Αρχική ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Η μεγαλύτερη συνάντηση του Ελληνισμού στη Νότιο Αμερική

Η μεγαλύτερη συνάντηση του Ελληνισμού στη Νότιο Αμερική

100
0

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αμερικής, γνωστή και ως “Κληρικολαϊκή Συνέλευση” της Μητροπόλεως Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής, στο Μπουένος Άιρες. Η Σύνοδος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση του ελληνισμού στη Νότιο Αμερική διήρκησε από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση του Ελληνισμού στη Νότιο Αμερική

Η Συνέλευση διοργανώθηκε από την Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Ελληνική Κοινότητα του Μπουένος Άιρες, με παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης, την οποία εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, καθώς και ομάδας βουλευτών, σύσσωμου του Διπλωματικού Ελληνικού Σώματος στην περιοχή και των τοπικών κρατικών αρχών.

Τα θέματα της Συνέλευσης: Οι προσδοκίες, οι στόχοι, η διατήρηση της πίστης και τα προβλήματα των ομογενών

Τη Συνέλευση χαιρέτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη Συνέλευση εκφράστηκαν και συζητήθηκαν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, με τη συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες με θέματα όπως η προετοιμασία προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, η διατήρηση της πίστης, μια νέα ποιμαντική, η εν γένει ιεραποστολή, οι προοπτικές για τα ελληνικά ιδρύματα της Νότιας Αμερικής, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλήρος και οι κοινότητες στη Νότιο Αμερική. Επιπλέον, ήταν μια ευκαιρία για τους νέους της περιοχής να γνωριστούν μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις.

Περισσότεροι από 600 ομογενείς από χώρες της Νοτίου Αμερικής συμμετείχαν στη συνάντηση στο Μπουένος Άιρες

Ο συνολικός αριθμός ομογενών από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία και το Περού που συμμετείχαν στη Συνέλευση υπολογίζεται σε πάνω από 600.

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16η Νοεμβρίου, με χαιρετισμούς από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιωσήφ και άλλους προσκεκλημένους ομιλητές και οι εργασίες της Συνέλευσης κινήθηκαν γύρω από πέντε κύριους άξονες: Στοχασμός, Εορτασμός, Σχεδιασμός, Ενότητα και Προσευχή, και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία αλληλογνωριμίας και συνεργασίας των διαφόρων θεσμών, καθώς και ανάδειξης και εορτασμού της πλούσιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Νοτίου Αμερικής.

Συναυλία από τη σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου η Άντα Αθανασοπούλου, η γνωστή ερμηνεύτρια με την ιδιαίτερη αγάπη για την ισπανόφωνη κουλτούρα, που μαγεύει κάθε φορά με τη φωνή και την παρουσία της, τραγούδησε για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης.

Τραγούδια από αγαπημένους Έλληνες συνθέτες που αγαπήθηκαν από όλο τον κόσμο: Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας και Γιώργος Χατζηνάσιος, του οποίου η γνωστή μελωδία του τραγουδιού «Το σώμα που ζητάς» έχει γράψει και ερμηνεύσει σε στίχους στα ισπανικά η ίδια. Επίσης, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση απόσπασμα από την πρωτότυπη μουσική παράσταση «Σορ Χουάνα – η 10η Μούσα» σε μουσική του βραβευμένου συνθέτη Γιώργου Βούκανου.

Παράλληλα εμφανίστηκε στο “13ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος για την Ελλάδα” που διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.

Ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμού

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, οι ολομέλειες λειτούργησαν ως κεντρικός χώρος ανταλλαγής ιδεών και προβληματισμού και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν σε ανοικτές συζητήσεις, να μοιραστούν εμπειρίες και να συμβάλουν στον σχεδιασμό του μέλλοντος της κοινότητας.

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τελέστηκε πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Μπουένος Άιρες, με τη συμμετοχή παντός του κλήρου της Μητροπόλεως και πιστών καθώς και την παρουσία επισήμων από την Ελλάδα και τις τοπικές Αρχές.

Η επόμενη Σύνοδος το 2026 στη Βραζιλία

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την τελική συνεδρία, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, όπου συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα της συνάντησης, τα σχέδια για το μέλλον της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη Νότιο Αμερική και τέλος, χαράχθηκε ο δρόμος προς την 3η Συνέλευση, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Ο θεσμός αναβίωσε το 2022 στην Ουρουγουάη

Ο θεσμός της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νότιο Αμερική αναβίωσε το 2022, έπειτα από 25 χρόνια αδράνειας. Φέτος, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ξανά τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς τους, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ τόνισε ότι «Η επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», καθώς υπογράμμισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης ότι «η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός δεν είναι θρησκευτικό ή πολιτιστικό γκέτο, αλλά ουσιαστικές και ζωντανές πραγματικότητες οικουμενικού βεληνεκούς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μαρτυρήσουμε στην Νότιο Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Συνεπώς, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, δεν είναι απλώς μια εκδήλωση, αλλά ένα ζωντανό εργαστήριο και μια προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, μέσω της οποίας ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ κλήρου και λαϊκών και καταγράφονται οι ανάγκες και οι προσδοκίες των ομογενών, παρέχοντας μια πλατφόρμα για διάλογο και συνεργασία.

