“Ένας αθλητής έχει μάθει να παλεύει όχι μόνο μέσα στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή”
Της Ελένης Αθανασοπούλου.
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη, έγινε δίχως αμφιβολία, η αιτία ώστε η καλλιτεχνική κολύμβηση να γίνει περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης (Ντόχα, 2024), έχει κατακτήσει αρκετά ακόμη μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συμμετείχε σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας σημαντικές επιδόσεις, ενώ ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην φετινή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Πριν από λίγες μέρες το κολυμβητήριο της Ηλιούπολης ανακοίνωσε πως θα φέρει το όνομα της κορυφαίας αθλήτριας, όπως και του Μάνου Ζερδεβά (Κολυμβητήριο “Πλατανιώτη -Ζερδεβά”).
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μίλησε στο americalatina.gr για την αγάπη που τρέφει για το άθλημά της, για τις προκλήσεις και τις θυσίες που απαιτεί ο αθλητισμός, καθώς και για τη Λατινική Αμερική, την οποία μέχρι στιγμής γνωρίζει από τη συμμετοχή της σε αγώνες. Αναφέρεται επίσης στη στήριξη που χρειάζονται οι αθλητές από την Πολιτεία, ακόμη και αν δεν έχουν ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά έχουν κατακτήσει μια θέση στους 8 πρώτους. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια μιλάει και για την καθημερινότητα της και τα φαγητά που της αρέσει να μαγειρεύει, όταν υπάρχει χρόνος, όπως είναι η… “φριτάτα”.
Η καταγγελία για τα κριτήρια των κριτών
Στους Ολυμπιακούς, μετά τον αγώνα κάνατε μια ανάρτηση σχολιάζοντας την βαθμολόγηση της επιτροπής και κάνοντας λόγο για «χειραγώγηση των αγώνων». Επιμένετε σε αυτή την διαπίστωση; Τι πρέπει να αλλάξει για να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα;
Η δημοσίευσή μου στα social δεν ανέβηκε ακριβώς μετά τους αγώνες μου. Πέρασαν οι μέρες, σκεφτόμουν αν πρέπει να μιλήσω για αυτό το θέμα ή αν πρέπει να σωπάσω. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στο δικό μας άθλημα και σε κάθε άθλημα το οποίο έχει κριτές και ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζει το αποτέλεσμα.
Δυστυχώς αυτή είναι όχι μόνο η άποψή μου, αλλά ένα γεγονός που συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα που υπάρχει κριτική επιτροπή. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, πέρα από τον αθλητή και το τί θα κάνει μέσα στην πισίνα και το ποια χώρα εκπροσωπεί.
Το κομμάτι των δημοσίων σχέσεων επίσης παίζει κάποιο ρόλο και έτσι θέλοντας και μη ο αθλητής αδικείται πολλές φορές. Για μένα ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει όλο αυτό είναι να επέμβει ουσιαστικά η World Aquatics και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτό, μαζί με την προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθούσε αρκετά στο να μην υπάρχει το αίσθημα των αδικιών.
“Θα ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τη Λατινική Αμερική”
Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε «Λατινική Αμερική»; Θα θέλατε να ταξιδέψετε εκεί;
Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τη Λατινική Αμερική. Έχω ταξιδέψει μόνο στο Μεξικό και στη Βραζιλία και αυτό που με τράβηξε πάρα πολύ είναι η φύση. Για κάποιο λόγο, όταν ακούω «Λατινική Αμερική», έχω στο μυαλό μου χρώματα, φύση, χαρά, κάτι τελείως ξεχωριστό από το αυστηρό ίσως που έχουμε συνηθίσει.
“Όταν ακούω Λατινική Αμερική έχω στο μυαλό μου χρώματα, φύση, χαρά”
Η Λατινική Αμερική βγάζει κάτι πιο ανέμελο και για αυτό θα ήθελα σίγουρα να τη γνωρίσω καλύτερα. Όπως είπα, έχω πάει στη Βραζιλία και στο Μεξικό και από τη Βραζιλία έχω να θυμάμαι πράγματα που μου έκαναν πραγματικά όμορφη εντύπωση.
Η φύση, οι απέραντες παραλίες, όλο αυτό το απέραντο στη θάλασσα και ο κόσμος που είναι πάρα πολύ διαφορετικός. Σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με τις συνηθισμένες εικόνες που βλέπουμε καθημερινά.
“Μου άρεσε πολύ να εκφράζομαι μέσα από το νερό και τη μουσική”
Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με την καλλιτεχνική κολύμβηση; Σε ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ακολουθήσετε αυτό στη ζωή σας;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το άθλημα αυτό από τα 7 μου. Βέβαια πριν από αυτό είχα ξεκινήσει με μπαλέτο, ρυθμική και κλασική κολύμβηση. Ήμουν ένα παιδί που είχα επιλέξει να κάνω ταυτόχρονα αρκετές δραστηριότητες και επειδή αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί οι γονείς μου, μου πρότειναν να πάω σε αυτό το άθλημα που ήταν ο καλύτερος συνδυασμός καθώς τα εμπεριείχε όλα.
