Ο Ναγίμπ Μπουκέλε ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ μετά τη νέα εκλογική νίκη τον περασμένο Φεβρουάριο με ποσοστό περίπου 85%. Ο 42χρονος Μπουκέλε παντοδύναμος, ελέγχοντας πλήρως το Κονγκρέσο και με υψηλότατη δημοτικότητα θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια.
Ο Μπουκέλε κατά στην ομιλία του υποστήριξε ότι “αν δεν είχαμε επιτυχία στον πόλεμο κατά των συμμοριών, πολλοί από όσους σήμερα παρακολουθούν την τελετη ορκονωσίας θα ήταν νεκροί“.
“Μείωσε τις δοφονίες κατά 97% μετατρέποντας το Ελ Σαλβαδόρ στην πιο ασφαλή χώρα του ημισφαιρίου”
Συμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση πέτυχε στην προηγούμενη θητεία να μειώσει τις δολοφονίες κατά 97%, μετατρέποντας το Ελ Σαλβαδόρ “στην πιο ασφαλή χώρα τη ημισφαιρίου”.
Ποιος είναι ο Ναγίπμ Μπουκέλε
O Μπουκέλε γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1983 στο Σαν Σαλβαδόρ. Γιος του αποθανόντος χημικού και εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κοινότητας, ο πρόεδρος σπούδασε στο Κεντροαμερικάνικο Πανεπιστήμιο χωρίς όμως να πάρει το πτυχίο του. Εργάστηκε από τα 18 του χρόνια σε εταιρεία εκδόσεων του πατέρα του. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 2012 με το το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) ως δήμαρχος στο Νέο Κουσκατλάν του Σαν Σαλβαδόρ την περίοδο 2015 – 2018. Με την εκλογική του νίκη το 2019 έδωσε τέλος στο δικομματισμό αριστεράς – δεξιάς που εναλλάσσονταν στην εξουσία από τομ εμφύλιο πόλεμο και μετά.
Η ορκομωσία του πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Παλάτι στο Σαν Σαλβαδόρ. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, με τον οποίον σε πολλά σημεία συγκλίνουν πολιτικά, όπως επίσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Παραγουάη Σαντιάγο Πένια, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, της Κόστα Ρίκα, της Ονδούρα και ο Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας.
Ο Μπουκέλε κατάφερε να είναι ξανά υποψήφιος, παρά την απαγόρευση του Συντάγματος, και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως αυταρχικός. Στην ομιλία του, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπουκέλε κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι “συνεχίζει να υπερασπίζεται μια Δημοκρατία που άφησε μόνο δολοφονημένους”.
120.000 νεκροί σε τρεις δεκαετίες από την εγκληματικότητα
Ο Ναγίμπ Μπουκέλε έφθασε στην εξουσία το 2019, στην πιο επικίνδυνη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 120.000 νεκρούς σε τρεις δεκαετίες από την εγκληματικότητα, περισσότερους από τους νεκρούς του εμφυλίου πολέμου (1980-1992) όπου είχαν καταγραφεί 75.00 νεκροί.
Νίκησε το οργανωμένο έγκλημα
Ο Μπουκέλε υποσχέθηκε να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τις συμμορίες που δρούσαν ανεξέλεγκτα στη χώρα σκορπώντας τον θάνατο και τον τρόμο. Στα χρόνια της διακυβέρνησης του το Ελ Σαλβαδόρ εξελίχθηκε από την “πιο επικίνδυνη χώρα” στην “πιο ασφαλή χώρα” της ευρύτερης περιοχής. Χρησιμοποιώντας τον στρατό και με έκτακτα μέτρα που περιόριζαν ορισμένες ελευθερίες των πολιτών, κατάφερε να βάλει στη φυλακή 80.300 μέλη συμμοριών, με τεράστιες ωστόσο δικαστικές παρατυπίες.
“Χιλιάδες αθώοι δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν”
Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν δολοφονίες και βασανιστήρια χιλιάδων αθώων πολιτών, ανάμεσα στους 8.00 ανθρώπους που απελευθερώθηκαν.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι “Δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία η μείωση της βίας από τις συμμορίες, μετατρέποντας την σε κρατική βία”.
Μετά την ασφάλεια το επόμενο στοίχημα του Μπουκέλε είναι η οικονομία, καθώς η φτώχεια πλήττει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού.
Φωτογραφίες: Προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