Παράλληλα, αποτελεί το φυσιολογικό πλαίσιο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της ορθόδοξης ταυτότητας στις νέες γενιές. Με τη συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και υπόβαθρα, η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας, του διαλόγου και της κοινής πορείας της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην περιοχή, με το βλέμμα πάντα στραμμένο προς τη Μητέρα και Μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως καθώς και της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Η ομιλία της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ. κ. Μάιρας Μυρογιάννη

Σεβασμιώτατε (Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ),

Σεβαστοί πατέρες,

Αξιότιμοι κύριοι Πρέσβεις,

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης 2024. Ενός θεσμού που αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2022, χάρη στη βούληση και τις προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, και αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του πολυσχιδούς και εξαιρετικού έργου της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νότιας Αμερικής.  Η αξιόλογη δράση της Ιεράς Μητροπόλεως συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των δεσμών των Ομογενών μας μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούν οι Έλληνες από όλη τη Νότιο Αμερική, να γιορτάσουν τον ελληνισμό, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να οραματιστούν το μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τη φυσική απόσταση που μας χωρίζει, είμαστε κοντά σας, για να ακούσουμε τις ανάγκες σας και μαζί να βρούμε λύσεις.

Γι αυτό, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπατριωτών μας,  η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν τα προξενεία μας βρίσκεται στο επίκεντρο του Στρατηγικού Σχέδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, το οποίο εκπονήθηκε υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού κ. Κώτσηρα, και την εποπτεία του Υπουργού, κ. Γεραπετρίτη και το οποίο παρουσιάσαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών πριν λίγες μέρες, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, έχουμε εισάγει νέες ψηφιακές υπηρεσίες στα προξενεία της Ελλάδας, το MyConsulLive και τον ψηφιακό βοηθό, ενώ προχωράει ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση υπηρεσιών όπως η διαδικασία έκδοσης ελληνικών διαβατηρίων. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού και διευκόλυνση των συναλλαγών τους με το ελληνικό κράτος.

Βασικός άξονας του Στρατηγικού Σχεδίου είναι και η ενδυνάμωση της νέας γενιάς της Ελληνικής Διασποράς.  Το Σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση του Συνέδριου Νέων της Διασποράς  – Greek Youth Diaspora Symposium.  Το πρώτο Συνέδριο θα λάβει χώρα  στις 27 και 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα υπό τον τίτλο “Diaspora Dialogues: Connecting Young Voices around the world”, δημιουργώντας έτσι ένα μόνιμο βήμα διαλόγου και συνεργασίας.

Νέοι και νέες, ηλικίας 18-25 ετών,  από 4 ηπείρους και 16 χώρες,  θα παραβρεθούν στο Συνέδριο και θα   εκφράσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους σε διάφορες θεματικές, όπως  η  Πολιτιστική Ταυτότητα και Κληρονομιά,  η Εκπαίδευση και Επαγγελματική Ανάπτυξη,  οι  Τέχνες και ο Πολιτισμός,  η Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, οι Περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργήσαμε τον θεσμό των Νεαρών Πρεσβευτών  της Ελληνικής Διασποράς  – Youth Diaspora Ambassadors.  Οι ομιλητές του πρώτου Συνεδρίου θα είναι και οι πρώτοι Πρεσβευτές, οι οποίοι θα αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες  για την διασύνδεση των Νέων της Διασποράς  και την προβολή του ελληνισμού.

Παράλληλα υλοποιούμε πληθώρα προγραμμάτων φιλοξενίας. Για τους νέους της Νοτίου Αμερικής, από τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ουρουγουάη, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας που θα πραγματοποιηθεί 26/11 με 9 /12, ενώ υπάρχει ακόμη ένα πρόγραμμα ειδικά για νέους ομογενείς της Αργεντινής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί  τον Φεβρουάριο 2025.

Είμαστε πάντα ανοιχτοί στις προτάσεις σας για να επεκτείνουμε τα προγράμματά μας και να φιλοξενήσουμε όσο το δυνατόν περισσοτέρους νέους στην Ελλάδα για να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να εντρυφήσουν στον ελληνικό πολιτισμό.

Άλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητη η σημασία του πολιτισμού και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση της Ομογένειας. Μέσα από το Στρατηγικό του Σχέδιο, το Υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να δράσει ενεργά για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην διατήρηση της ελληνικότητας των Ομογενών μας. Στοχεύουμε στην υποστήριξη και ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, των Εδρών Ελληνικών σπουδών και της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας. Ήδη υπάρχει διαθέσιμη η πλατφόρμα staellinika για ομιλούντες τα ισπανικά, και εργαζόμαστε για τον εμπλουτισμό της με  δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμμετέχοντες,

Ο θεσμός της Κληρικολαικής Συνέλευσης συμπυκνώνει το νόημα των δράσεων του σχεδιασμού μας για την ενδυνάμωση και δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο. Με μεγάλη χαρά αγκαλιάζουμε αυτή την πρωτοβουλία και βρισκόμαστε εδώ για να την στηρίξουμε, για να γνωριστούμε και για να εμπνευστούμε.

Αυτές τις τρεις μέρες  θα γιορτάσουμε μαζί τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παιδεία και θα συζητήσουμε τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση τους.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της Κληρικολαϊκης Συνέλευσης!

Σας ευχαριστώ