ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με την Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα (2006)

Off 1628
Print Friendly, PDF & Email
Η ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΣΑΚΙΡΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ americalatina.gr

«Ονειρεύομαι την ημέρα που θα σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στην πατρίδα μου»

 

shakira20
Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ

Ιούλιος 2006. Είναι αξιαγάπητη σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Στην Κολομβία, όπου έχει αναγερθεί άγαλμα της σε κεντρική πλατεία, οι συμπατριώτες της την λατρεύουν. Στην Αμερική και στην Ευρώπη η Σακίρα έχει εξελιχθεί σε είδωλο.

Η Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα βρέθηκε στην Ελλάδα για τρεις μέρες (18,19 και 20 Ιουλίου 2006) και ξεσήκωσε δεκάδες χιλιάδες θεατές στη μοναδική συναυλία που έδωσε στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της.

Την συναντήσαμε λίγο πριν από τη συναυλία στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου. Ιδιαίτερα φιλική και άνετη συνομίλησε μαζί μας και λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, απάντησε στις ερωτήσεις του americalatina.gr

 

Η Σακίρα πήρε τον φάκελο που της δώσαμε με ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ιστοσελίδα americalatina.gr και δέχθηκε να φωτογραφηθεί κρατώντας τον στα χέρια. Μας είπε πως την εντυπωσιάζει το γεγονός πως στην Ελλάδα υπάρχει ένας διαδικτυακός τόπος που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα της Λατινικής Αμερικής και υποσχέθηκε να παρακολουθήσει και να στηρίξει αυτήν την δραστηριότητα.

Η συνέντευξη στο americalatina.gr

A.L: Πως ονειρεύεστε μια καινούργια μέρα στην Κολομβία που σήμερα υποφέρει από την τρομοκρατία και το ναρκωεμπόριο;

Shakira: «Ονειρεύομαι τη μέρα όταν όλοι θα ξυπνήσουμε και ο εμφύλιος πόλεμος στην πατρίδα μου θα έχει τελειώσει. Όταν κάθε παιδί στην χώρα μου θα έχει την ευκαιρία να πάει σχολείο, να αποκτήσει γνώσεις και να κερδίσει μια ευκαιρία στη ζωή και στο μέλλον. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα στην χώρα μου γιατί ένας μεγάλος αριθμός παιδιών δεν έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πιστεύω ότι αν δεν δράσουμε τώρα για όλα αυτα τα παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν μια ζωή που δεν θέλουμε για αυτα. Θα είναι καταδικασμένα να ζήσουν τόσο στη φτώχεια, όσο και στο να γίνουν μέλη συμμοριών και να διαιωνίζεται έτσι η βία.

«Αισθάνομαι ότι οι χώρες μας χρειάζονται ηγέτες με οράματα που να διαθέσουν τον πλούτο της χώρας στους πολίτες»

Θέλουμε κάτι καλύτερο για όλα τα παιδιά, όχι μόνο για την Κολομβία. Αυτό αφορά όλα τα παιδιά του κόσμου, είτε αυτά ζουν στο Ισραήλ, είτε στην Παλαιστίνη, ή στο Λίβανο. Εγώ πιστεύω στην ύπαρξη μιας ανθρώπινης φυλής».

_
A.L: Οι πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην Βενεζουέλα και στην Βολιβία, πιστεύετε ότι θα φέρουν κάτι καλό στους λαούς αυτούς;

Shakira: «Αισθάνομαι ότι οι χώρες μας χρειάζονται ηγέτες με οράματα που να διαθέσουν τον πλούτο της χώρας στους πολίτες. Δεν θέλουμε ηγέτες που να προωθούν τον διαχωρισμό των ανθρώπων, την περιθωριοποίηση και το μίσος. Χρειαζόμαστε ηγέτες που θα ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, για τις κοινωνικές ανάγκες ενός έθνους. Όχι ηγέτες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα ή ακόμη και σε αποστολές στο… διάστημα.

Πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το τι γίνεται σε αυτον τον πλανήτη. Θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να επικεντρώνονται στους ανθρώπους οι οποίοι τους ψηφίζουν. Πραγματικά προσπαθούμε να επιζήσουμε από τις φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα από το τσουνάμι στην Ασία, και σαν να μην έφθαναν όλα αυτα σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον. Δεν το καταλαβαίνω αυτο…

«Δεν θέλουμε πολιτικούς ηγέτες που να προωθούν τον διαχωρισμό των ανθρώπων και το μίσος»

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που έχουμε να λύσουμε και να επικεντρωθούμε σε αυτά για να επιζήσουμε. Ενωμένοι, σαν μια ανθρώπινη φυλή. Νομίζω ότι μια καλή αρχή θα γινόταν αν αποφασίζαμε να ψηφίσουμε αυτούς τους ηγέτες που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους της χώρας τους για το καλό των ανθρώπων που κυβερνούν».

 

shakira554

Το κοινωνικό έργο της Σακίρα

Η Σακίρα έχει δημιουργήσει την μη κυβερνητική οργάνωση Pies Descalzos (Πόδια Ξυπόλητα) που έχει έδρα την Μπαρανκίγια, την γενέτειρα της στην Κολομβία. Σκοπό έχει να βοηθήσει τα παιδιά που έγιναν πρόσφυγες εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης. Υπολογίζεται πως 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην χώρα αυτη. Χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται, πολλά πεθαίνουν από την πείνα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό καταδικάζεται σε αναλφαβητισμό.

_
A.L: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας για το Ίδρυμα που έχετε δημιουργήσει για τα παιδιά στην Κολομβία; Πόσο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην οποία ζουν χιλιάδες παιδιά;

Shakira: «Το πιο επείγον σχέδιο για το Ίδρυμα που έχουμε ιδρύσει στην Κολομβία είναι να χτίσουμε ένα σχολείο και αυτό επειδή έχουμε πολλούς πρόσφυγες εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης. Δεν θα είναι ένα απλό σχολείο. Θα μπορεί να στεγάσει μέχρι και 2 χιλιάδες παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα μπορεί να δώσει πόρους σε αυτά τα παιδιά για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Θα έχει όλες τις υποδομές τις τεχνολογικές, τις αθλητικές και φυσικά τις εκπαιδευτικές γιατί πιστεύω ότι μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχουν τα παιδιά ευκαιρία να μάθουν και να πετύχουν στη ζωή τους».

«Η Ελλάδα είναι ένα μέρος που με εμπνέει. Δύο μέρες που είμαι εδώ ένιωσα αυτό που όλοι έξω αποκαλούν Ελλάδα»

 

shakira22

Η Σακίρα για την Ελλάδα

Η Σακίρα κατά την παραμονή της στην Ελλάδα επισκέφθηκε το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ενώ δήλωσε πως εδώ και πολλά χρόνια μετρούσε τις μέρες για να έρθει στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη ιστορία. Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης την ημέρα της συναυλίας, η Κολομβιανή τραγουδίστρια δήλωσε:

Shakira: «Η Ελλάδα είναι ένα μέρος που με εμπνέει. Δύο μέρες που είμαι εδώ ένιωσα αυτό που όλοι έξω αποκαλούν «Ελλάδα». Νομίζω ότι πράγματι η Ελλάδα θα αποτελέσει για μένα πηγή έμπνευσης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τελικά κατάφερα να έρθω στην Ελλάδα, την χώρα της μυθολογίας, του πολιτισμού και της ιστορίας».

_
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «υμνεί» τη Σακίρα

Ο νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες υμνεί το ταλέντο της και την χαρακτηρίζει «φαινόμενο αθώου αισθησιασμού» που κατακτά την παγκόσμια αγορά με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Εκτός απο την φωνή της, δυνατό «όπλο» της Κολομβιανής ερμηνεύτριας, είναι το κορμί της. Ο τρόπος που κουνά τους γοφούς της, είναι ένα εκρηκτικό πάντρεμα της λάτιν μουσικής με τον χορό της κοιλιάς.
Στο επίσημο site της Σακίρα shakira.com, υπάρχει απόσπασμα από την απάντηση της Κολομβιανής τραγουδίστριας στην ερώτηση του americalatina.gr κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική. Η Σακίρα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν θέλουμε ηγέτες που να προωθούν τον διαχωρισμό των ανθρώπων, την περιθωριοποίηση και το μίσος».

Categories

Usefull Info

Social Networks