Στρασβούργο. Ιάσων Πιπίνης. Ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς πολιτικούς κρατούμενους της Βενεζουέλας, ο οποίος πριν από περίπου έναν μήνα κατάφερε να αποδράσει από το καθεστώς Μαδούρο και να καταφύγει στην Ισπανία. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Στρασβούργο, όπου παρέλαβε από το Ευρωκοινοβούλιο το βραβείο Ζαχάρωφ. Ο κ. Αντόνιο Λεντέσμα μίλησε αποκλειστικά στο americalatina.gr για τους πολιτικούς κρατούμενους στη Βενεζουέλα, ενώ δεν διστάζει να επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την στάση που κράτησε στην κρίση της Βενεζουέλας, τονίζοντας πως “είναι θλιβερό κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα να εξυμνούν μια ναρκωδικτατορία”.
Ποια είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα σας;
Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών. Είναι μια χώρα όπου το δικαίωμα να λες την άποψη σου έχει μετατραπεί σε έγκλημα, δεν επιτρέπεται η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία σκέψης, παραβιάζεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Εϊναι μια χώρα που έχει περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους από όσους έχει η Κούβα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη Βενεζουέλα ζούμε με μια δικτατορία. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή ερευνώνται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς υπάρχουν στοιχεία που τους εμπλέκουν με τη διακίνηση ναρκωτικών. Το καθεστώς έχει βαμμένα τα χέρια του με αίμα γιατί εμπλέκεται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ζητήσατε από το Ευρωκοινοβούλιο να διευρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας. Τι είδους κυρώσεις πρέπει να είναι αυτές και εναντίον ποιών να στρέφονται;
Θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που δεν είναι κυρώσεις που στρέφονται κατά του έθνους, αλλά κυρώσεις που στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. «Πάγωσαν» τα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα. Αναφέρομαι σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο που εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών και διαφθοράς. Φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεταφέρει περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους. Επίσης υπάρχουν αξιωματούχοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία, άνθρωποι που εμπλέκονται στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Γενική Εισαγγελέας έχει αναφερθεί για παράδειγμα πως σε μια περίπτωση δολοφονήθηκαν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι. Χωρίς να μιλήσουμε για τους νέους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν φέτος στους δρόμους του Καράκας.
Στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Βενεζουέλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν. Ήταν μια λάθος απόφαση αυτή ή όχι;
Όχι, εγώ πιστεύω ότι ήταν μια πράξη μεγάλης υπευθυνότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί αν συμμετείχαμε θα συμμετείχαμε σε μια ακόμη απάτη. Διότι αυτό το οποίο έγινε την Κυριακή ήταν μια απάτη. Αυτή η διαδικασία είναι άκυρη, κατ’ αρχήν γιατί προκηρύχθηκε από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση παράνομη. Θυμηθείτε ότι λίγες ώρες αφ’ ότου έκλεισαν οι κάλπες το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα από το Λονδίνο είχε δηλώσει πως έγινε νοθεία με τουλάχιστον 1 εκατομμύρια ψήφους.
Μπορούν να υπάρξουν καθαρές εκλογές το 2018;
Για αυτό τον λόγο αγωνιζόμαστε εμείς. Σας υπενθυμίζω ότι τον περασμένο χρόνο είχαμε ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Μαδούρο στην εξουσία, όπως ρητά προβλέπεται στο Σύνταγμα. Δυστυχώς αυτό το δικαίωμα που έχει ο λαός δεν έγινε σεβαστό από το καθεστώς. Επιπλέον το καθεστώς ξεγέλασε και το Βατικανό, όταν υποσχέθηκε ότι θα εκπληρώσει τέσσερα προαπαιτούμενα: Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, (σήμερα υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα), να υπάρξει διάνοιξη μιας διόδου για ανθρωπιστική βοήθεια, σεβασμός στην Εθνοσυνέλευση και καθαρές εκλογές. Όμως, για να υπάρξουν καθαρές εκλογές χρειαζόμαστε μια νέα Εκλογική Επιτροπή, χρειαζόμαστε διεθνείς παρατηρητές. Αυτά όμως δεν υπάρχουν στη Βενεζουέλα.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που στηρίζουν το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει παλαιότερα πως η Βενεζουέλα αποτελεί παράδειγμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.
Ζητάω από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λάβει υπ’ όψιν του την πραγματικότητα που ζούμε στη Βενεζουέλα, όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, εμπλέκονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και την τρομοκρατία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν υποστηρίζει τις αξίες της Δημοκρατίας ή υποστηρίζει αυτού του είδους τις συμπεριφορές, που είναι εντελώς αντίθετες με αυτό που εκφράζει η Δημοκρατία.
Είναι πραγματικά θλιβερό κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα να εξυμνούν μια ναρκωδικτατορία. Αν ψάξετε τα στοιχεία, θα δείτε οτι το 60% των ναρκωτικών που μπαίνει στην Ευρώπη προέρχεται από τη Βενεζουέλα. Ψάξτε για τις σχέσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με την τρομοκρατία, τις σχέσεις του Μαδούρο με την διαφθορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ευθύνεται για την βία στη χώρα σας.
