Στρασβούργο. Ιάσων Πιπίνης. Συγγενείς των πιο εμβληματικών πολιτικών κρατουμένων της Βενεζουέλας μιλάνε στο americalatina.gr για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Το americalatina συνάντησε στο Στρασβούργο, τον πατέρα του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Λεοπόλδο Λόπες, και την σύζυγο του δημάρχου του Σαν Κριστόμπαλ, Ντανιέλ Σεμπάγιος, δυο από τους πλέον εμβληματικούς πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Μαδούρο. Οι συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων συμμετείχαν στη βράβευση της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης. Με τον τρόπο αυτό το ΕΚ θέλησε να αναδείξει την σημασία προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Foro Penal Venezolano στη Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 350 πολιτικοί κρατούμενοι.
Σεμπάγιος: «Τον σύζυγο μου τον απήγαγε ο Μαδούρο»
Η Πατρίσια ντε Σεμπάγιος είναι παντρεμένη με τον δήμαρχο της περιοχής Σαν Κριστόμπαλ και έχουν τρία παιδιά. Ο σύζυγος της, ηγετικό στλελεχος της αντιπολίτευσης, βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για «συνωμοσία κατά του καθεστώτος» και όπως καταγγέλλει έχει υποστεί βασανιστήρια, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απομόνωση. Υπέρ της απελευθέρωσης του έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου. Η κ. Σεμπάγιος μέσω του americalatina απευθύνει έκκληση στους Έλληνες πολιτικούς που δεν πιστεύουν ότι στη Βενεζουέλα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πάνε στη χώρα της και να διαπιστώσουν ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που εξακολουθούν να στηρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Τι θα θέλατε να τους πείτε;
«Σέβομαι τις διαφωνίες και την διαφορετική οπτική που ο καθένας μπορεί να έχει γιατί πάνω σε αυτό βασίζεται η Δημοκρατία. Το δικαίωμα να μπορείς να σκέφτεσαι διαφορετικά, αλλά και το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό.
Εγώ θέλω να πω σε αυτούς τους πολιτικούς στην Ελλάδα που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Μαδούρο και δεν αναγνωρίζουν ότι είναι ένας δικτάτορας, να πάνε στη Βενεζουέλα, να επισκεφθούν τη χώρα μου, να ακούσουν τις μαρτυρίες του κόσμου, να ερευνήσουν την υπόθεση του συζύγου μου Ντανιέλ Σεμπάγιος, να ερευνήσουν πως ένας εκλεγμένος δήμαρχος, που ήρθε τρίτος σε αριθμό ψήφων σε όλη τη χώρα, βρίσκεται στη φυλακή. Να ερευνήσουν πως ένας χαρισματικός ηγέτης που ύψωσε τη φωνή του, ένας άνθρωπος με αρετές, με δημοκρατικές αξίες, σήμερα βρίσκεται 3 χρόνια και 9 μήνες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Τον έχει απαγάγει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Να πάνε στη Βενεζουέλα να διαπιστώσουν ότι εξαπλώνονται πολλές ασθένειες που στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εξαλειφθεί, γιατί δεν έχουμε εμβόλια. Να πάνε να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται χωρίς φάρμακα.
Να πάνε να δουν πως υπάρχουν 400 χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν υποσιτισμό. Να πάνε να δουν πως στεκόμαστε για ώρες και σχηματίζουμε ουρές για να βρούμε λίγα τρόφιμα. Πως ζούμε εν μέσω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων, με έναν τεράστιο πληθωρισμό, και πως είναι δυνατόν ένας Βενεζολάνος να μπορέσει να ζήσει με 5 δολάρια το μήνα!
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ πιστεύω ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να στηρίζουν μια κυβέρνηση μόνο και μόνο επειδή έχουν κοινή πολιτική ιδεολογία. Το θέμα δεν είναι να στηρίζεις μια κυβέρνηση της Αριστεράς ή της Δεξιάς. Αν αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί δουν αντικειμενικά πως είναι τα πράγματα στη Βενεζουέλα, ανεξάρτητα αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, θα καταλάβουν πόσο υποφέρει ο λαός της Βενεζουέλας εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί ο Μαδούρο και ότι αυτό το καθεστώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει η κ. Σεμπάγιος.
Λόπες: «Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία»
Ο Λεοπόλδο Λόπες είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο οποίος το 2014 μετά από μια δίκη – παρωδία οδηγήθηκε στη φυλακή. Από τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο πατέρας του Λεοπόλδο Λόπες, (που έχει το ίδιο όνομα με τον γιο του), υποστηρίζει στο americalatina ότι στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία, ενώ επικρίνει σκληρά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Στη Βενεζουέλα υπάρχει έλλειμα Δημοκρατίας;
«Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Υπάρχει μια τυραννία. Για να καταλάβετε, πριν από μια εβδομάδα έγιναν δημοτικές εκλογές και το βράδυ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε κάτι που δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο, ότι τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές (γιατί δεν έβλεπαν να υπάρχουν οι δημοκρατικές εγγυήσεις) δεν θα τους επιτραπεί να συμμετέχουν σε καμία εκλογική διαδικασία ξανά. Αυτή είναι μια πλήρης παραβίαση. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει μια τυραννία».
