Αρχική Λατινική Αμερική Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας μιλάει στο americalatina για τη Λατινική Αμερική

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας μιλάει στο americalatina για τη Λατινική Αμερική

626
0

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα στο americalatina.gr:

«Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός αποτελούν ένα περιβάλλον συνεργασίας με χώρες της Λατινικής Αμερικής»

 Της Ελένης Αθανασοπούλου

Ο κ. Κώτσηρας πριν από λίγες μέρες βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη σε δυο χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη Χιλή και στην Ουρουγουάη υπογράφτηκαν μνημόνια συνεργασίας, ενώ έγιναν συναντήσεις και με τις κοινότητες των Ελλήνων που διαβιούν εκεί.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του στο americalatina.gr, αναφέρεται επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, του φιλελληνισμού και της παρουσίας της Ορθοδοξίας στην ελληνική διασπορά.

Παράλληλα, αναφέρεται στην στόχευση για εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com, που χρησιμοποιείται κυρίως από τους ομογενείς.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας με την συντάκτρια του americalatina.gr Ελένη Αθανασοπούλου.

Ποιος ήταν ο κύριος στόχος της επίσκεψής σας στην Ουρουγουάη και τη Χιλή; Θα την χαρακτηρίζατε «ιστορική»; Καθώς δεν έχουν καταγραφεί πολλές επίσημες επισκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι και λόγω της απόστασης; 

Θεωρώ πως ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη για τη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά επισκέφθηκε τις δύο συγκεκριμένες χώρες Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εγώ εκπροσώπησα την ελληνική κυβέρνηση στην επίσκεψη αυτή. Είχα την ευκαιρία μάλιστα να υπογράψω και διακυβερνητικές συμφωνίες, δύο στην Ουρουγουάη και δύο στη Χιλή, που δείχνει ότι και σε κυβερνητικό επίπεδο μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασία με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 Νομίζω ότι πράγματι ήταν «ιστορική» η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας και δείχνει και μια προσέγγιση που νομίζω ότι είναι αναμφίβολα θετική, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να αναπτύξει και να ενισχύσει τις επαφές της και στο επίπεδο της διασποράς και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως είναι η Χιλή και η Ουρουγουάη, όπου πράγματι το περιβάλλον συνεργασίας θεωρώ ότι είναι αρκετά πρόσφορο.

Από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κώτσηρα στη Λατινική Αμερική.

 Η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Χιλής

 Με αφορμή την επίσκεψή σας στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, εκτιμάτε πως μπορούν να υπάρξουν τρόποι για να δίνεται η δυνατότητα σε νέους να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν με ομογενείς και πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής; 

Καταρχάς οφείλω να πω ότι ειδικότερα στη Χιλή, όπου επισκέφθηκα το Πανεπιστήμιο μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ομιλίας της, βρήκαμε ένα αρκετά ανεπτυγμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον, το οποίο σίγουρα θα μπορούσε να ανοίξει έναν ορίζοντα ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 Υπάρχει πολύ έντονο φιλελληνικό στοιχείο στα πανεπιστήμια. Στο Σαντιάγο μάλιστα βρίσκεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος, ελληνικής καταγωγής, επιστήμονας Καλλέργης, ο οποίος είχε διαχειριστεί την πανδημία στη Χιλή τη δύσκολη περίοδο. Είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε και μάλιστα κάναμε και μια διευρυμένη συνάντηση με εκπροσώπους του πανεπιστημίου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής. Εκεί διαπιστώθηκε ότι μπορούμε, επειδή ακριβώς υπάρχει κοινό πεδίο ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων, να έρθουμε σε μια πιο αναπτυγμένη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.

 Ακαδημαϊκή και διαπολιτισμική συνεργασία

 Μη ξεχνάμε ότι η Χιλή είναι τρίτη χώρα και αυτό πρέπει να προκύψει κάτω από μια θεσμοθετημένη συνεργασία. Είπαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία αυτή η επίσκεψη που κάναμε στους ακαδημαϊκούς χώρους και η συζήτηση που αναπτύξαμε σε ειδικότερα θέματα, όπως είναι η ελληνική γλώσσα και οι θετικές επιστήμες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν, δυνητικά στο μέλλον, ένα περιβάλλον πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να χτίσουμε ακαδημαϊκή συνεργασία.

