Αρχική Συνεντεύξεις Η συνέντευξη του Ούγο Τσάβες στο americalatina (2010)

Η συνέντευξη του Ούγο Τσάβες στο americalatina (2010)

58
0

Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ. 9.5.2010. Ο Ούγο Τσάβες έχοντας επιβιώσει ενός πραξικοπήματος, πολλών διαδηλώσεων, απεργιών και ενός δημοψηφίσματος για την εξουσία του, αποτελεί αντικείμενο λατρείας και ταυτόχρονα μίσους στη Βενεζουέλα.  Ο ίδιος έχει δηλώσει: «αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι αντίπαλοι μου είναι ότι ο Hugo Chavez δεν είναι ο Chavez αλλά οι άνθρωποι της Βενεζουέλας». Θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο, ορκισμένος εχθρός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και αντίπαλος της παγκοσμιοποίησης, ο Τσάβες με την νέα μορφή σοσιαλισμού και της πολιτικής του “populismo” στοχεύει στην βοήθεια των φτωχών της χώρας με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδότησης τροφίμων και αγροτικής μεταρρύθμισης.

Η συνέντευξη με τον Ούγο Τσάβες

Συναντήσαμε τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες στις εσω-κομματικές εκλογές του κόμματος PSUV  για την εκλογή υποψηφίων για τις ερχόμενες εκλογές Βουλής στις 26 Σεπτέμβριου 2010. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του americalatina.com.gr. Ο Ούγο Τσάβες μίλησε για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα σημαίνοντας συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, για την φιλοσοφία που ακολουθεί στην «μπολιβαριανή επανάσταση», ενώ δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά για αυτό απαιτείται πρώτα επίσημη πρόσκληση από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ιάσων Πιπίνης δείχνει στον Ούγο Τσάβες ενημερωτικό υλικό της ιστοσελίδας americalatina.gr (2010).

Κύριε πρόεδρε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα, πολλοί ρωτούν: “Ποια είναι η φιλοσοφία της επανάστασης του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα”; Και τι επιδιώκει;

Ιάσονας Πιπίνης Βελάσκο… Είσαι Περουβιανός επίσης.. Θα σε ρωτούσα για τη συγγενική σου σχέση με τον Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο. Γιατί αυτό το επίθετο Βελάσκο και το Περού έχουν μια ιδιαίτερη σημειολογία στο πνεύμα μου ως επαναστάτη στρατιώτη. Γνώρισα τον θείο σου. Είχα την τύχη να σφίξω το χέρι του όταν εγώ ήμουν παιδί ακόμη. Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο.. Λοιπόν, κοίταξε. Η ερώτηση σου μπορεί να γεμίσει και γω δεν ξέρω πόσα βιβλία. Αλλά μου φαίνεται σημαντικό εσύ να βρίσκεσαι εδώ και να μπορείς να μεταφέρεις αυτά που θα πω στους συμπατριώτες σου.

Εγώ μόνο στέλνω έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα, στον λαό της. Έχουμε έναν μεγάλο σεβασμό, μια μεγάλη εκτίμηση, για τον πολιτισμό της επίσης, για την ιστορία της Ελλάδας. Την κοιτίδα της Δημοκρατίας. Από το “Δήμος” και “Κράτος”. Έτσι δεν είναι; Η δική μας φιλοσοφία στηρίζεται, αυτό ναι στο επιβεβαιώνω, στις δικές μας ρίζες κατ αρχήν. Δεν αντιγράφουμε μοντέλα. Η δική μας φιλοσοφία είναι πρωτογενής, εμπνευσμένη από την δική μας ιστορία, στη δική μας γη. Στη σκέψη, στη δράση και στο παράδειγμα των προγόνων μας. Κατ αρχήν του Σιμόν Μπολίβαρ, ενός μεγάλου στοχαστή και προ-σοσιαλιστή. Του Σιμόν Ροντρίγες, του “Σωκράτη του Καράκας”, έτσι τον αποκάλεσε ο Μπολίβαρ. Ένας σοφός, ένας σοσιαλιστής στοχαστής. Επαναστάτης. Η δική μας φιλοσοφία “τρέφεται” και από άλλα ρεύματα της δικής μας αμερικανικής γης, όπως ο Μαριάτεγι, Περουβιανός, όπως εσύ ξέρεις.

