ΘΕΜΑΤΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χιλιάδες Βενεζουελάνοι περνούν τρέχοντας τα σύνορα με την Κολομβία

Off 400
Print Friendly, PDF & Email

 

Ένα συγκλονιστικό βίντεο αποτυπώνει το δράμα χιλιάδων Βενεζουελάνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους λόγω της κρίσης.

Στο βίντεο που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα El Nacional, διακρίνεται ένα πλήθος ανθρώπων στην περιοχή Τάτσιρα στη Βενεζουέλα, να περνάει τα ξημερώματα του Σαββάτου τα σύνορα με την Κολομβία. Οι άνθρωποι αυτοί παρέμεναν επί ώρες στην περιοχή κάτω από χαμηλές θερμοκρασίες, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα που είχαν κλείσει για ένα διάστημα λόγω των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαϊου στη Βενεζουέλα, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Νικολάς Μαδούρο. Σημειώνεται ότι στις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα, δεν συμμετείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο βίντεο διακρίνονται πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κουβαλούν στην πλάτη τους μεγάλους σάκους με όσα υπάρχοντα μπόρεσαν να πάρουν από το σπίτι τους πριν εγκαταλείψουν την χώρα. Κάποιοι από αυτούς περνούν τα σύνορα τρέχοντας. «Είναι μια τρέλα. Είναι έξι το πρωί, στο άνοιγμα των συνόρων. Είναι μια τρέλα», ακούγεται να λέει ο άνθρωπος που έγραψε τις εικόνες αυτές με το κινητό του τηλέφωνο. «Μοιάζουν με χιλιάδες μυρμήγκια που τρέχουν, αναζητώντας ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουν», αναφέρει ένας χρήστης του διαδικτύου. Πάντως, ορισμένοι από αυτούς μένουν στην Κολομβία για λίγες μέρες, προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης που δεν βρίσκουν στη Βενεζουέλα, όπως γάλα, αλεύρι και φάρμακα, και επιστρέφουν ξανά στη χώρα τους. Το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει την Βενεζουέλα, λόγω της κρίσης, της εγκληματικότητας και των διώξεων, και έχουν φύγει μετανάστες σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Μόνο στην Κολομβία βρίσκονται περίπου 1 εκατομμύριο Βενεζουελάνοι μετανάστες.

 

 

Ο κατώτατος μισθός έφθασε το 1 δολάριο

Μετά από τον τριπλασιασμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα έφθασε πλέον τα 3 εκατομμύρια μπολίβαρες, δηλαδή περίπου 1 δολάριο το μήνα! Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες, ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητους οργανισμούς, συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης αλλά και πολιτών που θεωρούνται αντιφρονούντες.
Η κυβέρνηση του Μαδούρο σε ένδειξη καλής θέλησης έχει απελευθερώσει δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους από τις φυλακές, όπου όμως παραμένουν περισσότεροι από 200. Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις βρίσκονται με περιοριστικά μέτρα, ενώ πολλοί οδηγούνται ακόμη σε στρατιωτικά δικαστήρια.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών πριν από λίγες μέρες σε έκθεση του διαπίστωνε πως υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Επιπλέον, πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει αναφορά στις εκατοντάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας. Η ίδια έκθεση διαπιστώνει πλήρη απουσία Κράτους Δικαίου στη Βενεζουέλα.

 

Ο Μαδούρο βγήκε «βόλτα» σε άδειους δρόμους

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ανέβασε ένα βίντεο και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, όπου φαίνεται να έχει βγει βόλτα, όπως ο ίδιος λέει, στην πλατεία Ελ Βενεζολάνο στο Καράκας, μαζί με την σύζυγο του Σίλια Φλόρες. Ο πρόεδρος της χώρας επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι ο ίδιος δεν φοβάται να κυκλοφορήσει στους δρόμους και επιπλέον ότι έξω επικρατεί απόλυτη ηρεμία. Όμως, το βίντεο τραβήχτηκε τα ξημερώματα, όταν όλη η πόλη κοιμόταν και στους δρόμους του Καράκας πλέον δεν βρισκόταν κανένας άνθρωπος.

Ο Μαδούρο κάθεται σε ένα παγκάκι και πίσω του διακρίνονται μόνο υπάλληλοι καθαριότητας, ενώ ακούγονται οι ψάθινες σκούπες. «Λοιπόν, βγήκαμε να κάνουμε μια βόλτα στο Καράκας», ακούγεται να λέει στο βίντεο 37 δευτερολέπτων ο Μαδούρο. «Να δούμε αυτό το υπέροχο πράγμα, πως καθαρίζονται οι δρόμοι, πως είναι φωτισμένοι, πως φτιάχνουν τα πάντα, αυτό πρέπει να γίνει σε όλη τη Βενεζουέλα. Έτσι πρέπει να είναι όλη η Βενεζουέλα, φωτεινή και καθαρή», καταλήγει.

Categories

Usefull Info

Social Networks