ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Off 65
Print Friendly, PDF & Email

caracas_386_b

 

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα πρόκειται να διεξαχθούν την 6η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν οι Αρχές τη Δευτέρα, δίνοντας τέλος στα σενάρια σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας, για την οποία δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανό το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα να τιμωρηθεί για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λατινοαμερικάνικη χώρα.

_
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία έχει 167 έδρες, αλλά η οικονομική κρίση, με αυξανόμενο πληθωρισμό και ελλείψεις διαφόρων ειδών, έχει πλήξει τη δημοτικότητά του.
Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE) δεχόταν πιέσεις να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Το πολιτικό κλίμα στη Βενεζουέλα είναι τεταμένο, καθώς δύο στελέχη της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη φυλακή και δεκάδες φοιτητές έκαναν μερική απεργία πείνας απαιτώντας να προκηρυχθούν οι εκλογές.

_
«Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή δεν λαμβάνει αποφάσεις υπό πίεση» δήλωσε η πρόεδρός της, η Τιμπισάι Λουσένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ορισμένα στελέχη της οποίας λένε πως η CNE είναι στενά συνδεδεμένη με την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Η ημερομηνία η οποία επελέγη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο χαρισματικός προκάτοχος του Μαδούρο, ο εκλιπών Ούγκο Τσάβες, είχε εκλεγεί στην προεδρία της Βενεζουέλας την 6η Δεκεμβρίου 1998.
Οι υποστηρικτές του, οι «τσαβίστας», διεξάγουν εσωκομματικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή για να επιλέξουν τους υποψηφίους τους στις βουλευτικές εκλογές, έναν μήνα μετά την αντίστοιχη διαδικασία του συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD).

_
«Τώρα έχουμε την ημερομηνία της μάχης για τη νέα νίκη του λαού» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μαδούρο, εκφραζόμενος με τρόπο παρόμοια με εκείνον του Τσάβες τα 14 χρόνια της διακυβέρνησής του.
«Επιτέλους έχουμε την ημερομηνία των εκλογών. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε Ενότητα και Αλλαγή» έγραψε στον δικό του λογαριασμό στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο Ενρίκε Καπρίλες, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.
Η αντιπολίτευση, η οποία παραμένει κατακερματισμένη, έχει θεωρητικά την καλύτερη ευκαιρία που της έχει παρουσιαστεί ως σήμερα να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, εν μέσω της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, της ανόδου της εγκληματικότητας και της δυσαρέσκειας για τα πεπραγμένα του Μαδούρο. Αλλά είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει να προσελκύσει απογοητευμένους «τσαβίστας» ή να αναζωογονήσει τον ενθουσιασμό της δικής της βάσης.

_
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Categories

Usefull Info

Social Networks