«Πιστεύουμε στη σκέψη του Χριστού, του Χριστού ως ανθρώπου, του Βασιλιά της ισότητας. Σοσιαλισμός. Ήταν σοσιαλιστής χωρίς αμφιβολία. Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Ο καπιταλιστής ήταν ο Ιούδας που τον πούλησε για τα χρήματα»

Και από τα ρεύματα της παγκόσμιας επανάστασης όλων των εποχών. Εγώ είμαι Χριστιανός. Πολλοί Βενεζολάνοι είμαστε Χριστιανοί και πιστεύουμε ότι ο Χριστός ήταν ένας μεγάλος επαναστάτης. Και η έμπνευση του μας ωθεί στην εξέλιξη του σοσιαλισμού. Αυτό δεν σημαίνει να είσαι θρησκόληπτος. Όχι, αλλά πιστεύουμε στη σκέψη του Χριστού, του Χριστού ως ανθρώπου, του Βασιλιά της ισότητας. Σοσιαλισμός. Ήταν σοσιαλιστής χωρίς αμφιβολία. Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Ο καπιταλιστής ήταν ο Ιούδας που τον πούλησε για τα χρήματα. Λένιν, Κάρλος Μαρξ, Φεντερίκο Ένγκελς. Σου συνιστώ να τον διαβάσεις, είναι ένα έργο που επιπλέον είναι πολύ επίκαιρο για όλους μας. Και εγώ λαμβάνω υπ ‘οψιν μου κάθε λέξη από την Δήλωση των Αρχών του κόμματος μας, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από το Κονγκρέσο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκεί βρίσκεται η φιλοσοφία μας, από το Άλφα έως το Ωμέγα. Οι προγραμματικές μας βάσεις, οι κώδικες μας.

Πολλοί ρωτούν αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα.

Όσον αφορά την επίσκεψη στην Ελλάδα, εσύ ξέρεις πολύ καλά ότι για έναν Αρχηγό Κράτους δεν είναι εύκολο να πάει σε μια χώρα αν πρώτα δεν υπάρξει μια πρόσκληση, πρόσκληση βεβαίως από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μακάρι μια μέρα να μπορέσω να επισκεφθώ την Ελλάδα. Εγώ εύχομαι στο λαό της, στην κυβέρνηση της, να βρουν το δρόμο τους, γιατί όπως ξέρουμε η Ελλάδα έχει πέσει σε μια πολύ βαθιά κρίση που είναι μέρος της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης. Πια δεν είναι ένα φάντασμα όπως έλεγε ο Κάρλος Μαρξ. Εσύ ξέρεις πως ξεκινάει το κομουνιστικό μανιφέστο; “Ένα φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη. Το φάντασμα του κομουνισμού». Σήμερα θα μπορούσαμε να το παραφράσουμε και  να πούμε ότι «Ένας τυφώνας σαν ένα φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη». Η “Αποκάλυψη” διατρέχει την Ευρώπη. Είναι ο καπιταλισμός.

Πόσο διαφορετικά αντιμετώπίζετε την παγκόσμια οικονομική κρίση από ότι στην Ευρώπη;

Εδώ εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, και παρ όλο που η τιμή του πετρελαίου έπεσε τον περασμένο χρόνο, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συλλογικές συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όλα αυτά έχουν παραλύσει. Αγνοούνται και σβήνονται. Εξαφανίζονται σαν πύργοι στην άμμο. Τα εργατικά δικαιώματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που τόσο πολύ στοίχισαν, τόσους μάρτυρες έχουν στην ιστορία. Εξαφανίζονται. Ο καπιταλισμός τα συντρίβει. Εμείς εδώ κάνουμε τα αντίθετα.

«Ας έρθουν να σε ρωτήσουν εσένα που είσαι Έλληνας, να τους πεις πως διώχνουν κόσμο από την δουλειά τους στην Ευρώπη, η ανεργία.. Μειώνουν τους μισθούς! Και αυτός είναι ένας από τους λόγους των διαδηλώσεων. Κοινωνική ασφάλιση.. Τελειώνουν με όλα αυτά..»

