ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με την εξόριστη Γενική Εισαγγελέα της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγα Ντίας

Off 179
Print Friendly, PDF & Email

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ. Ηχηρή παρέμβαση για την σημερινή εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα κάνει μέσω της συνέντευξης που δίνει η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίζα Ορτέγα Ντίας, από την Κολομβία όπου βρίσκεται εξόριστη. Χαρακτηρίζει τις εκλογές «φάρσα» και «απάτη» και το καθεστώς «τυραννία». Επιπλέον, κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια από την βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνδέεται με τα καρτέλ κοκαϊνης. Για αυτούς τους λόγους ζητάει να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μαδούρο.

Η κ. Ορτέγα στην αποκαλυπτική συνέντευξη που μου έδωσε, αναφέρεται και στην Ελλάδα και επικρίνει την στάση στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «είναι λάθος» να στηρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο. Συναντήσαμε την κ. Ορτέγα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, τηρώντας κανόνες υψηλής εμπιστευτικότητας, καθώς όπως υποστηρίζει, «ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει δώσει εντολή σε πληρωμένους εκτελεστές να την δολοφονήσουν». Για λόγους ασφαλείας, πριν από την συνέντευξη η κ. Ορτέγα μας άλλαξε αρκετές φορές σημείο συνάντησης.

Τι είναι αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή να γίνει για τη Βενεζουέλα;

Aυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες στη Βενεζουέλα. Να ανοίξει μια οδός για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να αντιμετωπιστεί η πείνα που υπάρχει στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ένα σχέδιο εξόντωσης του πληθυσμού. Αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα είναι ένα νέο είδος γενοκτονίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα. Αυτή η διεθνής πίεση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα;

Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει καμια εκλογική διαδικασία σε εξέλιξη. Αυτό το οποίο διεξάγεται είναι μια απάτη, μια φάρσα, μια εξαπάτηση της κοινωνίας. Αυτό το οποίο συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση ούτε με εκλογική διαδικασία, ούτε με διαφάνεια, ούτε με μια Δημοκρατία. Μπορούμε να το ονομάσουμε όπως θέλουμε, αλλά δεν είναι εκλογές. Εγώ καταδικάζω αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται στη Βενεζουέλα.

Πως χαρακτηρίζετε το καθεστώς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα;

Στη Βενεζουέλα υπάρχει μια τυραννία. Είναι μια τυραννία γιατί αγνοεί όλους τους νόμους, αγνοεί και παραβιάζει το Σύνταγμα. Τι είναι αυτό που κάνει ο Μαδούρο; Να καταδιώκει την αντιπολίτευση. Στην Βενεζουέλα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης, γιατί όλοι βρίσκονται υπό διωγμό. Βρίσκονται ή έξω από τη χώρα, ή στη φυλακή ή εχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Τι περιμένετε λοιπόν από αυτές τις εκλογές;

Σε αυτή την απάτη αναμφισβήτητα θα κερδίσει ο Μαδούρο.

Και μετά από αυτό τι περιμένετε να συμβεί;

Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην οργάνωση του λαού, σε όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Να ενωθούν και να κάνουν προτάσεις ώστε κατ’ αρχήν να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια, να αντιμετωπίσουμε την πείνα που περνάει η Βενεζουέλα. Να διώξει αυτούς τους εγκληματίες τύραννους και μετά να ακολουθήσει μια διαδικασία ανοικοδόμησης της Βενεζουέλας.

Ναι, αλλά ποιος μπορεί να είναι ο τρόπος για να συμβεί αυτό, αν όπως λέτε μέσω των εκλογών δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στην κρίση;

Την λύση την έχουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι Βενεζολάνοι με τις ενέργειες που θα πάρουν. Ενέργειες που περνάνε μέσα από την διαμαρτυρία, την έκφραση, την άρνηση, ακόμη και ενέργειες στους δρόμους.

Τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η διεθνής κοινότητα;

Εμείς στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Odebrecht, έχουμε ζητήσει να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον Μαδούρο. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του Νικολάς Μαδούρο στο σκάνδαλο της Odebrecht;

Απολύτως. Υπάρχουν πέντε μαρτυρίες, υπάρχουν πέντε άνθρωποι που επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο πήρε χρήματα από την Odebrecht. Ο Μαδούρο πρώτα έλαβε 35 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία. Εκείνος έλαβε αυτά τα χρήματα για να ευνοήσει την εταιρεία, να κλείσει συμφωνίες, να διαγράψει οφειλές και να μην επιβλέψει αν γίνονται τα έργα, πέντε από τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Αυτά συνιστούν αδίκημα. Επιπλέον, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ούγο Τσάβες εκείνος μεσολάβησε για να κλειστούν συμφωνίες με την Odebrecht. Θυμίζω ότι λόγω αυτού του σκανδάλου φυλακίστηκε ο Λούλα Ντα Σίλβα στη Βραζιλία και στην ήπειρο μας έχουμε αρκετούς πρώην προέδρους που υπέστησαν κυρώσεις λόγω του συγκεκριμένου σκανδάλου.

