Αρχική Λατινική Αμερική Ανάλυση: Τι θα συμβεί στη Βενεζουέλα αν χάσει ο Μαδούρο – Οι...

Ανάλυση: Τι θα συμβεί στη Βενεζουέλα αν χάσει ο Μαδούρο – Οι διώξεις, τα ναρκωτικά, η φυγή στην Τουρκία

135
0
Φωτό: Tal Cual Venezuela.

ΑΝΑΛΥΣΗ americalatina: Οι εκλογές στη Βενεζουέλα είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς από το αποτέλεσμα θα κριθεί το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Αν κερδίσει ο Νικολάς Μαδούρο ο τσαβισμός θα παγιωθεί, η αντιπολίτευση θα εκμηδενιστεί και όπως υποστηρίζουν πολλοί, η χώρα θα “κουβανοποιηθεί”.

Τα σενάρια μετά από μια πιθανή ήττα του Μαδούρο:

Διαπραγματεύσεις για να μη συλληφθεί, η ασφαλής διαφυγή του από τη χώρα, το σχέδιο για ανόρθωση της οικονομίας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Αν όμως κερδίσει η αντιπολίτευση υπό τον Έδμουντ Γκονζάλεζ, ο Νικολάς Μαδούρο αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και αναγκαστεί να παραδώσει στην εξουσία τότε όλα αλλάζουν στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου. Ο γιος του Μαδούρο, Νικολασίτο, σε συνέντευξη του σε ισπανική εφημερίδα δήλωσε ότι αν χάσει το σοσιαλιστικό κόμμα θα παραδώσουν την εξουσία και θα είναι αντιπολίτευση. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Μαδούρο δεν μπορεί να παραμείνει στη χώρα ως αντιπολίτευση.

Ο Έδμουντ Γκονζάλες κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.
  • Διαπραγμετεύσεις για ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση – Ο ρόλος του στρατού

Στο ενδεχόμενο ήττας ο Νικολάς Μαδούρο θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση αλλά και με ξένες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε., για μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση. Ρυθμιστικό ρόλο σε κάθε περίπτωση θα διαδραματίσει ο στρατός της Βενεζουέλας. Αν συνεργαστεί ο στρατός, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αντικατασταθούν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων.

Φωτό: Προεδρία Βενεζουέλας.

Σε μια επόμενη κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταλάβουν ισομερώς θέσεις σε υπουργεία και οργανισμούς. Ωστόσο, στη δημόσια ζωή βασικό ρόλο θα πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν και οι “τσαβίστας”, καθώς βρίσκονται εδώ και περισσότερο από δυο δεκαετίες σε καίρα πόστα της κρατικής μηχανής και μια πιθανή βίαιη απομάκρυνση τους θα προκαλούσε κοινωνικό χάος και πράξεις εκδίκησης.

  • Ερευνάται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο Μαδούρο ερευνάται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με 15 εκατομμύρια δολάρια για διακίνηση ναρκωτικών. Θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση που παραδώσει την εξουσία δεν θα μπορέσει να παραμείνει στη χώρα. Θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να μη διωχθεί ποινικά, ούτε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Φωτό: Προεδρία Βενεζουέλας
  • Διαφυγή του Μαδούρο στην Τουρκία

Το πιθανότερο σενάριο είναι να του εξασφαλιστεί η διαφυγή του από τη χώρα με κυβερνητικό αεροσκάφος (για εκείνον, την οικογένεια του και όσα στελέχη της κυβέρνησης επιθυμεί) και να μεταβεί στην Τουρκία, όπου όπως λέγεται διατηρεί περιουσιακά στοιχεία και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

  • Το ενδεχόμενο αιματοχυσίας

Παρ ότι πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης αντιδρούν στο ενδεχόμενο αμνηστίας, η αντιπολίτευση θα αναγκαστεί να εξασφαλίσει στον Μαδούρο την διαφυγή του από τη χώρα για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση και να αποφευχθεί μια αιματοχυσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Μαδούρο ελέγχει μεγάλες ομάδες οπλισμένων παραστρατιωτικών γνωστοί ως colectivos. Αντιδράσεις και διαδηλώσεις αναμένονται και από τις δυο πλευρές όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Και από την αντιπολίτευση, αλλά και από την πλευρά των υποστηρικτών του Μαδούρο.

  • Η Δημοκρατία και οι θεσμοί διαβρωμένοι

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει εύθραυστες ισορροπίες, καθώς το κράτος είναι ουσιαστικά διαλυμένο και οι θεσμοί της Δημοκρατίας διαβρωμένοι. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στις φυλακές εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου και το βασικότερο ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περίπου 7,7 εκατομμύρια Βενεζολάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών διώξεων.
  • Να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση

Από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Επιπλέον θα πρέπει οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις και η χώρα να αρχίσει και πάλι να παράγει πετρέλαιο. Στο εξωτερικό ζουν περίπου 8 εκατομμύρια Βενεζολάνοι που έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και των διώξεων. Πολλοί από αυτούς θα πρέπει να επιστρέψουν. Θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθούν μέτρα για να γίνουν επενδύσεις και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

  • Θύματα διώξεων, φυλακίσεων, βασανιστηρίων και συγγενείς δολοφονημένων θα ζητήσουν δικαίωση

Στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν διωχθεί για τις πεποιθήσεις τους, έχουν φυλακιστεί, έχουν βασανιστεί και εκατοντάδες έχουν δολοφονηθεί στο πλαίσιο άγριας καταστολής από το κράτος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τα θύματα αναμένεται να ζητήσουν δικαίωση.

Φωτο; americalatina.gr
  • Συνεργασία με τα καρτέλ κοκαϊνης – Διαφθορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκαν με τα καρτέλ ναρκωτικών για να διακινήσουν κοκαϊνη στο εξωτερικό και ειδικότερα με το “καρτέλ δε λος Σόλες”. Άλλοι κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά από τις πωλήσεις του πετρελαίου. Η αντιπολίτευση καταγγέλει ότι τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κλαπεί από τις πωλήσεις πετρελαίου κατά την διακυβέρνηση Τσάβες – Μαδούρο.

Κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ μετά τις εκλογές. Λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις πάντως, ακόμη και οι άλλοτε φιλικές προς το καθεστώς, όπως του Λούλα στη Βραζιλία και του Πέτρο στην Κολομβία, έχουν διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξουν τον Μαδούρο αν το αποτέλεσμα δεν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Φωτό: Προεδρία Βενεζουέλας.
  • Οι αδυναμίες της αντιπολίτευσης και οι παλιές “αμαρτίες”

Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα, καθώς θα φανούν και πολλές αδυναμιες της αντιπολίτευσης που τώρα είναι ενωμένη. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο, τον οποίον θεωρεί “θύμα των διεθνών κυρώσεων”, των μίντια και της “ακραίας αντιπολίτευσης” (η οποία ήδη χρεώνεται δυο πραξικοπήματα) που θέλουν αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.