Αντίθετα από ότι συμβαίνει στον καπιταλιστικό κόσμο.. Ας σε ρωτήσουν εσένα που είσαι Έλληνας, να τους πεις πως διώχνουν κόσμο από την δουλειά τους στην Ευρώπη, η ανεργία.. Μειώνουν τους μισθούς! Και αυτός είναι ένας από τους λόγους των διαδηλώσεων. Κοινωνική ασφάλιση.. Τα καταργούν όλα αυτά..

Αυτή η κυβέρνηση όλα τα χρόνια αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Ο σοσιαλισμός ήρθε εδώ για να μείνει. Η επανάσταση ήρθε εδώ για να μείνει. Κάθε μέρα πιο βαθιά δημοκρατική. Στον πολιτικό τομέα. Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ είναι πολιτική δημοκρατία. Στον οικονομικό τομέα. Η αύξηση των μισθών. Η κοινωνική ασφάλιση. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να φτιάχνουμε κάθε μέρα μια Δημοκρατία περισσότερο αληθινή. Σε ευχαριστώ που ήρθες εδώ.

Στην εξουσία από το 1998

Ο Τσάβες, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1998, αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με τους οπαδούς του να ακολουθούν κάθε βήμα του, να φοράνε μπλουζάκια και καπέλα με την φωτογραφία του και να ζητωκραυγάζουν σε κάθε παρουσία του Προέδρου. Τα μέλη του κόμματος του απολαμβάνουν πολλών προνομίων, όπως θέσεις εργασίας, εκπτώσεις σε κρατικά super market της χώρας και σε προιόντα πρώτης ανάγκης. Στο δρόμο, δίπλα στις τοιχογραφίες των ηρώων της Βενεζουέλας, δίπλα στον εθνικό ήρωα και απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, φιγουράρει το πρόσωπο του Τσάβες.

Η ζωή των Βενεζολάνων

Από την άλλη η «Μπολιβαριανή επανάσταση» του Ούγο Τσάβες έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην πραγματική ζωή των Βενεζολάνων, οι οποίοι εξακολουθούν να υποφέρουν από χρόνια φτώχεια και εκτεταμένη ανεργία, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας. Σε μια χώρα που δεν παράγει κανένα είδος πρώτης ανάγκης και εισάγει ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων στα ράφια του super market, τα προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι είδος πολυτελείας. Η βενζίνη είναι το μόνο προσιτό είδος σε όλους αφού κοστίζει μόλις 0,07 του ευρώ το λίτρο. Στους δρόμους του Καράκας τα αυτοκίνητα και ιδιαίτερα τα τζίπ κάνουν αισθητή την παρουσία τους λόγω χαμηλού κόστους της βενζίνης και κακών μέσων μαζικών συγκοινωνιών. Ωστόσο ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι του αναγνωρίζουν την επένδυση στην παιδεία της πολιτικής του Τσάβες, έχοντας μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον αναλφαβητισμό στην χώρα.

Η συνάντηση με τον Ούγο Τσάβες

Στις 6.30 τα ξημερώματα βρεθήκαμε στην περιοχή 23 Εnero του Καράκας, στο σχολείο, όπου θα ψήφιζε ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της πρωτεύουσας. Η φοβισμένη οδηγός που μας μετέφερε ενέντεινε ακόμη περισσότερο την αγωνία μας για το τι θα συναντούσαμε εκεί. «Στην περιοχή σκοτώνονται 10 άτομα κάθε μέρα».

Η παρουσία όμως του Προέδρου είχε μετατρέψει μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της πρωτεύουσας σε μια από τις πιο ασφαλείς. Οι δρόμοι είχαν καθαριστεί, κάγκελα είχαν τοποθετηθεί γύρω στα πεζοδρόμια, στρατιώτες με το δάχτυλο στην σκανδάλη είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του δρόμου και σε κάθε γωνία της γειτονίας.

O Τσάβες μπορεί να επανεκλέγεται επ αόριστον

Ένας ολόκληρος μηχανισμός, ένα καλά στημένο τηλεοπτικό σκηνικό είναι η κάθε παρουσία του Ούγο Τσάβες, ενισχύοντας έτσι την δημοτικότητα του. Όπως και να έχει οι Βενεζολάνοι υποστήριξαν τον Πρόεδρο στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2009 υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος δίνοντας του το δικαίωμα επανεκλογής.