Εσείς έχετε στοιχεία που να συνδέουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και με τα καρτέλ των ναρκωτικών;

Ναι υπάρχουν αποδείξεις. Υπάρχει μια περίπτωση στην οποία εγώ έχω αναφερθεί. Κάποια στιγμή κατέπεσε ένα μικρό αεροπλάνο γεμάτο με φορτίο κοκαϊνης στη Βενεζουέλα. Εμείς κάναμε έρευνα και εντοπίσαμε παράνομους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης αεροπλάνων. Όλα αυτά τα στοιχεία τα παρέδωσα εγώ στον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας. Εγώ μέχρι που έφυγα από τη Βενεζουέλα αυτές οι πίστες δεν είχαν καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια “υποχρέωση” απέναντι τους. Για ποιο λόγο ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαδιμίρ Παδρίνο, δεν κατέστρεψε αυτές τις πίστες; Υπάρχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα που συνδέονται με τα καρτέλ ναρκωτικών. Επίσης υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, που είναι αναμεμειγμένοι με τα ναρκωτικά και ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αλλά και ο Αντιπρόεδρος έχουν πλήρη γνώση όλων αυτών.Θα λογοδοτήσει ο Μαδούρο για αυτά τα οποία υποστηρίζετε ότι έχει διαπράξει;

Για αυτό τον σκοπό εγώ δουλεύω. Αγωνίζομαι για να υπάρξει δικαιοσύνη και αυτός να καταλήξει στη φυλακή. Όχι μόνο εκείνος, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στον στενό κύκλο του. Πρόκειται για εγκληματίες.

Στελέχη του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνάει στην Ελλάδα, έχουν εκφράσει την στήριξη τους στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Σας προβληματίζει αυτό;

Αναμφισβήτητα πρόκειται για δικές τους πολιτικές αποφάσεις. Αλλά είναι λάθος, γιατί όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη σε μια ανθρωπιστική κρίση, σε όποια χώρα και αν συμβαίνει. Δεν μιλάω μόνο για τη Βενεζουέλα. Για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε. Πολύ περισσότερο οι Έλληνες που ζείτε στην κοιτίδα της Δημοκρατίας. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μιλήσει για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ανάμεσα στα οποία είναι η πρόσβαση στο φαγητό και στην υγεία. Είναι λυπηρό κάποιοι στην Ελλάδα να μην ευαισθητοποιούνται με αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα.

Εσείς έχετε γνώση για τις σχέσεις που είχε πριν από αρκετά χρόνια το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Μάλιστα, στο Καράκας το 2013 είχατε γνωρίσει και τον κ. Νίκο Παππά.

Ναι. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ποιες ήταν οι σχέσεις που διατηρούσαν και εξακολουθούν να διατηρούν αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Ελλάδας.

Η Εισαγγελέας που από υποστηρικτής του καθεστώτος έγινε κατήγορος του Μαδούρο

Η Λουίζα Ορτέγα Ντίας αναγκάστηκε να «αποδράσει» από τη Βενεζουέλα για να γλυτώσει από τις διώξεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος με παράνομο τρόπο την έπαυσε από τα καθήκοντα της και διέταξε να την συλλάβουν, επειδή τόλμησε να εναντιωθεί και να καταγγείλει με σφοδρότητα τον αυταρχισμό και τη βία του καθεστώτος. Τον Αύγουστο του 2017 μαζί με τον σύζυγο της Ερνάν Φερέρ, (βουλευτή του κόμματος του Μαδούρο), βγήκαν κρυφά από τη χώρα και από τότε βρίσκονται στην Κολομβία εξόριστοι. Η κ. Ορτέγα για πολλά χρόνια στήριξε το καθεστώς του Ούγο Τσάβες και του Νικολάς Μαδούρο και κάλυψε την αυταρχική πολιτική τους και τα φαινόμενα διαφθοράς, μέχρι το καλοκαίρι του 2017, οπότε οι δυνάμεις καταστολής δολοφόνησαν δεκάδες διαδηλωτές στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Μέσα σε κλίμα φόβου και απογοήτευσης εκατομμύρια πολίτες στη Βενεζουέλα καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες. Στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Νικολάς Μαδούρο δεν συμμετέχουν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν δημιουργήσει τον συνασπισμό MUD. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους πολίτες να απέχουν και να μη ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές «νοθείας». Ωστόσο, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Χένρι Φαλκόν, καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες καθώς όπως υποστηρίζει «η αποχή ευνοεί τον Μαδούρο». Ο 56χρονος πολιτικός, πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας Λάρα, υπήρξε στέλεχος του κόμματος του Ούγο Τσάβες μέχρι το 2008. «Ο Μαδούρο πρόδωσε τον τσαβισμό», υποστηρίζει σήμερα. Το δίλημμα της συμμετοχής στις εκλογές ή της αποχής έχει διχάσει τους πολίτες της Βενεζουέλας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Ο Νικολάς Μαδούρο κλείνοντας την προεκλογική του καμπάνια στο Καράκας, εμφανίστηκε βέβαιος για την επανεκλογή του και επανέλαβε ότι οι εκλογές δεν θα αναβληθούν παρά τις «σκληρές επιθέσεις» που δέχθηκε από ξένες κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στις 20 Μαϊου του 2018

Categories

Usefull Info

Social Networks