Έκτακτη συνεδριάση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) πραγματοποιείται για να αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα, μετά από αίτημα 12 λατινοαμερικάνικων κρατών, χώρες από τις οποίες ο Νικολάς Μαδούρο απέσυρε τους πρέσβεις του. Τα επόμενα τρια εικοσιτετράωρα θεωρούνται κρίσιμα, από πολλούς αναλυτές, για το μέλλον του καθεστώτος Μαδούρο. Αν ο Μαδούρο “αντέξει” τα επόμενα εικοσιτετράωρα πιθανώς θα βγει καταφέρει να αλώβητος και αυτή τη φορά. Όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε αυτήν την εκλογική διαδικασία και οι ενδείξεις για εκλογική νοθεία επαρκείς για να προκαλέσουν κοινωνική εξέγερση και τριγμούς ακόμη και στο εσωτερικό του καθεστώτος. Στο προεδρικό Μέγαρο της Μιραφλόρες ο στενός κύκλος συνεργατών του Μαδούρο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Στη Βενεζουέλα γίνεται λόγος για τερατώδες “εκλογικό πραξικόπημα” που δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες. Σε όλη τη χώρα κυριαρχεί η οργή και χιλιάδες άνθρωποι χτυπούν κατσαρόλες σε όλες τις πόλεις.
Ρίχνουν αγάλματα του Τσάβες
Χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος ζητώντας να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε περιοχές όπως Καραμπόμπο, Πετάρε και Φαλκόν διαδηλωτές έριξαν τουλάχιστον 4 αγάλματα του Ούγο Τσάβες, στα πρότυπα του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ τη δεκαετία του ενενήντα. Οι πράξεις αυτές γεμάτο συμβολισμό συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές.
Δυο νεκροί στις ταραχές – Μεγάλη διαδήλωση σήμερα στο Καράκας
Τουλάχιστον δυο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ένας νεκρός καταγράφεται στην περιοχή Μαρακάι και ένας δεύτερος νεκρός, σύμφωνα με το Foro Penal Venezolano, στην περιοχή Γιαρακούι. Για τις 11 το πρωί (ώρα Βενεζουέλας) έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος στο Καράκας. Χιλιάδες άνθρωποι ήδη κατευθύνονται στην πρωτεύουσα με στόχο το προεδρικό Μέγαρο της Μιραφλόρες. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί στους δρόμους.
Νικητής ο Μαδούρο σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα
Όλα δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα που παρουσίασε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE – ένα όργανο που ελέγχεται απόλυτα από το καθεστώς) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο Μαδούρο αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 51,20% και ακολουθεί ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Εδμούντο Γκονζάλες με ποσοστό 44,20%.
Η Κορίνα Ματσάδο έχει αποδείξεις για την εκλογική νοθεία
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει το 73,20% των αρχείων των εκλογικών τμημάτων που δείχνουν τεράστια διαφορά υπέρ της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο Γκονζάλες συγκεντρώσει 6.275.182 ψήφους έναντι του Μαδούρο ο οποίος συγκεντρώνει μόλις 2.259.256 ψήφους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η νίκη της αντιπολίτευσης είναι σαρωτική. Ως φαίνεται το καθεστώς Μαδούρο παρουσίασε ψεύτικα στοιχεία.
Η Ματσάδο έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Χ την ιστοσελίδα όπου ανεβαίνουν τα στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα τα οποία διαθέτει (73,20%). Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα “πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο Εδμούντο Γκονζάλες”. Η ιστοσελίδα για αρκετή ώρα “έπεσε” αλλά γίνονται προσπάθειες να λειτουρήσει κανονικά.
Δείτε εδώ τα στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα που δείχνουν το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Πως έγινε το εκλογικό πραξικόπημα
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από το Καράκας, που μίλησε με καθεστώς ανωνυμίας στο americalatina.gr, “ο Μαδούρο είχε σχεδιάσει αρκετές ημέρες πριν το εκλογικό πραξικόπημα, σε συνεργασία με τον στενό κύκλο συνεργατών του, Ντέλσι Ροντρίγκες και Διοσδάδο Καβέγιο, μεταξύ άλλων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, που ελέγχεται πλήρως από το καθεστώς, συγκέντρωσε κάποια πραγματικά αποτελέσματα από εκλογικά κέντρα που έδιναν προβάδισμα στον Μαδούρο.
Μόλις συγκέντρωσε το 51,2%, σταμάτησε η καταμέτρηση. Ο Μαδούρο παραδέχθηκε πως υπήρξε πρόβλημα στην καταμέτρηση το οποίο απέδωσε σε σαμποτάζ από χάκερς με έδρα τα Σκόπια, που έδρασαν κατ εντολή της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια σταμάτησε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να μεταδίδει αποτελέσματα από τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα της χώρας και ανακοίνωσε ότι νικητής είναι ο Μαδούρο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι διαθέτει τα αποτελέσματα από το 72% των εκλογικών τμημάτων από τα οποία προκύπτει σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης.
Μαδούρο: “Η αντιπολίτευση ετοιμάζει πραξικόπημα”
Ο Νικολάς Μαδούρο σε δηλώσεις του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει ένα νέο κύμα βίας στη χώρα και την κατηγόρησε ότι ετοιμάζει πραξικόπημα. “Αυτοί είναι το μίσος, η εκδίκηση, η βία” τόνισε, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ήδη καταγράφονται στη χώρα.
Το καθεστώς διέκοψε τις πτήσεις προς Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία. Δόθηκε εντολή να αποσυρθούν οι Βενεζολάνοι πρέσβεις από: Αργεντινή, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Περού, Παναμά, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη.
Ένοπλοι παραστρατιωτικοί που στηρίζουν το καθεστώς, γνωστοί ως colectivos, βρίσκονται σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας με στόχο να προκαλέσουν τρόμο στους πολίτες και να τους αποτρέψουν να βγουν στους δρόμους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική Χοσέπ Μπορέλ, αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνει λόγο για άνισες εκλογικές συνθήκες και υποστηρίζει πως “αξιόπιστες εκθέσεις εθνικών και διεθνών παρατηρητών δείχνουν ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από πολυάριθμα ελαττώματα και παρατυπίες“. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει: “Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν επαληθευτεί και δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της βούλησης του λαού της Βενεζουέλας μέχρι να δημοσιευθούν και να επαληθευτούν όλα τα επίσημα αρχεία των εκλογικών τμημάτων”. Επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο ρόλος του στρατού
Ο Μαδούρο που με αυτές τις εκλογές επεδίωκε τη νομιμοποίηση του καθεστώτος του έναντι της διεθνούς κοινότητας έρχεται αντιμέτωπος με την διεθνή κατακραυγή αλλά και τη μαζική αντίδραση του λαού της Βενεζουέλας. Όλα δείχνουν πως αν η αντιπολίτευση καταφέρει να αποδείξει την εκλογική νοθεία, τότε ακόμη και μερίδα του στρατού θα αμφισβητήσει το καθεστώς και θα μπορούσαν να δρομολογηθούν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.