Στην αρχή ήταν καθαρά ότι όλο αυτό με γέμιζε, άρα το έκανα για δική μου ευχαρίστηση. Το να εκφράζομαι μέσα από το νερό και τη μουσική μου άρεσε πολύ και στην πορεία αυτό έγινε κάτι πολύ πιο σημαντικό για μένα. Το είδα με άλλη οπτική και από τα 12 μου κιόλας, ούσα μέρος της εθνικής ομάδας μπορώ να πω ότι το έβλεπα πάρα πολύ σοβαρά. Από εκείνο το σημείο κατάλαβα ότι το άθλημα αυτό θέλω να το ακολουθήσω. Φυσικά και δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη, ήταν μια πορεία πολλών ετών που μέρα με τη μέρα, θέλοντας να μην το αφήσω, θέλοντας να πάω και λίγο παραπέρα και στον επόμενο στόχο, έβλεπα τελικά πως η αγάπη μου για αυτό κρατάει.
“Επρεπε να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να μη σταματήσω τον αθλητισμό”
Ποιες προκλήσεις είχατε να αντιμετωπίσετε, τόσο στην νεαρή ηλικία που ξεκινήσατε, όσο και έπειτα;
Νομίζω ότι κάθε αθλητής έχει να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις στη πορεία της ζωής του. Προσωπικά για να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο και σαν αθλήτρια και σαν παιδί. Αντιμετώπισα πολύ στρεσογόνες καταστάσεις βγάζοντας διάφορα ψυχοσωματικά όμως παρόλα αυτά κατάφερα να περάσω στο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι ένας αθλητής έχει μάθει να παλεύει όχι μόνο μέσα στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή.
Έτσι λοιπόν εγώ έπρεπε να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και ταυτόχρονα να μην σταματήσω και τον αθλητισμό. Η αγάπη μου και για τα δύο ήταν αυτή που με ώθησε στο να φέρω εις πέρας και το έργο μου ως αθλήτρια, αλλά και το έργο μου ως φοιτήτρια.
“Θέλουμε μια στήριξη για τους αθλητές που αν και δεν έχουν ολυμπιακό μετάλλιο έχουν μια θέση στους 8 πρώτους”
Έπειτα είχα την πρόκληση του να σκεφτώ αν οι διακρίσεις που φέρνω στη χώρα μου είναι αρκετές για να μπορέσω να βιοποριστώ. Είναι ένα ερώτημα που κάθε μεγάλος αθλητής στη χώρα μας καλείται να το απαντήσει, διότι αν δεν έχεις ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά είσαι στους καλύτερους του κόσμου, από τη θέση 1 έως την 8, θεωρείσαι ολυμπιονίκης. Ακόμη και ένας ολυμπιονίκης από τη θέση 4 έως την 8, αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιο προνόμιο, από τον αθλητικό νόμο.
Οπότε καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: «Τι θα κάνω;» “θα σταματήσω ή θα μπορέσω να βρω κάποια ισορροπία”; Σίγουρα θα θέλαμε μια στήριξη σε αυτό το κομμάτι και πιστεύω πως ο αθλητισμός έχει να δώσει πολύ περισσότερα αν ο αθλητής νιώσει έμπρακτα τη στήριξη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Πιστεύω ότι θα ανθίσει πολύ περισσότερο όλο αυτό.
“Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι είμαι στα καλύτερα μου”
Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας και για την καλλιτεχνική κολύμβηση αλλά και πέρα από το άθλημα αυτό; Πώς βλέπετε τον εαυτό σας τα επόμενα χρόνια;
Αυτή τη στιγμή όσον αφορά το κομμάτι της καλλιτεχνικής κολύμβησης νιώθω ότι είμαι στα καλύτερά μου και ότι το σώμα μου έχει πάρα πολλά να δώσει ακόμη. Μου αρέσει πάρα πολύ να μπορώ να προσφέρω χαρά όχι μόνο στον ίδιο μου τον εαυτό αλλά και στους Έλληνες συμπολίτες μας που παρακολουθούν τους Έλληνες αθλητές. Επίσης μου αρέσει να μπορώ να βοηθάω με τις γνώσεις μου πάνω στο άθλημα τους μελλοντικούς μικρούς αθλητές της καλλιτεχνικής κολύμβησης.
