ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Mercado libre»: Η λατινοαμερικανικη απαντηση στο «eBay»

Off 181
Print Friendly, PDF & Email

natasa1

 

Αναστασία Καραπατσιά. Οκτώβριος 2014. Ήταν Αύγουστος του 1999 όταν ο 28χρονος Αργεντίνος Marcos Galperin, μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, εμπνεύστηκε από την διάσημη ιστοσελίδα δημοπρασιών, γνωστό σε ολούς μας eBay, την λατινοαμερικάνικη εκδοχή του. Το Mercadolibre, («ελεύθερη αγορά» στα ελληνικά), είναι μια ιστοσελίδα δημοπρασίων στην Αργεντινή, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη τη Νότιο Αμερική. Σύντομα κατέκτησε την Βραζιλία, τη Χιλή, τη Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, το Εκουαδόρ, τον Παναμά, το Περού, την Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη, αλλά και την Πορτογαλία.

«Στην Λατινική Αμερική, όσο πιο αναποτελεσματικοί είναι οι λιανοπωλητές, τοσό θα ανθίζει το διαδικτυακό εμπόριο»

Το MercadoLibre λειτουργεί όπως το eBay. Οι πελάτες δίνουν ο καθένας την προσφορά του για ένα αντικείμενο και η μεγαλύτερη προσφορά κερδίζει. Ο πελάτης πρέπει πρώτα να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό και μετά έχει την δυνατότητα εάν επιθυμεί να συναντήθει με τον ιδιοκτήτη του αντικειμένου προκειμένου να το παραλάβει.
mercado_libre_386

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν και το μέγεθος του επιτυχημένου εγχειρήματος του Marco Galperin. 81,5 εκατομμύρια αγοραστές, 7 εκατομμύρια πωλητές και 5,7 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις το 2012. Στο σύνολο τα κέρδη της εταιρείας για το 2012 ανήλθαν στα 140,2 εκατομύρια δολάρια. Πετυχημένη χρόνια και για την μετοχή στο χρηματιστήριο Nasdaq, αφού η συνολική αξία της εταιρείας ανήλθε στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

81,5 εκατομμύρια αγοραστές, 7 εκατομμύρια πωλητές και 5,7 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις το 2012

Όσον αφορά, στον ιδρυτή και πρόεδρο, τον 43χρονο σήμερα Αργεντίνο Marco Galperin, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν αρέσκεται να κάνει επίδειξη πλούτου, προτιμά να φοράει το αγαπημένο του τζιν και αθλητικά παπούτσια και σίγουρα δεν χρησιμοποιεί οδηγό και λιμουζίνα για τις μετακινήσεις του.

Categories

Usefull Info

Social Networks