Με την πτώση του Μπασάρ Άλ Άσαντ, ο Νικολάς Μαδούρο έχασε έναν από τους ελάχιστους ξένους συμμάχους που του είχαν απομείνει. Το καθεστώς του Μαδούρο είχε δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια μια ιδεολογικο-πολιτική αλλά και οικονομική συμμαχία με τη Συρία, το Ιράν, τη Ρωσία και εσχάτως την Τουρκία. Μετά τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία τον περασμένο Ιούλιο, ο Μαδούρο διεθνώς απομονωμένος πλέον, φαίνεται να στρέφεται και στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Ο Μαδούρο μάλιστα, προ ολίγων ημερών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τη στήριξη του. Από τον Ιανουάριο του 2025, που ο Μαδούρο και τυπικά θα θεωρείται “δικτάτορας” από τη διεθνή κοινότητα, θα μετράει με έναν διεθνή σύμμαχο λιγότερο.
Εκτός από τον ιδεολογικό-πολιτικό του σύμμαχο στη Συρία ο Νικολάς Μαδούρο βλέπει έναν ακόμη δικτάτορα να πέφτει, γεγονός που σημειολογικά τον αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο
Η συμμαχία Βενεζουέλας – Συρίας
Η συμμαχία της Βενεζουέλας με τη Συρία ξεκίνησε το 2006 όταν ο τότε πρόεδρος Ούγο Τσάβες πραγματοποίησε την πρώτη από τις τρεις συνολικά επισκέψεις του στη Δαμασκό. Οι επόμενες έγιναν το 2009 και το 2010. Οι δυο χώρες υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες στους τομείς της οικονομίας, της γεωργίας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, του πετρελαίου, και άλλους. Μεταξύ αυτών είχε συμφωνηθεί να εξάγεται ελαιόλαδο από τη Συρία στη Βενεζουέλα.
Η συμμαχία της Βενεζουέλας με τη Συρία ξεκίνησε το 2006 όταν ο τότε πρόεδρος Ούγο Τσάβες πραγματοποίησε την πρώτη από τις τρεις συνολικά επισκέψεις του στη Δαμασκό
Τη συμμαχία Βενεζουέλας – Συρίας συνέχισε να στηρίζει ο Νικολάς Μαδούρο μετά από τον θάνατο του Ούγο Τσάβες το 2013 μέχρι σήμερα. Στα τέλη του 2011 η Βενεζουέλα άρχισε να στέλνει στη Συρία πλοία με πετρέλαιο ντίζελ για να ενισχύσει τον πολιτικό του σύμμαχο Άλ Άσαντ. Πάνω από όλα εκτός από τον οικονομικό και εμπορικό τομέα όμως οι σχέσεις Βενεζουέλας – Συρίας ήταν ιδεολογικο-πολιτικές.
Τα δυο καθεστώτα είχαν δημιουργήσει μια συμμαχία, προκειμένου να αλληλουποστηρίζονται διεθνώς στον διπλωματικό τομέα, για να δίνουν την εντύπωση πως δεν είναι διεθνώς απομονωμένα.
Βενεζουέλα και Συρία είχαν κοινούς εχθρούς, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και κοινούς φίλους, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ
Απευθείας αεροπορική πτήση Καράκας – Δαμασκός
Το 2023 η Βενεζουέλα ήταν η μοναδική χώρα της αμερικανικής ηπείρου και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο που είχε απευθείας αεροπορική πτήση (Conviasa) στην Δαμασκό.
Η γραμμή αυτή είχε ξεκινήσει το 2007 από τη Βενεζουέλα, ήταν εβδομαδιαία και περιελάμβανε το Καράκας την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, προωθώντας την σχέση αλληλεγγύης ανάμεσα στα τρία καθεστώτα.
Το τηλέφωνημα Μαδούρο στον Άσαντ πριν λίγες μέρες
Πριν από λίγες μέρες ο Νικολάς Μαδούρο είχε τηλεφωνήσει στον Άσαντ για να του εκφράσει τη στήριξη του.
“Ο Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας στηρίζουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις χώρες που την προωθούν”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Συρίας, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και στις δυτικές κυβερνήσεις που συνεργάζονται.
Και η Κούβα στο πλευρό του Άσαντ λίγο πριν πέσει
Και η Κούβα όμως εξέφρασε τη στήριξη του στον Άσαντ λίγες μέρες πριν από την πτώση του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια εξέφρασε την αλληλεγγύη του έθνους στο λαό της Συρίας και επισήμανε την σημασία που έχει η διατήρηση της ακεραιότητας του εδάφους και της ενότητας.
Ο Άσαντ συνεχάρη τον Μαδούρο για τη “νίκη” του στις εκλογές
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ήταν από τους ελάχιστους ξένους ηγέτες ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε συγχαρεί τον Νικολάς Μαδούρο για την “επανεκλογή” του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές, που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ο Άσαντ “εξέφρασε τα συγχαρητήρια στον φίλο λαό της Βενεζουέλας για την εκλογική διαδικασία και την προσκόλληση στο Σύνταγμα της χώρας”.
“Οι Βενεζολάνοι απέδειξαν ότι έχουν μια ελεύθερη και ανεξάρτητη θέληση μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά τους” πρόσθεσε. Ο Άσαντ είχε τονίσει επίσης πως “πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε συμμαχίες, οι χώρες που μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αναζητούμε το καλό και την ειρήνη στον κόσμο”.