“Κάνω ένα διάλειμμα για να καταλάβω πόσα έχω να κερδίσω αν συνεχίσω την επόμενη τετραετία”
Βρίσκομαι σε μια πολύ μεταβατική περίοδο αυτή τη στιγμή καθώς κάνω ένα διάλειμμα για να ξεκουράσω πρώτα απ όλα το μυαλό μου και να μπορέσω να καταλάβω πόσα πραγματικά έχω να κερδίσω από το να συνεχίσω την επόμενη τετραετία. Είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος στόχος για μένα το να συνεχίσω μέχρι το Λος Άντζελες.
Είμαι μια αθλήτρια που δεν μπορώ να κάνω κάτι απλά για ευχαρίστηση. Ευχαρίστηση θα πάρω με το να δοθώ ολοκληρωτικά σε αυτό, έτσι ώστε να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Επομένως αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι ξεκουράζομαι μέχρι να αποφασίσω το ιδανικό για μένα και το πώς μπορώ να προσφέρω καλύτερα σε αυτό που αγαπώ.
Το χρυσό στη Ντόχα – Η στιγμή που έχει μείνει αξέχαστη
Από την καριέρα σας μέχρι σήμερα, ποια στιγμή σας έχει μείνει αξέχαστη;
Σίγουρα οι συμμετοχές μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι το οποίο θα μείνει ανεξίτηλο για πάντα στη μνήμη μου. Όμως θέλω να ξεχωρίσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα το Φεβρουάριο στη Ντόχα, που πραγματικά αυτό το χρυσό μετάλλιο έχει μια απίστευτη ιστορία από πίσω, πολλών ετών. Πολλές δυσκολίες κι όμως αυτές είναι που το κάνουν τόσο ξεχωριστό.
Όπως προανέφερα, στο δικό μας άθλημα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας, συνεπώς το γεγονός ότι κατάφερα να ξεπεράσω αυτό το κομμάτι που αδικεί το άθλημά μας μέσα από αρκετές αδικίες του παρελθόντος, και κατάφερα να φέρω ένα τέτοιο αποτέλεσμα στη χώρα μου, ήταν μια συγκινητική στιγμή στην καριέρα μου που δεν θα ξεχάσω.
Η καθημερινότητα της Ευαγγελίας Πλατανιώτη
Ποια είναι η καθημερινότητα της Ευαγγελίας Πλατανιώτη;
Συνήθως ξυπνάω κατά τις 7 το πρωί, έτσι ώστε να βρίσκομαι στην προπόνησή μου γύρω στις 8. Έπειτα κάνω ένα διάλειμμα μιας ώρας κατά τη 1 το μεσημέρι και στις 5 τελειώνω την προπόνησή μου η οποία περιλαμβάνει και δύο ώρες στο γυμναστήριο που κάνω ασκήσεις δουλεύοντας τη δύναμη μου. Μετά έχω την φυσικοθεραπεία μου η οποία κρατάει περίπου 1 ώρα κι έτσι γυρνάω σπίτι μου κατά τις 7, πολύ κουρασμένη για να κάνω το οτιδήποτε.
Θα φάω, θα καθίσω να ξεκουραστώ, θα πάρω το ταμπλετ μου και θα συνεχίσω να βλέπω τα λάθη της προπόνησής μου και τις διορθώσεις. Θα μιλήσω λίγο με την οικογένειά μου, με τους φίλους μου, αλλά ο χρόνος που έχω παραμένει πολύ περιορισμένος. Τέλος θα ξαπλώσω να ξεκουραστώ γιατί την επόμενη μέρα επαναλαμβάνεται η ίδια ρουτίνα.
Σινεμά, θέατρο, ταξίδια και μαγειρική
Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες μέρες που έχω ρεπό όπως η Κυριακή και το Σάββατο και άρα η προπόνηση είναι μικρότερη. Εκεί προσπαθώ να πάω για ένα φαγητό, ένα σινεμά, ένα θέατρο και μου αρέσει φυσικά να βλέπω τους φίλους μου και ανθρώπους που με κάνουν χαρούμενη.
Αφιερώνω χρόνο και στη μαγειρική τώρα που προλαβαίνω κυρίως, φτιάχνοντας υγιεινά γεύματα μέσα στην ημέρα μου. Μου αρέσουν πολύ και τα smoothies και τα power bowls που είναι αρκετά εύκολα να τα φτιάξει κάποιος. Τις προάλλες έφτιαξα μια “φριτάτα”, είναι μια ομελέτα φούρνου, υγιεινή, με βάση το αυγό και λαχανικά.
Επίσης, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια στο εσωτερικό και αυτή τη στιγμή σχεδιάζω και ένα στο εξωτερικό, για να ξεκουραστώ και να ταξιδέψω όχι μόνο ως αθλήτρια αλλά και ως τουρίστρια. Θέλω να κάνω πράγματα τα οποία δεν μπορούσα να κάνω πριν, προσπαθώντας όσο γίνεται να αποφορτίζομαι από καταστάσεις.