τα χρήματα που έφεραν, μου είπαν ότι μπορώ να φύγω.

Φοβηθήκατε για τη ζωή σας;

Όχι. Εγώ ήμουν πολύ ψύχραιμος. Επειδή μου είχε τύχει αρκετές φορές να με σταματήσουν στο δρόμο αντάρτες, ήταν σαν να το περιμένω. Όλη μου τη ζωή ήμουν έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήμουν δηλαδή έτοιμος για να πέσω θύμα απαγωγής. Μέχρι και οι αντάρτες με ρώτησαν γιατί είμαι τόσο ψύχραιμος. Εγώ τους απάντησα ότι το δικό μου θέμα είναι καθαρά οικονομικό, θα δώσω τα λύτρα και θα φύγω, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ζήτημα με εμένα. Δεν είμαι αντίπαλος τους.

Η οργάνωση ELN σήμερα συνεχίζει την δράση της. Θα καταθέσει τα όπλα;

Το αντάρτικο ποτέ δεν θα τελειώσει στην Κολομβία. Ίσως μια μέρα οι επικεφαλής να παραδώσουν τα όπλα, αλλά πολλοί αντάρτες, που είναι χιλιάδες, δεν θα το κάνουν. Αυτοί το μόνο που έχουν μάθει στη ζωή τους είναι να ζουν στα βουνά, να κλέβουν και να απαγάγουν κόσμο. Η ειρηνευτική διαδικασία είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

 

Categories

Usefull Info

Social Networks