 Το αναφέρω αυτό γιατί στη Χιλή ειδικότερα, μια εκ των δύο συμφωνιών που υπέγραψα αφορούσε τη συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, δηλαδή μια διαπολιτισμική συνεργασία των δύο κρατών.

Είπαμε λοιπόν ότι θα μπορούσε αυτή η συνεργασία με αρχή τον πολιτισμό, να αναπτυχθεί και σε άλλα επίπεδα, όπως τα ακαδημαϊκά και επειδή ακριβώς υπάρχει ενδιαφέρον και ελληνική παρουσία στα πανεπιστήμια αυτά να το δούμε σε μια πιο θεσμοθετημένη βάση. Για αυτό πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είχε ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα, διότι άνοιξε και τον δρόμο για να υπάρχει μια ευρύτερη συνεργασία και σε άλλους τομείς όπως είναι το ακαδημαϊκό κομμάτι.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας. Φωτό: americalatina.gr.

 Η εκπαιδευτική πλατφόρμα staellinika.com

 Όσον αφορά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών, staellinika.com ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της πλατφόρμας και ποια είναι η μέχρι σήμερα ανταπόκριση από Έλληνες της διασποράς αλλά και από τον κόσμο γενικότερα. 

Για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό project η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της σελίδας staellinika.com, διότι αφορά ακριβώς τη διεύρυνση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας και της επαφής μαζί της πολλών ανθρώπων ανά την υφηλιο, όχι μόνο ελληνικής καταγωγής που προφανώς κατά κύριο λόγο απευθυνόμαστε, αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η πλατφόρμα υπάρχει σε 5 γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά), προστέθηκαν μάλιστα τα γαλλικά και τα γερμανικά πολύ πρόσφατα, οπότε δείχνουμε ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη και περαιτέρω διεύρυνση του κύκλου των προσώπων στα οποία απευθυνόμαστε.

 Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι παραπάνω από ενθαρρυντική, διότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες επισκέψεις στην πλατφόρμα. Μάλιστα, επειδή αναφερθήκαμε προηγουμένως στη Λατινική Αμερική, είναι πολύ σημαντικό ότι η πλατφόρμα αυτή είναι διαθέσιμη στα ισπανικά και οφείλω να πω ότι και με την ευκαιρία που βρεθήκαμε εκεί προσπάθησα να επικοινωνήσω ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η ανταπόκριση, μάλιστα, υπήρξε σημαντική.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας με την συντάκτρια του americalatina.gr Ελένη Αθανασοπούλου.

 Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

 Είναι μια προσπάθεια η οποία έχει θέσει βάσεις αλλά μπορεί και να διευρυνθεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που είναι το επόμενο βήμα που εξετάζουμε. Να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο σύγχρονη και αντίστοιχη με τις ανάγκες της επόμενης δεκαετίας. Οπότε ναι, είναι μια σημαντική πλατφόρμα, μια σημαντική πρωτοβουλία για το Υπουργείο Εξωτερικών, τη διευρύναμε ήδη σε επίπεδο δύο γλωσσών, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή και θα βρούμε κι άλλους τρόπους ενίσχυσής της. Αυτός είναι ο στόχος μας, πάνω στον οποίον θα χτίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής γλώσσας ανά τον κόσμο.

 Με ποιό τρόπο θα εφαρμόσετε δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα; Πώς θα την αξιοποιήσετε; 

Προσπαθούμε να βρούμε πάντα στα όρια των δυνατοτήτων των οικονομικών της χώρας, εργαλεία πάνω στα οποία θα μπορούσε ενδεχομένως η τεχνητή νοημοσύνη να εξυπηρετεί παράλληλα με το κύριο περιεχόμενο της πλατφόρμας, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη σαν βοηθός και απαντώντας σε ερωτήματα που οι χρήστες μπορούν να απευθύνουν.

 Θα μπορούσε έτσι η τεχνητή νοημοσύνη σε κάποια πεδία, που εκπαιδευτικά μπορεί να τα υποστηρίξει, να συνδράμει ακόμα περισσότερο. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μπορούσες να κάνεις ένα μάθημα ελληνικών παράλληλα και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ενισχυτικά του ήδη υπάρχοντος πλαισίου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όλα είναι μια σκυταλοδρομία”

 Η τεχνητή νοημοσύνη αναμφίβολα θα πρωταγωνιστήσει τις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας, είναι δεδομένο και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει και μια τεράστια συζήτηση αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, από τα καλά της μέχρι και τους κινδύνους που μπορεί να τίθενται. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι σε θέματα όπως είναι η εκμάθηση ελληνικής γλώσσας και η εκπαίδευση γενικά, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, πάντα προφανώς με την κατάλληλη τεχνογνωσία που απαιτείται για αυτές τις περιπτώσεις.

 Υπάρχουν ήδη προτάσεις για να το κάνουμε, τις εξετάζουμε και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε κάτι σε ένα τουλάχιστον πρώτο επίπεδο, ανοίγοντας την οδό της τεχνητής νοημοσύνης στην πλατφόρμα staellinika.com και σιγά σιγά να χτίσουμε πάνω σε αυτή. Όλα είναι μια σκυταλοδρομία και προσπαθούμε να την ακολουθήσουμε.

 Η Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό

 Σχεδιάζετε κάποιες ακόμη πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για τη στήριξη του απόδημου ελληνισμού στη Λατινική Αμερική, όπως για παράδειγμα για την επίλυση προξενικών προβλημάτων; 

Εμείς όπως ξέρετε έχουμε ήδη παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο μια Εθνική Στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό συνολικά, μετά την οποία μάλιστα υπήρξε διαβούλευση με ομογενειακούς φορείς, πολίτες, που θέλησαν να στείλουν σε εμάς τις προτάσεις τους. Είναι μια πρώτη προσπάθεια να θέσουμε μια στρατηγική συνολικά για τον απόδημο ελληνισμό, συγκροτημένη, οριοθετημένη και συνεκτική.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας. Φωτό: americalatina.gr.

 Η ψηφιοποίηση διευκολύνει τις διαδικασίες

 Υπάρχουν δράσεις που αφορούν ακριβώς στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του απόδημου ελληνισμού στα προξενεία και στις πρεσβείες, καθώς πράγματι είναι ένα ζήτημα που μας αφορά. Από εκεί περνάει ένας πολύ μεγάλος όγκος επαφών για έναν Έλληνα του εξωτερικού με την Ελλάδα και ήδη με την ψηφιοποίηση η οποία είναι σε εξέλιξη, ένα πρώτο μεγάλο κύμα ψηφιακών διαδικασιών θα γίνονται τα επόμενα χρόνια μέσω των προξενείων για να γλυτώσουμε όγκο διαδικασιών.

 Αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και σε άλλες διαδικασίες, όπως είναι η έκδοση διαβατηρίων. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ελληνική αστυνομία ώστε να βρούμε τρόπους για να αποσυμφορήσουμε τις προξενικές μας Αρχές από την περιττή γραφειοκρατία. Είναι σιγουρά μείζων στόχος αυτός για εμάς.

Τρεις στόχοι για τη Λατινική Αμερική

 Σε σχέση με την Λατινική Αμερική και τον απόδημο ελληνισμό έχουμε τρεις στόχους:

Περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, καθώς είναι σημαντικό όποιος θέλει να έχει επαφή με την ελληνική γλώσσα να μπορεί να το κάνει.

 Ενίσχυση του φιλελληνισμού που υπάρχει στη Λατινική Αμερική. Γιατί εγώ οφείλω να πω ότι ένα πράγμα που με εξέπληξε πολύ ευχάριστα δεν ήταν μόνο η ελληνική παρουσία που ήταν σημαντική και συγκινητική σε μια γωνιά του κόσμου πολύ μακριά από μας, αλλά και ο φιλελληνισμός που υπήρχε, η γνώση για την Ελλάδα, για την ιστορία της, για τη γλώσσα της, για τη δίψα που υπάρχει να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιστορικά ζητήματα της Ελλάδας.

 Η παρουσία της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας είναι ένα κομμάτι που επίσης μας ενδιαφέρει για να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή μαζί της. Οπότε σε αυτό το θέμα εμείς πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο και εγώ είμαι διατεθειμένος μετά από αυτή την επίσκεψη που κάναμε και μετά από αυτά τα δια ζώσης συμπεράσματα που βγάλαμε, να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.