Πέρυσι ήμουν στη Βενεζουέλα και μπήκα στο σπίτι σας για να κάνω μια συνέντευξη από την νύφη σας, Λίλιαν Τιντόρι. Τότε ο γιος σας, Λεοπόλδο Λόπες, δεν βρισκόταν εκεί, ήταν στη φυλακή. Σήμερα όμως βρίσκεται στο σπίτι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Έχει αλλάξει κάτι με αυτό; Επίσης, γιατί ο γιος σας θεωρείται πολιτικός κρατούμενος;
«Ο γιος μου είναι πολιτικός κρατούμενος γιατί είναι φυλακισμένος απλά επειδή εξέφρασε τις ιδέες του. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που να δικαιολογεί την φυλάκιση του. Οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν αναγνωρίσει ότι είναι πολιτικός κρατούμενος. Επίσης ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να απελευθερώσει τον Λεοπόλδο. Ο Λεοπόλδο είναι ένας από τους 300 πολιτικούς κρατούμενους που υπάρχουν σήμερα στη Βενεζουέλα. Αυτή η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Αν εσείς πάτε ξανά στη Βενεζουέλα και πάλι δεν θα μπορέσετε να δείτε τον Λεοπόλδο. Βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, είναι απομονωμένος και του έχουν απαγορευθεί όλες οι επισκέψεις. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης».
Πόσο δύσκολο είναι να βλέπετε τον γιο σας φυλακισμένο χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, όπως λέτε;
«Εσείς μπορεί καμία φορά να στενοχωριέστε βλέποντας τον πόνο άλλων ανθρώπων. Σκεφτείτε να είναι το παιδί σας. Δεν πονάει μόνο το παιδί μου αλλά όλη η οικογένεια του. Πριν από έναν χρόνο η εγγονή μου ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη να της φέρει το δώρο της ελευθερίας για τον μπαμπά της. Να τον δει ξανά. Αυτό τον χρόνο πιθανότατα ο Λεοπόλδο θα περάσει τα Χριστούγεννα με τα παιδιά του. Ωστόσο, το δώρο της ελευθερίας ακόμη δεν ήρθε. Ελπίζω αυτό το δώρο να έρθει για την οικογένεια μου το 2018».
Κύριε Λόπες έχετε παρακολουθήσει και γνωρίζετε ποια στάση κράτησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην κρίση της Βενεζουέλας. Τι γνώμη σχηματίσατε για την ελληνική κυβέρνηση;
«Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό και έχει κοινά σημεία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Στην Ελλάδα αυτό που συνέβη είναι ότι οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν τα συναισθήματα του λαού και έγιναν φοβερά πράγματα, όπως είναι η έλλειψη σεβασμού στους νόμους.
Το ζήτημα είναι ότι επειδή η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν δυνάμεις που εμπόδισαν την καταστροφή. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας όμως, η απουσία μια ένωσης όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέτρεψε στους πολιτικούς να αγνοήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους και το αποτέλεσμα είναι η Βενεζουέλα να βγει από την ένωση Mercosur και από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν αναγνωρίζεται σαν μια δημοκρατική κυβέρνηση».
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Έλληνες πολιτικούς που στηρίζουν το καθεστώς Μαδούρο;
«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και γενικά οι κυβερνήσεις που λένε ότι υποστηρίζουν τη Δημοκρατία, θα έπρεπε να σέβονται τους λαούς και όχι τις ιδεολογίες. Αυτό που ζούμε στη Βενεζουέλα δυστυχώς είναι η δολοφονία του συστήματος της Δημοκρατίας και -πολύ περισσότερο- είναι η δολοφονία ενός λαού. Με έναν πληθωρισμό 2.000%, μια καταστροφή του παραγωγικού ιστού, μια τεράστια ύφεση, με τη χώρα να πεινάει, να μην έχει φάρμακα και το 70% του πληθυσμού να υποσιτίζεται. Πολλά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, όπως είδαμε πριν λίγες μέρες στην περιφέρεια Μαρακάυ. Πριν από χρόνια βλέπαμε παιδιά στην Μπιάφρα και στενοχωριόμασταν επειδή ένας πληθυσμός ήταν βυθισμένος στην πείνα. Ολόκληρος ο κόσμος αντέδρασε τότε. Γιατί τώρα δεν αντιδρά μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα; Γιατί δεν αντιδρά στο γεγονός ότι στη χώρα μας εμφανίστηκαν ασθένειες εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων και φαρμάκων;».
Αρχείο
- Δεκέμβριος 2018 (1)
- Ιούλιος 2018 (1)
- Ιούνιος 2018 (17)
- Μάιος 2018 (2)
- Μάρτιος 2018 (1)
- Ιανουάριος 2018 (3)
- Δεκέμβριος 2017 (11)
- Δεκέμβριος 2016 (2)
- Νοεμβρίου 2016 (2)
- Ιούλιος 2016 (2)
- Ιούνιος 2016 (2)
- Μάιος 2016 (2)
- Φεβρουάριος 2016 (4)
- Δεκέμβριος 2015 (1)
- Νοεμβρίου 2015 (8)
- Οκτώβριος 2015 (2)
- Αύγουστος 2015 (3)
- Ιούλιος 2015 (4)
- Ιούνιος 2015 (16)
- Φεβρουάριος 2015 (9)
- Ιανουάριος 2015 (14)
- Δεκέμβριος 2014 (15)
- Νοεμβρίου 2014 (30)
- Οκτώβριος 2014 (36)