Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα της Παραγουάης (BCP) γνωστοποίησε ότι οι καταβολές αφορούν μια πρώτη ομάδα καταθετών και ανέρχονται έως το ποσό των 10 εκατομμυρίων γκουαρανί (περίπου 1.565 δολάρια), σύμφωνα με την ισοτιμία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός.
Η Κεντρική Τράπεζα της Παραγουάης (BCP) άρχισε το βράδυ της Πέμπτης να καταβάλλει τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από την εγγύηση καταθέσεων στους αποταμιευτές της Ueno Bank, του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο οποίο επιβλήθηκε παρέμβαση την Τρίτη, λόγω αφερεγγυότητας. Σε αυτή την πρώτη φάση, οι καταβολές ανέρχονται έως το ποσό των 10 εκατομμυρίων γκουαρανί (περίπου 1.565 δολάρια) και αφορούν πελάτες που πληρούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η νομισματική αρχή.

Σε ανακοίνωσή της, η BCP ενημέρωσε ότι οι πληρωμές αφορούν μια πρώτη ομάδα καταθετών. Ο οργανισμός διευκρίνισε ότι όσοι διαθέτουν καταθέσεις μικρότερες των 10 εκατομμυρίων γκουαρανί θα λάβουν το σύνολο των χρημάτων τους. «Εάν το συνολικό ποσό των καταθέσεών σας δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια γκουαρανί, θα λάβετε ολόκληρο το ποσό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για να μπορέσουν να λάβουν τα χρήματά τους, οι πελάτες δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές προς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, στους οποίους θα πιστωθούν τα ποσά.

Η νομισματική αρχή διέταξε τη διαδικασία εξυγίανσης ή εκκαθάρισης της Ueno Bank, αφού διαπίστωσε ότι ο δείκτης φερεγγυότητάς της είχε υποχωρήσει κάτω από το 50% του ελάχιστου απαιτούμενου ορίου. Σύμφωνα με την BCP, η επιδείνωση της κατάστασης προέκυψε «ως αποτέλεσμα των προσαρμογών που πραγματοποιήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τακτοποίησης της οικονομικής της θέσης».
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Σαντιάγο Πένια, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε λάβει πόρους εκατομμυρίων από δημόσιους οργανισμούς και έφτασε να διαχειρίζεται τις καταθέσεις περισσότερων από 2,9 εκατομμυρίων πελατών. Η παρέμβαση προκάλεσε ανησυχία τόσο για τις αποταμιεύσεις των πολιτών όσο και για τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια που είχαν κατατεθεί στην τράπεζα.

Σαντιάγο Πένια: Θα παρουσιαστώ στο Κογκρέσο για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου στο πλαίσιο της διαδικασίας πολιτικής δίωξης
Ο πρόεδρος έκανε τη σχετική δήλωση μετά την απόφαση της ολομέλειας του Κογκρέσου να μην αποδεχθεί την παραίτησή του. «Θα προσκομίσω τις πληροφορίες που θα μου ζητηθούν», δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Σαντιάγο Πένια, δήλωσε ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κογκρέσου, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο πλαίσιο της διαδικασίας πολιτικής δίωξης, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την παραίτηση που υπέβαλε το πρωί και μετά την αποτυχία της συνεδρίασης κατά την οποία η ολομέλεια του Κογκρέσου επρόκειτο να αποφασίσει εάν θα την έκανε αποδεκτή.
«Γνωρίζω ότι βιώνουμε ώρες ανησυχίας και αβεβαιότητας. Θέλω να σας μιλήσω με σαφήνεια και ψυχραιμία», έγραψε ο Πένια στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα X, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Γερουσίας για την προώθηση της διαδικασίας πολιτικής δίωξης, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Καθώς η διαδικασία πολιτικής δίωξης συνεχίζεται, θα παρουσιαστώ και θα ασκήσω το δικαίωμά μου στην υπεράσπιση», έγραψε ο πρόεδρος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η απόφασή του υπαγορεύεται από την ευθύνη του να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και όχι από κάποιο προσωπικό ζήτημα.
«Ακόμη κι αν έχουν ήδη προαναγγείλει την απόφασή τους, εγώ θα ασκήσω αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε.
Ο Πένια δεσμεύτηκε να παραδώσει όλες τις πληροφορίες που θα του ζητήσουν οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, προκειμένου να διαλευκανθούν τα γεγονότα και να προσδιοριστούν τυχόν ευθύνες.
«Οι πολίτες αξίζουν να μάθουν την αλήθεια, χωρίς συγκαλύψεις και χωρίς κανείς να βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν παραβιάσει τους κανόνες θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

























































