4.3.2024. Της Γεωργίας Παπαστάμου. Αναδημοσίευση από τον Γαστρονόμο. Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη – η Ιζαμπέλα Ακουιλίνα νιώθει όλες αυτές τις χώρες σπίτι της. Έχει μεγαλώσει στη Βραζιλία, η Αργεντινή είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας της ενώ μαζί με την τελευταία τρέχουν εδώ και 11 χρόνια τον δικό τους φούρνο με το όνομα La Linda στην παραθαλάσσια Punta del Este της Ουρουγουάης. Μέσα σε όλα αυτά κάπως χώρεσε και η Αθήνα. Ο πατέρας της Ιζαμπέλα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του αγάπησε την Ελλάδα τόσο που επέλεξε να την κάνει σπίτι του. Η κόρη του αποφάσισε όχι μόνο να ακολουθήσει το παράδειγμά του, αλλά να ανοίξει πριν λίγες εβδομάδες τον δεύτερό της φούρνο εδώ, στη Γλυφάδα.
Αφού περάσεις τη μεγάλη αυλή του La Linda με τις ψάθινες καρέκλες, θα βρεθείς σε έναν βιομηχανικού στυλ φούρνο με ανοιχτό παρασκευαστήριο και βιτρίνες γεμάτες με προϊόντα, κάποια γνώριμα, κάποια όχι τόσο. Όπως και στο κατάστημά της στην Ουρουγουάη η Ιζαμπέλα προσφέρει και εδώ ψωμί φτιαγμένο αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και λιχουδιές με λατινοαμερικάνικες αλλά και διεθνείς επιρροές. Το rogel, που σε εμφάνιση θυμίζει λίγο μιλφέιγ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της Αργεντινής και αποτελείται από στρώσεις λεπτού μπισκότου και dulce de leche ενώ η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με μια γενναιόδωρη δόση καψαλισμένης ελβετικής μαρέγκας. «Κυρίως οι Ιταλοί που μετανάστευσαν στην Αργεντινή, αλλά και οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, έχουν επηρεάσει την ζαχαροπλαστική τόσο στην Αργεντινή όσο και στη γειτονική Ουρουγουάη» εξηγεί η Ιζαμπέλα. «Πολλά από τα γλυκά έχουν μαρμελάδα κυδώνι και ακόμα περισσότερα έχουν dulce de leche (σ.σ.: «κρέμα» από καραμελωμένο γάλα). Στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή το αγαπάνε πάρα πολύ!» συνεχίζει. Στο La Linda το βρίσκουμε ως γέμιση στο εντυπωσιακό rogel, στα μπισκότα alfajor αλλά και στο cocada, ένα απλό αλλά νόστιμο γλυκάκι με σπιτική αίσθηση, που έχει στη βάση του μπισκότο, στη μέση dulce de leche και από πάνω μια λεπτή στρώση από κέικ καρύδας.
Ο σεφ και αρτοποιός Ηλίας Κουραχάνης, ο οποίος συνεργάζεται με την Ιζαμπέλα στο La Linda, μιλάει για όσα δοκίμασε στο πρόσφατο ταξίδι του μαζί της στην Ουρουγουάη: «Πήγα για να γνωρίσω από κοντά τα προϊόντα και τον τρόπο παρασκευής. Είναι πάρα πολλές οι συνταγές που θέλω σταδιακά να προσθέσω στο μενού», λέει. Προς το παρόν, μερικά ακόμα από τα λατινοαμερικάνικα σνακ που μπορεί να βρει κανείς στον φούρνο της Γλυφάδας είναι τα bizcochos de queso (απλά ζυμαράκια γεμιστά με τυρί), η margarita con crema (στρογγυλό ζυμαράκι με κρέμα ζαχαροπλαστικής) –δυστυχώς η τελευταία ήταν λίγο άτονη– και η medialuna, η ουρουγουανική εκδοχή του κρουασάν με ζύμη πιο συμπαγή από το γαλλικό του «ξαδερφάκι» και άκρες στραμμένες προς τα μέσα, «σαν κρουασάν που αγκαλιάζει τον εαυτό του», όπως λέει και η Ιζαμπελα. Το πετύχαμε γεμιστό με φουμικάδο από τα Καραμανλίδικα του Φάνη ενώ από τον ίδιο προμηθευτή έρχονται και όλα τα υπόλοιπα τυριά και αλλαντικά που χρησιμοποιούν στο La Linda.
Θα θέλαμε να δούμε ακόμα περισσότερες γεύσεις από τη Λατινική Αμερική στο μενού. Η Ιζαμπέλα έχει πλάνα προς αυτή την κατεύθυνση και υπόσχεται πως σύντομα θα έχει και empanadas de carne (κιμαδοπιτάκια εξαιρετικά δημοφιλή σε όλη τη Λατινική Αμερική, τα οποία στην Ουρουγουάη φτιάχνονται με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά αρωματισμένο με κύμινο, ελιές και αυγό), choripan (σάντουιτς με αργεντίνικο λουκάνικο chorizo) αλλά και ολόκληρο μενού φαγητού. «Σιγά σιγά ο χώρος θα λειτουργήσει και ως εστιατόριο και θα σερβίρει ένα μικρό μενού με φαγητό της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Δηλαδή ωραία ψημένα κρέατα και απλά συνοδευτικά», λέει. Ήδη πάντως μπορεί κανείς να πιάσει θέση στην αυλή του La Linda και να δοκιμάσει επί τόπου όσα ετοιμάζονται στον φούρνο μαζί με καφέ (τον προμηθεύονται από την Taresso), τσάι από την Anassa ή sparking mate – το πικρό τσάι που πίνουν μανιωδώς οι Αργεντίνοι, σε αφρώδη εκδοχή, αναμεμειγμένο με σιρόπι αγαύης, χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
La Linda Bakery & Restaurant
Κύπρου 13, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 210-89.49.900
Ωράριο: Καθημερινά: 07:30-19:00
ΠΗΓΗ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