Newsroom. Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος το 2011 είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη στο americalatina και είχε μιλήσει για τη Λατινική Αμερική και τις πολιτικές εξελίξεις σε αυτή την περιοχή, αφηγήθηκε τις προσωπικές του εμπειρίες για αυτή τη γεωγραφική περιοχή, ενώ είχε αναφερθεί και στα γεγονότα στην Ελλάδα εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Στο απόσπασμα του βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση στην Κούβα, μιλώντας για τα επιτεύγματα του Κάστρο αλλά τονίζοντας παράλληλα πως “το καθεστώς πρέπει να δώσει την εξουσία στον λαό”. Σε άλλο σημείο λέει για τον ίδιο πως “αρνήθηκα να γίνω αρχηγός κόμματος, υπουργός, ποτέ δεν ζήτησα να διοικώ”.
Ιάσων Πιπίνης. 24 Νοεμβρίου 2011. Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, ο οποίος σε λίγους μήνες συμπληρώνει τα 90 του χρόνια, παραμένει δραστήριος και ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα για να μιλήσει για την Άμεση Δημοκρατία και να καταφερθεί εναντίον του μνημονίου. “Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι η Μέρκελ” υποστηρίζει. Ο Μανώλης Γλέζος μιλάει στο americalatina.com.gr για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και για τη Λατινική Αμερική την οποία έχει επισκεφθεί στο παρελθόν. Μάλιστα, δεν διστάζει να κατακρίνει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες λέγοντας ότι “στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μοναδικοί άνθρωποι. Είναι λάθος να ζητάει να κάνει τον σοσιαλισμό μόνος του”. Ερωτώμενος αν στην Κούβα πρέπει να γίνουν εκλογές, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς υποστηρίζει ότι “το καθεστώς πρέπει να παραδώσει την εξουσία στο λαό”.
Η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια
Συναντηθήκατε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Τι συζητήσατε;
Εγώ του ζήτησα ιδιωτική συνάντηση εδώ και καιρό. Δεν βρεθήκαμε πριν λόγω των γεγονότων. Νόμιζα ότι θα ήταν ιδιωτική συνάντηση αλλά εκεί είδα ότι είχε καλέσει και τα μέσα ενημέρωσης. Του έθιξα και το θέμα ότι η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί να γίνει προτεκτοράτο.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα; Λένε πολλοί ότι θα ξεπουλήσουμε τα πάντα και στο τέλος θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση από ότι βρισκόμασταν πριν.
Τα σχέδια των ανθρώπων που θέλουν να υποτάξουν την Ελλάδα είναι μεγάλα. Αλλά και στρατιωτικά δεν είμαστε ανεξάρτητη χώρα. Ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν ξένες στρατιωτικές βάσεις εδώ, συνεπώς δεν εξουσιάζουμε το στρατό μας. Δεύτερον, δεν εξουσιάζουμε την οικονομία μας και τελευταία ήρθε και το γεγονός ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι η Μέρκελ και εδώ είναι οι υφυπουργοί. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση υφυπουργών της Γερμανίας. Ή αν εδώ είναι ο πρωθυπουργός, υπερ πρωθυπουργός είναι η Μέρκελ και αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί ο ελληνικός λαός. Δεν ξέρω τι θα καταφέρει αλλά και αν υποστεί ήττα τώρα δεν θα κρατήσει πολύ η ήττα. Σε λίγο καιρό θα το αποτινάξει, η ιστορία του ελληνικού λαού αυτό αποδεικνύει. Είναι εμποτισμένος με την ιδεολογία της αντίστασης και της ελευθερίας. Δεν πρόκειται να ανεχθεί τίποτα.
“Ειναι λάθος ο Τσάβες να κάνει την επανάσταση μόνος του”
Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Σε έναν χρόνο έχουν εκλογές και ο Ούγο Τσάβες είναι πάλι υποψήφιος.
Όταν ο Ούγο Τσάβες έκανε το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν μπορεί να έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί πήγα στη Βενεζουέλα καλεσμένος και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία βγήκα στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας και έκανα μια δήλωση. Είπα: «Μπορεί να κέρδισες στις εκλογές αλλά δεν θέλω να τις χρησιμοποιήσεις. Ως πατέρας προς γιο σου τονίζω ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μοναδικοί άνθρωποι. Ουδείς αναντικατάστατος. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντικατασταθούν. Το να ζητάς εσύ μόνος σου να κάνεις τον σοσιαλισμό το θεωρώ λάθος»..
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, κυρίως στη Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Βολιβία και Νικαράγουα, θεωρείτε ότι μπορούν να έχουν θετικές συνέπειες γα τους πολίτες;
Βεβαίως. Και μόνο το γεγονός ότι σιγά σιγά απεξαρτητοποιούνται, αποκτούν δηλαδή την εθνική τους κυριαρχία, διώχνοντας τους Αμερικάνους, πρώτα η Κούβα, μετά η Νικαράγουα, και σιγά σιγά προστίθενται το ένα έθνος μετά το άλλο, η Χιλή για παράδειγμα, δείχνει ότι γίνεται ένας αγώνας να φύγουν από την εξάρτηση των ΗΠΑ. Ο Παναμάς ακόμη έκανε ενέργειες και το Μεξικό. Επίσης αποκτήθηκε η αυτογνωσία ότι είναι σε θέση αξιοποιώντας όλο τον πλουτοπαραγωγικό δυναμικό που έχουν αυτές οι χώρες να γίνουν ένας τεράστιος οικονομικός παράγοντας σε όλη τη γη και δεν έχουν ανάγκη από τα χρέη και τα δάνεια και τα “κολοκύθια” των ΗΠΑ και του ΔΝΤ που θέλουν να σκλαβώνουν όλες τις χώρες με τα δάνεια.
“Το καθεστώς Κάστρο έκανε μεγάλες προσπάθειες για να μάθει γράμματα στο λαό”
Σε ποιες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχετε ταξιδέψει;
Έχω πάει στην Κούβα, έχω συναντηθεί με τον Τσε. Τον γνώρισα προσωπικά αλλά δεν μίλησα μαζί του, μου σύστηναν διάφορους και βεβαίως έχω κάνει κουβέντα με τον Φιντέλ Κάστρο.
Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο;
Κοιτάξτε, ήταν μεγάλη αυτή η προσπάθεια που έγινε στην Κούβα και το γεγονός και μόνο ότι ακουγόταν από τον ραδιοφωνικό σταθμό, σε κάθε εναλλαγή των ειδήσεων το “Viva Cuba, viva Cuba, el libre territorio de America” (Ζήτω η Κούβα, ζήτω η Κούβα, η ελεύθερη περιοχή της Αμερικής) και μόνο αυτό για μένα ήταν σημαντικό. Η προσπάθεια που έκανε το καθεστώς να μάθουν γράμματα όλοι οι κάτοικοι, η προσπάθεια που έκανε να μάθουν όλοι οι αγρότες ότι πέρα από την καλύβα υπάρχει και ένα σπίτι και πως να το χρησιμοποιήσουν. Εγώ έτυχε να βρεθώ εκεί και να δω πόσο δύσκολη ήταν η διδασκαλία. Είδα κρεβάτια και πάνω στα κρεβάτια η αξίνα. Όπως την είχε μέσα στην καλύβα δίπλα του νόμιζε ο χωρικός ότι μπορεί να τη βάζει και πάνω στο κρεβάτι του. Λέω για τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε το καθεστώς. Βέβαια το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ως πρότυπο τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα και δεν δημιούργησε ένα δικό του πρότυπο δεν έφερε το λαό στην εξουσία και υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν όλα. Όταν ο λαός δεν είναι στην εξουσία είναι δύσκολο.
“Δεν χάθηκε η Επανάσταση στην Κούβα” δηλώνει ο Μανώλης Γλέζος στον συντάκτη του americalatina.gr Ιάσονα Πιπίνη
Μήπως χάθηκε η επανάσταση στην Κούβα;
Όχι, όχι δεν χάθηκε γιατί είχε μια μορφή λαϊκής εξουσίας. Όταν έβλεπες στο ξενοδοχείο ένας υπάλληλος ήταν σκοπιά, στα καταστήματα ένας υπάλληλος ήταν σκοπιά, ακόμη και στους ταξιτζήδες συνέβαινε το ίδιο. Όταν ένα καθεστώς δεν φοβάται και ο λαός του έχει όπλα, το καθεστώς αυτό είναι γερά θεμελιωμένο.
“Το καθεστώς της Κούβας πρέπει να παραδώσει την εξουσία στο λαό”.
Σήμερα βλέπουμε ότι πολλά αλλάζουν στο καθεστώς. Επιτρέπεται η αγοραπωλησία ακινήτων, μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.. Μήπως αυτό το μοντέλο πρέπει τελικά να αντικατασταθεί;
Το καθεστώς πρέπει να δώσει την εξουσία στο λαό. Είναι το όραμα όλης της ανθρωπότητας, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Έχει καταργηθεί η έννοια του αρχηγού στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην παρέα, παντού. Για την Ελλάδα μιλάω. Αποφασίζουν όλοι μαζί, όχι ένας όπως ήταν παλιά. Αυτό μένει να πάει και στην πολιτική.
Θα έπρεπε να γίνουν εκλογές στην Κούβα για να αποφασίσει ο κόσμος τι θέλει;
Εγώ θα πω στους Κουβανούς τι θα κάνουν; Εγώ λέω ότι το αίτημα είναι να δοθεί η εξουσία στο λαό. Όλοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Συμμετοχική Δημοκρατία στην πράξη και για να το πω και επιστημονικά κοινωνικοποίηση των μέσων της πολιτικής εξουσίας. Σε όλες τις πλατείες στην Ελλάδα τέθηκε αυτό το ζήτημα, πως θα εφαρμοστεί η Άμεση Δημοκρατία. Με κάλεσαν σς δώδεκα πλατείες από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία για να μιλήσω επειδή εφάρμοσα την Άμεση Δημοκρατία στο χωριό μου και ήθελαν να δουν την πείρα μου. Στο Σύνταγμα μίλησα σε 6 χιλιάδες κόσμο και είπα για την Άμεση Δημοκρατία.
Θα έπρεπε στην Ελλάδα να γίνει το δημοψήφισμα που είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου για να αποφασίσει ο λαός τι είναι αυτό που θέλει; Υπήρξε διατύπωση για αυτό το δημοψήφισμα που λέτε;
Αν δεν κάνω λάθος, ο Παπανδρέου ζήτησε να επικυρώσει ο λαός το δεύτερο πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου του 2011.
Δεν είπε αυτό. Ξέρετε ότι ακόμη δεν υπάρχει διατύπωση; Δεν τολμάνε ακόμη να το διατυπώσουν. Για αυτό είπαμε εμείς που είμαστε υπερ των δημοψηφισμάτων ότι πάτε να κοροϊδέψετε τον κόσμο. Γιατί δεν κάνατε πρώτα για το μνημόνιο ένα δημοψήφισμα; Ακόμη δεν έχουν διατυπώσει ερώτημα για το δημοψήφισμα. Από ότι κατάλαβα θα ήταν ψεύτικη η διατύπωση.
Για να παγιδεύσουν τον κόσμο;
Για να τον παγιδεύσουν, για να εκτονώσουν τον κόσμο.
“Συμφωνώ να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα”
Αν ήταν σαφής η ερώτηση θα συμφωνούσατε στη διενέργεια δημοψηφίσματος;
Εκατό τοις εκατό. Είναι εμπαιγμός. Πάνε να μας περιπαίξουν. Δεν είναι ειλικρινείς απέναντι μας. Γιατί δεν κάνουν ένα δημοψήφισμα να πουν “θέλετε να είμαστε στο ΝΑΤΟ ή όχι; Θέλετε να υπάρχουν ξένες βάσεις ή όχι; Θέλετε οι στρατιώτες μας να είναι στο Αφγανιστάν”;
Οι Βρετανοί λένε πως παλαιότερα κατακτούσες μια χώρα με τα όπλα και τον στρατό ενώ στη σύγχρονη εποχή μπορείς να κατακτήσεις μια χώρα μέσω της οικονομίας. Άρα λοιπόν θα μπορούμε να πιστεύουμε σαφώς ότι δεν χρειάζεται οι Άγγλοι ή οι Γερμανοί να φέρουν τα στρατεύματα τους για να κατακτήσουν την Ελλάδα αλλά θα το κάνουν μέσω της οικονομίας.
Έχουν αρχίσει και το κάνουν αλλά θα τιναχθούν και αυτοί στον αέρα. Μας εμποδίζουν πολλά χρόνια να αναπτύξουμε τη βαριά μας βιομηχανία, μας εμποδίζουν να φτιάξουμε τη μεγάλη βιομηχανία αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχουμε εμείς ανάγκη από συμβατικά όπλα ούτε από την πυρηνική ενέργεια. Μπορούμε αξιοποιώντας τις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να το πετύχουμε. Όπως είναι η αιολική ενέργεια, ο ήλιος, η υδραυλική ενέργεια… Δεν μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε ούτε την αγροτική μας οικονομία. Τα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό ανάγονται σε ένα κεντρικό θέμα, στο θέμα εθνικής ανεξαρτησίας. Έχει καταλυθεί η εθνική μας κυριαρχία ολοκληρωτικά πια.
“Οι κυβερνήτες αντί να ζητήσουν από τους Γερμανούς όσα μας οφείλουν ζητούσαν δάνεια”
Πιστεύετε ότι όσοι βρέθηκαν στις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν οδηγήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση επειδή δεν το ήθελαν ή γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν τους άφησαν;
Να το πω εγώ από την πιο καλή πλευρά. Όταν παραδείγματος χάριν το ζήτησαν κάποιες κυβερνήσεις όσα μας οφείλουν οι Γερμανοί, και ο Γερμανός έλεγε “ζήτησε μου δάνειο και στο δίνω, μη μου ζητάς αυτά που σου χρωστάω”, ένας κυβερνήτης μπροστά στην ανάγκη που είχε να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα δεχόταν εύκολα τη λύση του δανείου παρά να πει, όχι δώσε μου αυτά που μου οφείλεις. Από την άλλη πλευρά δεν είχαν ούτε το σθένος να πουν δώσε μου αυτα που μου οφείλεις, όπως έκανε ο Τίτο.
“Τον Οκτώβριο του 2011 στην Ελλάδα για ορισμένες ώρες την εξουσία την πήρε ο λαός”
Στην σημερινή πολιτική σκηνή υπάρχει πολιτικός με σθένος που θα μπορεί να παλέψει για την εθνική κυριαρχία;
Δεν με ενδιαφέρει αν υπάρχει. Είμαι εναντίον των αρχηγών, των σωτήρων, εναντίον όλων αυτών που νομίζουν ότι μόνοι τους θα λύσουν τα θέματα. Εγώ είμαι υπέρ του λαού και λέω ο λαός έχει πια αποδείξει οτι είναι ώριμος. Στις 28 Οκτωβρίου τι έγινε στην Ελλάδα; Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, το Κράτος αποσύρθηκε, το Κράτος αυτό καταργήθηκε, και για ορισμένες ώρες την εξουσία την πήρε ο λαός. Έκανε τις παρελάσεις του. Να λοιπόν πως ο λαός είναι σε θέση να κάνει κάτι χωρίς να υπάρχει αρχηγός. Υπήρχε πουθενά αρχηγός; Για κοιτάξτε, αυτόβουλα, χωρίς να υπάρχει καμία εντολή κανενός αρχηγού, μοναχός του, ο λαός στη Θεσσαλονίκη έκανε την διαδήλωση όπως την είδαμε. Σε άλλα μέρη έγινε το ίδιο.
Σε σχέση με αυτό που λέτε, θέλω να σας ρωτήσω, εκείνη την ημέρα πολλοί από αυτούς χαρακτήρισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “προδότη”…
Όχι πολλοί, ήταν τριάντα άτομα.
Αυτοί όμως το είπαν επειδή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πάρει θέσης ευθέως και να πεί ότι αυτά τα μέτρα είναι άδικα.. Με αυτή την έννοια ήταν δικαιολογημένος αυτός ο χαρακτηρισμός εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Η αγανάκτηση μπορεί να ήταν εξηγήσιμη αλλά δεν είναι δικαιολογημένη η ύβρις. Εγώ είμαι εναντίον οποιωνδήποτε ύβρεων και εναντίον οποιουδήποτε πολίτη, και βεβαίως του συγκεκριμένου πολίτη που ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και είμαι εναντίον της ύβρεως του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας που τον εξέφραζε εκείνη την ώρα ο Κάρολος Παπούλιας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι δυνατόν, και είναι δουλειά της Αριστεράς αυτό, να αφήσει να μετατρέπεται η αγανάκτηση, η οργή και η πικρία του λαού σε βρισιές, σε γιουχαισματα, σε αυγοχτυπήματα, σε καρεκλιές και οτιδήποτε άλλο. Αν δεν καταφέρουμε αυτή η αγανάκτηση του λαού να γίνει πολιτική πράξη, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες.
“Το Κοινοβουλευτικό σύστημα είναι πια άχρηστο”
Πιστεύετε ότι οι πολιτικές ιδεολογίες αρχίζουν και αποσύρονται; Ο κόσμος δηλαδή θα είναι πλέον πιο ενωμένος απέναντι στη νέα πραγματικότητα και θα αφήσει στην άκρη τις ιδεολογίες της Αριστεράς, της Δεξιάς ή του Κέντρου..
Δεν υπάρχει σήμερα αυτού του είδους οι ιδεολογίες. Αυτό που υπάρχει είναι να σώσουμε την πατρίδα μας και την εθνική της ανεξαρτησία. Απο εκεί και πέρα πολλά τμήματα του λαού σκέφτονται ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα σήμερα είναι πια άχρηστο, δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει, και ζητούν να υπάρξει Συντακτική Εθνοσυνέλευση η οποία θα καθιερώσει το καθεστώς της πραγματικής Δημοκρατίας που καθιερώθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα.