ΒΙΒΛΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το νέο του βιβλίο για τη μεγάλη κρίση στη Βενεζουέλα παρουσίασε ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης

Off 370
Print Friendly, PDF & Email

 

1/12/2018. | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | Τα δραματικά γεγονότα της διακυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, με τους εκατοντάδες νεκρούς διαδηλωτές, τα μεσαιωνικά βασανιστήρια, που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν δεκάδες αντιφρονούντες, αλλά και τους περισσότερους από 300 πολιτικούς κρατούμενους, εξετάζει το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη.
Το βιβλίο με τίτλο «Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο», παρουσιάστηκε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Για να ολοκληρωθεί το βιβλίο προηγήθηκε έρευνα τριών ετών και αρκετές δημοσιογραφικές αποστολές. Ο συγγραφέας ταξίδεψε δυο φορές στη Βενεζουέλα, ενώ βρέθηκε και σε άλλες χώρες, όπως Κολομβία, Παναμά, Ισπανία και Γαλλία, για να μιλήσει με τους «πρωταγωνιστές» της μεγάλης κρίσης. «Το ζήτημα της Βενεζουέλας δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές πεποιθήσεις κανενός. Στη Βενεζουέλα υπάρχει μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν γίνει εγκλήματα από το καθεστώς, βασανιστήρια σε ειδικούς χώρους κράτησης όπως είναι ο λεγόμενος «Τάφος», δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι αριστερός ή δεξιός για να καταδικάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Είναι ζήτημα ανθρωπισμού», δήλωσε ο Ιάσων Πιπίνης.

 

 

Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, περιλαμβάνονται συνεντεύξεις από στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης, αλλά και μαρτυρίες από πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, που βρίσκονται αυτοεξόριστοι και αποκαλύπτουν άγνωστα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο Τσάβες κυβερνούσε τη χώρα. Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές που υπάρχουν στο βιβλίο για την επιχείρηση «εξαγωγής του τσαβισμού» στην Ευρώπη. Πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης σε συνέντευξη που έδωσε στον συγγραφέα στην Κολομβία, δήλωσε πως «ο Μαδούρο όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών διαχειριζόταν τεράστια μυστικά κονδύλια, τα οποία χρησιμοποιούσε και για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πολιτικών κινημάτων, μέσω των οποίων θα μπορούσε να γίνει η εξαγωγή του τσαβισμού στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου στη Βενεζουέλα έχουν «εξαφανιστεί».

 

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση της Βενεζουέλας. «Καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματικότητα. Στο ερώτημα γιατί παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια σειρά πολιτικών που αυτή τη στιγμή κυβερνούν, να υπερασπίζονται αυτό το καθεστώς και εμφανώς να έχουν σχέση μαζί τους είναι κατι που θα πρέπει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός να το ρωτήσει σε αυτούς τους ανθρώπους και να πάρουμε ειλικρινείς απαντήσεις. Γιατί για παράδειγμα, ενώ σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και δεν αναγνωρίζει πλέον τον τρόπο με τον οποίον κυβερνάται αυτή η χώρα, Έλληνες ευρωβουλευτές, σε κορυφαίες θέσεις, αρνούνται να ψηφίσουν αυτά τα ψηφίσματα. Γιατί προ των εκλογών, που ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψη μου, υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού και κατέλαβε την εξουσία, έγιναν ταξίδια από κορυφαία στελέχη, παράγοντες και υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με συγκεκριμένους ιδιώτες δικηγόρους, στη Βενεζουέλα. Υπάρχει αυτή η παθιασμένη ανάγκη να ταυτιστεί ιδεολογικά η εκεί «επανάσταση» με αυτό το οποίο έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.

 

 

Αιχμηρός για τους Έλληνες πολιτικούς που αποφεύγουν να καταδικάσουν τον αυταρχισμό του Μαδούρο ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, αναφέροντας τέσσερις εκδοχές για αυτήν την στάση. «Η μια θεωρία είναι ότι η διεθνής κοινότητα που είναι κακοί και ιμπεριαλιστές αδικούν το καθεστώς Τσάβες – Μαδούρο. Το ίδιο πίστευε και ο Πινοσέτ αλλά και η δική μας χούντα, ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης. Η δεύτερη εξήγηση είναι η άγνοια. Αν έχεις άγνοια διαβάζεις τον Πιπίνη και καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται και προχωράς παρακάτω. Η τρίτη είναι το πορτοφόλι. Κάποιοι τα άρπαξαν, γιατί για το Podemos και τον Ιγκλέσιας έχουν βγει αυτά τα πράγματα και τα ξέρουμε, λένε τα έχουν αρπάξει και άλλοι. Δεν ξέρω, θα το δούμε γιατί τίποτα δεν μένει κρυφό. Η τέταρτη εξήγηση που για μένα είναι η πιο σημαντική είναι μια χαμηλή δημοκρατική παιδεία. Δηλαδή η αξιολόγηση της Δημοκρατίας ως προϊόν συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων».

 

Η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου, που συντόνισε και την εκδήλωση, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίον το καθεστώς της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει τους ξένους δημοσιογράφους. «Κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων που πήρε ο Ιάσων, κατά την παραμονή του στη Βενεζουέλα, κινδύνευσε πολλές φορές, με την έννοια ότι δέχθηκε και τις λεγόμενες «φιλικές ανακρίσεις», έτσι τις χαρακτηρίζει στο βιβλίο του, και του το έλεγαν οι ίδιοι οι συνεντευξιαζόμενοι, ότι μετά τη συνέντευξη μπορεί να τον ακολουθήσουν από την μυστική αστυνομία και να κινδυνεύσει».

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, παρουσίασε με στοιχεία την οικονομική καταστροφή στην οποία έχει βυθιστεί η Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια. «Μια πρώην πλούσια χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση με τον κόσμο να φεύγει κατά χιλιάδες, να μεταναστεύει για να αποφύγει την πείνα, την ανεργία, τον υπερπληθωρισμό, την έλλειψη βασικών αγαθών και την εγκληματικότητα. Αυτή η τραγική κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα πολέμου ή φυσικών καταστροφών αλλά της μαρξιστικής επανάστασης του Τσάβες και του διαδόχου του Μαδούρο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σήμερα χαμηλότερο από αυτό που ήταν τη δεκαετία του 60. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», κατέληξε η κ. Ξαφά.

 

Categories

Usefull Info

Social Networks