Δεν είναι έτσι. Οι Βενεζολάνοι είμαστε θύματα της βίας. Υφιστάμετα τη βία ενός αυταρχικού καθεστώτος. Υφιστάμεθα διώξεις ακόμη και από παρακρατικές οργανώσεις, όπως γινόταν την περίοδο του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στη Βενεζουέλα. Δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα να αποτελεί ένα εξαγώγιμο μοντέλο. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο, έχουμε μια τεράστια υποτίμηση του νομίσματος μας. Όταν ο Τσάβες έφθασε στην εξουσία ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 496 μπολίβαρες (το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας) και σήμερα ένα δολάριο ισοδυναμεί με εκατό εκατομμύρια μπολίβαρες! Αυτό είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας αναχρονιστικής πολιτικής, βασισμένη σε έναν άκρατο λαϊκισμό και μια άκρατη δημαγωγία.
350 πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα
Πόσοι πολιτικοί κρατούμενοι υπάρχουν σήμερα στη Βενεζουέλα;
Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 350 πολιτικοί κρατούμενοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Η χώρα έφθασε πριν από λίγους μήνες να έχει περισσότερους από 600 πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό είναι αδιανόητο. Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχουν μόνο πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά υπάρχουν και βασανιστήρια, υπάρχει κοινωνικές και πολιτικές διακρίσεις. Ο Μαδούρο έφτιαξε την λεγόμενη «ταυτότητα της πατρίδας». Αν κάποιος δεν έχει αυτή την ταυτότητα δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει την σακούλα με τα φαγητά που μοιράζει το Κράτος.
Πως πιστεύετε ότι θα είναι η έξοδος του Μαδούρο από την εξουσία;
Εμείς θέλουμε η έξοδος του Μαδούρο από την εξουσία να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο τραυματική για τους Βενεζολάνους. Για αυτόν τον λόγο εμείς δεν προτείναμε ούτε πραξικοπήματα, ούτε πράξεις βίας. Προτείναμε ένα δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει πράξη πιο πολιτική και πιο ειρηνική από ένα δημοψήφισμα, σαν αυτό που ζητούσαμε πέρυσι.
Τι απαντάτε σε εκείνους που σας κατηγορούν ότι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ;
Εμείς αγωνιζόμαστε με το αίμα μας, με την καρδιά του λαού. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι μια ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας. Ο κόσμος χρειάζεται τρόφιμα, χρειάζεται φάρμακα, χρειάζεται στήριξη για να μην υποφέρει άλλο όπως υποφέρει τώρα.
Εσείς θέλετε να επιστρέψετε στην Βενεζουέλα;
Θέλω να γυρίσω για να συμμετάσχω στην ανοικοδόμηση της χώρας, μιας χώρας που έχει τα εφόδια. Η Βενεζουέλα θα σηκωθεί από τα ερείπια, η Βενεζουέλα θα πετάξει ψηλά για να δείξει σε όλον τον κόσμο ότι μπορεί να είναι μια χώρα που θα ευημερεί, μια χώρα όπου μπορούμε όλοι να συνυπάρχουμε ειρηνικά.
Πιστεύετε ότι οι λαϊκισμοί φθάνουν στο τέλος τους στη Λατινική Αμερική;
Οι λαϊκισμοί πάντα είναι μια απειλή. Διότι ασκούν πολιτική με μια «αντιπολιτική». Εκμεταλλεύονται τις κρίσεις όχι σαν μια ευκαιρία για να αλλάξουν τους λαούς, αλλά τις βλέπουν σαν μια ευκαιρία για να σφαιτεριστούν την εξουσία σε βάρος του λαού. Αυτό συνέβη στη Βενεζουέλα. Ο Τσάβες εμφανίστηκε ως ο σωτήρας του λαού και τελικά αυτό που έκανε ήταν να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη φτώχεια, σε μεγαλύτερη αδικία, σε μεγαλύτερες ανισότητες.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του Αντόνιο Λεντέσμα
Αρχείο
- Δεκέμβριος 2018 (1)
- Ιούλιος 2018 (1)
- Ιούνιος 2018 (17)
- Μάιος 2018 (2)
- Μάρτιος 2018 (1)
- Ιανουάριος 2018 (3)
- Δεκέμβριος 2017 (11)
- Δεκέμβριος 2016 (2)
- Νοεμβρίου 2016 (2)
- Ιούλιος 2016 (2)
- Ιούνιος 2016 (2)
- Μάιος 2016 (2)
- Φεβρουάριος 2016 (4)
- Δεκέμβριος 2015 (1)
- Νοεμβρίου 2015 (8)
- Οκτώβριος 2015 (2)
- Αύγουστος 2015 (3)
- Ιούλιος 2015 (4)
- Ιούνιος 2015 (16)
- Φεβρουάριος 2015 (9)
- Ιανουάριος 2015 (14)
- Δεκέμβριος 2014 (15)
- Νοεμβρίου 2014 (30)
- Οκτώβριος 2014 (36)