Ρεπορτάζ: Αmericalatina.gr. Περίπου 3 ώρες κράτησε η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία, με τον στρατό να έχει λάβει θέσεις σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Μεγάρου στην πλατεία Μουρίγιο στη Λα Πας, γνωστό και ως Καμένο Παλάτι. Επικεφαλής των κινήσεων του στρατού είναι ο στρατηγός Juan José Zúñiga, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του προέδρου της χώρας Λουίς Άρσε.
Ο επικεφαλής του στρατού υποστηρίζει ότι ενήργησε κατόπιν εντολών του προέδρου της χώρας Λουίς Άρσε για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του
Η τηλεοπτική συνέντευξη του στρατηγού
Ο πρόεδρος Άρσε, ο οποίος κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού και οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τους δρόμους. Ο στρατηγός Zúñiga ώρες πριν είχε δώσει τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία μιλούσε για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, δήλωνε ότι εκείνος θα κάνει σεβαστό το Σύνταγμα και ότι δεν ήταν σύμφωνος με την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και πολλοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Αργότερα, όταν πια είχαν φθάσει τα άρματα μάχης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, δήλωσε μπροστά από την έδρα της Βουλής, ότι «η κινητοποίηση όλων των στρατιωτικών μονάδων» αποσκοπεί στο να εκφραστεί η ενόχληση «για την κατάσταση στη χώρα».
«Φτάνει πια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Θα αποκαταστήσουμε την πατρίδα», τόνισε σε δηλώσεις του και σημείωσε ότι «θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο».
Το χρονικό της απόπειρας πραξικοπήματος
Στις 15.00 ο στρατηγός Zúñiga έφθασε με ένα στρατιωτικό όχημα στην πύλη του Προεδρικού Μεγάρου και την έριξε. Όπως έγινε γνωστό δήλωσε ότι πρόθεση του είναι “να σώσει τη χώρα” και να αλλάξει υπουργούς.
Στις 15.49 στρατιώτες εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο στην πλατεία Μουρίγιο.
Ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Άρσε κατήγγειλε από τα μέσα δικτύωσης ότι “ένα αντισυμβατικό κίνημα” βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι “ορισμένες δυνάμεις του βολιβιανού στρατού” ευθύνονται. Ζήτησε από τον στρατηγό Ζουνίγια να αποσύρει τις δυνάμεις, ο οποίος φέρεται να απάντησε ότι δεν θα το κάνει. Ο Άρσε αντικατέστησε 3 αρχηγους του στρατού, στην ξηρά, στο ναυτικό και στην αεροπορία. Στο διάγγελμα του ο νέος αρχηγός του στρατού José Wilson Sánchez κάλεσε τους στρατιώτες να αποσυρθούν.
Στις 17.34 οι στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται από τους δρόμους της Λα Πας και από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ζουνίγια αποσύρθηκε και εκείνος.
Ο πρόεδρος Άρσε και υπουργοί της κυβέρνησης του βγήκαν στο μπαλκόνι του Προεδρικού Μεγάρου και ευχαρίστησαν τον λαό που βγήκε στους δρόμους και “υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία”.
Τουλάχιστον 8 τραυματίες
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Βολιβίας La Razon από τα γεγονότα τουλάχιστον 8 άτομα τραυματίστηκαν πέριξ της πλατείας Μουρίγιο. Την είδηση επιβεβαίωσε η υπουργόε Υγείας της χώρας.
Η εκδοχή του στρατηγού – Κατηγορεί τον πρόεδρο Άρσε ότι κρύβεται πίσω από το “αυτοπραξικόπημα”
Εναντίον του στρατηγού Ζουνίγια απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα κατά της πατρίδας. Ωστόσο ο στρατηγός καταγγέλλει ότι ενήργησε κατόπιν εντολών του προέδρου Άρσε, κάνοντας λόγο για “αυτοπραξικόπημα” για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του.
Ο Ζουνίγια τοποθετήθηκε αρχηγός του στρατού τον περασμένο Ιανουάριο από τον πρόεδρο Άρσε. Ο Ζουνίγια, σύμφωνα με ένα ντοκουμέντο εσωτερικής έρευνας, το 2013 είχε κατηγορηθεί ότι είχε καταχραστεί 2,7 εκατομμύρια μπολιβιάνος (τοπικό νόμισμα) ενώ είχε εμπλακεί και σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.
Η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μήνυμά του καταδικάζει «κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία και ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».
Επίσης, η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, η οποία εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), ανακοίνωσε έκτακτη συνάντηση των ηγετών των χωρών του οργανισμού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία.