Αρχική ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ανάλυση και φωτογραφίες του americalatina.gr για τα γεγονότα στη Βολιβία

Ανάλυση και φωτογραφίες του americalatina.gr για τα γεγονότα στη Βολιβία

82
0

Americalatina.gr. Τα γεγονότα στη Λα Πας της Βολιβίας, με τις δυνάμεις του στρατού να παίρνουν θέσεις μάχης στο κέντρο της πόλης, αλλά και γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο στην πλατεία Μουρίγιο προκάλεσαν έντονη ανησυχία τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καταδίκασε την “απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης”.

Ο ρόλος του στρατού στην πολιτική ζωή

Τα τελευταία χρόνια όλα δείχνουν πως ο στρατός έχει χάσει την πολιτική επιρροή που είχε άλλοτε και πως στρατιωτικά πραξικοπήματα δεν απειλούν πλέον την Δημοκρατία στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, γεγονότα όπως αυτό της Βολιβίας, αλλά και το λεγόμενο “αυτοπραξικόπημα” του εκλεγμένου προέδρου Πέδρο Καστίγιο στο Περού τον περασμένο χρόνο, δείχνουν πως οι δημοκρατικοί θεσμοί συχνά εξακολουθούν να απειλούνται.

Το 2019 ο Έβο Μοράλες απομακρύνθηκε από την εξουσία μετά την παρέμβαση του στρατού και τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές

Στη Βολιβία δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Το 2019 μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές κατά του τότε προέδρου Έβο Μοράλες, ο τότε αρχηγός του στρατού σε τηλεοπτικό διάγγελμα αμφισβήτησε ανοικτά την νομιμοποίηση του προέδρου, δρομολογώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τελικά την ανατροπή του Έβο Μοράλες.

Ο Έβο Μοράλες. Φωτό: americalatina.gr

Η παρέμβαση του Έβο Μοράλες

Ο μέχρι πριν από λίγες ώρες αρχηγός του στρατού στη Βολιβία, Juan José Zúñiga, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση είχε στραφεί εναντίον του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες και στην πιθανότητα να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. “Δεν μπορεί να είναι ξανά πρόεδρος της χώρας” τόνισε. Λίγες ώρες μετά τα άρματα του στρατού βγήκαν στους δρόμους της Λα Πας.

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ηγέτης του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό, σχολιάζοντας τα γεγονότα χαρακτήρισε τις κινήσεις του στρατού ως “πραξικόπημα σε εξέλιξη”.

Ιθαγενείς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λα Πας. Φωτό: Americalatina.gr

Έντονη αντιπαράθεση Έβο Μοράλες και προέδρου Λουίς Άρσε

Πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα και την απόπειρα πραξικοπήματος υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο καθώς ο Έβο Μοράλες και ο σημερινός πρόεδρος Λουίς Άρσε, άλλοτε στενοί σύμμαχοι, τους τελευταίους μήνες έχουν μια έντονη πολιτική διαμάχη για το μέλλον του κόμματος Κίνημα για τον Σοσιαλισμό και την πιθανότητα ο Μοράλες να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της χώρας.

Άρσε και Μοράλες σε διαμάχη για την προεδρία της Βολιβίας

Ο Άρσε κατηγορεί το περιβάλλον του Μοράλες ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του. Από την πλευρά του ο Μοράλες κατηγορεί τον νυν πρόεδρο ότι επιχειρεί να τον εμποδίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Φωτό: americalatina.gr

Οι καταγγελίες του αρχηγού του στρατού

Σε αυτήν την αντιπαράθεση έρχονται να προστεθούν τα λεγόμενα του πρώην αρχηγού του στρατού Ζουνίγια, ο οποίος ηγήθηκε της απόπειρας πραξικοπήματος, που κατήγγειλε τον πρόεδρο Άρσε ότι κρύβεται πίσω από όλα, καθώς όπως είπε, ενήργησε κατόπιν εντολών του. Οι κινήσεις του στρατού δηλαδή έγιναν με εντολή του προέδρου, ενώ έκανε λόγο για “σώου του Άρσε” για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του.

Αρχηγός του στρατού: Το πραξικόπημα ήταν ένα σώου του προέδρου της χώρας για ανεβάσει τη δημοτικότητα του

“Ο πρόεδρος θα βγει ενισχυμένος από αυτό και με τη στήριξη όλων εκείνων που στηρίζουν τη Δημοκρατία” δήλωσε.

Φωτό: americalatina.gr

Η οικονομική κρίση

Ο Έβο Μοράλες που άφησε την εξουσία το 2019, μετά την αντίδραση του στρατού, όταν καταγγέλθηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών ότι έκανε νοθεία, εγκατέλειψε τη χώρα και διέφυγε στο Μεξικό. Επέστρεψε στη χώρα μετά τη νίκη του Άρσε, ο οποίος ήταν πρώην υπουργός του. Την ίδια στιγμή η Βολιβία αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση και έλλειψη σε καύσιμα.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως υπάρχει επάρκεια σε καύσιμα

Η κρίση στην οικονομία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα συνδικάτα και διαδηλώσεις. Την περίοδο διακυβέρνησης του Έβο Μοράλες η χώρα πέτυχε το λεγόμενο “οικονομικό θαύμα”, με τη μεγάλη μείωση της ακραίας φτώχειας και την ανόρθωση της οικονομίας. Όμως οι οικονομικοί δείκτες τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί.