Αρχική ΔΙΑΒΑΣΤΕ Η Σοφία Πρατς στο americalatina: “Ο Πινοσέτ δολοφόνησε τους γονείς μου” (2010)

Η Σοφία Πρατς στο americalatina: “Ο Πινοσέτ δολοφόνησε τους γονείς μου” (2010)

231
0
SOFIA PRATS, HIJA DEL GENERAL PRATS ASESINADO POR PINOCHET JUNTO A SU ESPOSA EN 1974. 03/05/00

28.02.2010. Η Σοφία Πρατς είναι η κόρη του Στρατηγού Πρατς, Αρχηγού του Στρατού στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή. Λίγες μέρες μετά από τον θάνατο του πρώην Προέδρου, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο στο Σαντιάγο τον Ιούνιο του 1974, έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης στην Αργεντινή όπου βρισκόταν. Οι δράστες τοποθέτησαν μια βόμβα σε αυτοκίνητο και τον ανατίναξαν μαζι με την σύζυγο του Σοφία Κούτμπερτ, στο Παλέρμο Βιέχο.

Η Σοφία Πρατς που διέτελεσε επί 5 χρόνια Πρέσβειρα της Χιλής στην Αθήνα, αγωνίζεται για να ρίξει φως στην υπόθεση της δολοφονίας των γονιών της. Έχουν περάσει 36 χρόνια. Σήμερα έχει καταλήξει πια στο συμπέρασμα ότι αυτός που διέταξε την δολοφονία του πατέρα της Στρατηγού Κάρλος Πρατς και της μητέρας της, ήταν ο δικτάτορας Αουγούστο Πινοσέτ.

Η δικτατορία του Πνοσέτ άφησε 3 χιλιάδες “εξαφανισμένους”

Ο Στρατηγός Πρατς, έφυγε από την χώρα του τη Χιλή και την θέση του έδωσε στον Πινοσέτ. Πίστευε ότι ήταν πολύ έμπιστος και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα προχωρούσε σε ένα πραξικόπημα. Το ίδιο πίστευε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε που επίσης τον εμπιστευόταν. Η ιστορία τους διέψευσε. Κανείς δεν μπορεί να πεί με βεβαιότητα αν προετοίμαζε το πραξικόπημα πολύ πριν του δώσουν τη θέση του Αρχηγού του Στρατού ή το αποφάσισε εκείνες τις μέρες.

Όπως και να έχει η δικτατορία του Πινοσέτ σφράγισε όχι μόνο την ιστορία της Χιλής αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Ο Πινοσέτ ήταν ένας από τους πλέον αιμοσταγείς δικτάτορες στον κόσμο. Ευθύνεται για περισσότερες από 3 χιλιάδες δολοφονίες και “εξαφανίσεις” στη Χιλή. Επίσης τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλε τους αντιπάλους του ήταν φριχτά.

Η Σοφία Πρατς μίλησε στο americalatina.com.gr  για την υπόθεση δολοφονίας των γονιών της που αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της Λατινικής Αμερικής. Η κ. Πρατς αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και στην εμπειρία της κατά την 5χρονη παραμονή της στην Αθήνα ως Πρέσβειρα.

Η Σοφία Πρατς διετέλεσε Πρέσβειρα της Χιλής στην Αθήνα για 5 χρόνια

Έχετε κάνει μια έρευνα για να ρίξετε φως στην δολοφονία των γονιών σας στην Αργεντινή. Ποιά είναι τα συμπεράσματα στα οποία έχετε καταλήξει; Ο Πινοσέτ είναι εκείνος που διέταξε την δολοφονία;

Η έρευνα για την δολοφονία των γονιών μου άρχισε στην Αργεντινή και έδειξε ότι υπήρχαν δέκα άτομα -ανάμεσα στα οποία και ο Πινοσέτ- τα οποία σχετίζονταν με το θέμα αυτό. Αυτή η έρευνα πέρασε στην Δικαιοσύνη της Χιλής. Σήμερα βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο περιμένοντας μια απόφαση μετά από 25 χρόνια. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αποδείξεις ότι ο Πινοσέτ ήταν εκείνος που διέταξε το έγκλημα και για αυτό τον λόγο θα έπρεπε να να είχε βρεθεί και εκείνος υπόδικος αλλά για λόγους υγείας και της πνευματικής του κατάστασης, δεν διώχθηκε. Προφανώς όμως υπάρχουν πολύ καθαρά στοιχεία από την δικαστική έρευνα ότι εκείνος ήταν που διέταξε την δολοφονία.

“Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Λατινική Αμερική να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και τους θεσμούς”

Ο Πινοσέτ πέθανε χωρίς να καταδικαστεί από την Διικαιοσύνη για τα εγκλήματα του. Η ιστορία θα τον καταδικάσει;

Εγώ πιστεύω ότι ήδη έχει καταδικαστεί. Πιστεύω ότι ο Πινοσέτ είναι το σύμβολο ενός κυβερνήτη που παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν έδειξε σεβασμό σε κανέναν, και από αυτήν την άποψη πιστεύω ότι υπάρχει μια κοινωνική καταδίκη. Μια παγκόσμια καταδίκη.

Γιατί ο Πινοσέτ να ήθελε να σκοτώσει τους γονείς σας; Μπορεί να πίστευε ότι ο πατέρας σας κυρίως αποτελούσε μια απειλή για τα σχέδια του, για την διακυβέρνηση του;

Οι λόγοι θα μπορούσα να είναι πολλοί και διάφοροι, και ένας από αυτούς είναι ο λόγος που αναφέρατε. Δεν θέλω να κάνω εικασίες γιατί πέρα από τους λόγους υπάρχει ένα αποτέλεσμα που είναι η δολοφονία.

Kατά την διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή “εξαφανίστηκαν”. Έχει αποδοθεί δικαιοσύνη;

Πολλοί στρατιωτικοί αλλά και πολίτες έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί. Στη Χιλή αποδόθηκε Δικαιοσύνη στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, μετά από τόσα χρόνια που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Εγώ πιστεύω ότι χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποδοθεί πλήρως Δικαιοσύνη, μέσα στις δυνατότητες που έχουμε ως άνθρωποι.

“Η δικτατορία του Πινοσέτ είναι ένα μάθημα. Αν και έχουμε καταστάσεις που με κάποιον τρόπο μας δίνουν μαθήματα, αυτά τα μαθήματα δεν ξέρουν όλοι να τα ακούσουν”

Τι άφησε η δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή και στον υπόλοιπο κόσμο; Είναι ένα μάθημα;

Για τους καλοπροαίρετους ανθρώπους είναι ένα μάθημα. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε πολύ. Η εκπαίδευση των νέων σχετικά με την εκτίμηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκτίμησης της ζωής. Γιατί αν και έχουμε αυτές τις καταστάσεις που με κάποιον τρόπο μας δίνουν αυτά τα μαθήματα, αυτα τα μαθήματα δεν ξέρουν όλοι να τα ακούσουν.

Ο δικτάτορας Πινοσέτ ευθύνεται για περισσότερες από 3.000 “εξαφανίσεις”

Τα τελευταία χρόνια τι έχει αλλάξει στη Λατινική Αμερική;

Γενικά εγώ νομίζω ότι αν ένας κοιτάξει τη Λατινική Αμερική σε σχέση με αυτό που ήταν κατά τη διάρκεια που σε όλες τις χώρες υπήρχε δικτατορία, μπορούμε να δούμε ότι έχουμε κάνει ένα βήμα σημαντικό προς τα εμπρός στην θεμελίωση της Δημοκρατίας. Και αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αυτό συνοδεύεται επίσης από μια κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση στις γενικότερες συνθήκες των χωρών.

Πέρα από αυτό πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Λατινική Αμερική και ειδικά η Βραζιλία, είναι χώρες που έχουν μια μεγάλη ενέργεια και μια μεγάλη ανάπτυξη και η Ευρώπη θα έπρεπε να το λάβει υπ’ όψιν της για να έχει σε αυτην την περιοχή έναν σύμμαχο. Να ενδυναμώσει τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα και ξαφνικά χάνονται. Πιστεύω ότι ένας τρόπος για να προστατεύσουμε τον σεβασμό που έχουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη Δημοκρατία, τους θεσμούς, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική για να θεμελιώσουμε αυτες τις αξίες με μεγαλύτερη δύναμη.

Με τι αναμνήσεις φεύγετε από την Ελλάδα;

Με αναμνήσεις πολύ ευχάριστες. Κατ’ αρχήν γνώρισα έναν κοσμο που ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή, που την ίδια στιγμή αναγνωρίζει την πολιτιστική του κληρονομία, που εκτιμάει την ιστορία του, και αυτό κάνει τους Έλληνες πολύ περήφανους για τις ρίζες τους και για ό,τι εκείνοι έχουν φέρει στον κόσμο. Για μένα ήταν μια εμπειρία και ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ και φεύγω με απόλυτη ηρεμία. Μάλιστα σκέφτομαι το επόμενο καλοκαίρι να έρθω ξανά στην Ελλάδα να συναντήσω και τους ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέει μια φιλία.

“Φεύγω από την Ελλάδα με αναμνήσεις πολύ ευχάριστες. Γνώρισα μια κοινωνία που ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή, που την ίδια στιγμή αναγνωρίζει την πολιτιστική του κληρονομία, που εκτιμάει την ιστορία του”

Τι κοινό έχουν οι Έλληνες με τους Χιλιανούς;

Δεν ξέρω τι είναι.. Υπάρχει κάτι κοινό. Κάθε φορά που γνώριζα Έλληνες που σπούδαζαν στο εξωτερικό η πλειοψηφία μου έλεγε ότι οι φίλοι τους ήταν από τη Χιλή. Εγώ αν και δεν μιλάω ελληνικά αισθάνθηκα πολύ άνετα εδώ. Έχουμε τον ίδιο τρόπο να εκφραστούμε, τον ίδιο τρόπο να αντικρίζουμε τη ζωή, τον ίδιο τρόπο να επικοινωνούμε.