Αρχική Λατινική Αμερική Σε τεντωμένο σκοινί ο Λούλα στη Βραζιλία με το “τελεσίγραφο” Τραμπ και...

Σε τεντωμένο σκοινί ο Λούλα στη Βραζιλία με το “τελεσίγραφο” Τραμπ και την υπόθεση Μπολσονάρο

161
0
Φωτό: Προεδρία της Βραζιλίας

Η Βραζιλία σε τεταμένη και κρίσιμη καμπή: Ανάμεσα στους επικείμενους δασμούς των ΗΠΑ και την υπόθεση Μπολσονάρου. Η 1η Αυγούστου αποτελεί πλέον ένα ορόσημο για τη Βραζιλία, καθώς τότε τίθεται σε ισχύ το τελεσίγραφο που είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή δασμών 50% σε βραζιλιάνικα προϊόντα. Με κάθε μέρα που περνά, η χώρα βυθίζεται σε ένα κλίμα παραλυσίας, ενώ η ημερομηνία αυτή φαντάζει λιγότερο ως διαπραγματεύσιμο τελεσίγραφο και περισσότερο ως αναπόφευκτος «μετεωρίτης» που πρόκειται να πλήξει την οικονομία.

Ταυτόχρονα, το πολιτικό κλίμα στη χώρα έχει επιβαρυνθεί από τη νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου και τον δικαστή του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (STF), Αλεξάντρε ντε Μοράες, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση στην οποία ο Μπολσονάρου κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Λούλα ντα Σίλβα. Η απόφαση του δικαστή να απαγορεύσει στον πρώην πρόεδρο να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δίνει συνεντεύξεις, καθώς και η δήλωσή του ότι ο Μπολσονάρου μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος ακόμα και για τις αναρτήσεις τρίτων, έχουν προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση για τα όρια της δικαστικής εξουσίας και το ενδεχόμενο λογοκρισίας.

Φωτό: Jair Bolsonaro Instagram

Ο πρώην δικαστής Βάλτερ Μαϊερόβιτς δήλωσε στο CNN Brasil ότι «ο δικαστής δεν είναι αμερόληπτος, αλλά οι αποφάσεις του έχουν νομική βάση», ενώ στον αντίποδα, ο Τύπος και μέρος της κοινωνίας μιλά για κατάχρηση εξουσίας. Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ένα σκανδαλώδες κρούσμα λογοκρισίας», η εφημερίδα O Estado de São Paulo επισημαίνει ότι αντίστοιχα μέτρα δεν είχαν ληφθεί ούτε καν κατά του Λούλα όταν ήταν φυλακισμένος και καταδικασμένος. «Σε ένα πολιτικό περιβάλλον ήδη βαθιά πολωμένο, τέτοιες καταχρηστικές αποφάσεις απλώς ενισχύουν την εντύπωση –ήδη διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας– ότι το STF λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα», γράφει το άρθρο. «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία παράλληλα ενισχύει το αίσθημα θυματοποίησης στους υποστηρικτές του Μπολσονάρου», καταλήγει.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα των δασμών βρίσκονται εδώ και μέρες σε αδιέξοδο. Από τη Χιλή, ο Λούλα απάντησε με έντονο τόνο προς τον Τραμπ: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε εμπορικό πόλεμο. Εμπορικός πόλεμος θα ξεκινήσει τη στιγμή που θα απαντήσω, εφόσον δεν αλλάξει γνώμη. Η στάση του δεν είναι θεσμικά αποδεκτή. Κανείς δεν μπορεί να απειλεί εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης».

Φωτό: Κοινωνικό δίκτυο Χ

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα G1, ο Λούλα φέρεται να έχει παραδεχθεί σε συνεργάτες του ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα απευθείας διπλωματικό κανάλι επικοινωνίας με τον Τραμπ. Οι προσπάθειες δεν έχουν φτάσει ούτε καν στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, πόσο μάλλον στον Λευκό Οίκο. Από την έναρξη της νέας θητείας του Τραμπ, δεν έχει υπάρξει ούτε τηλεφωνική επικοινωνία ούτε επίσημη συνάντηση με τον Λούλα.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Βραζιλίας ελπίζει πλέον να ασκήσουν πίεση οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιχειρηματίες –που πλήττονται και αυτοί από τους δασμούς στα βραζιλιάνικα προϊόντα– ώστε να πείσουν τον Τραμπ είτε να αποσύρει την απόφαση είτε, τουλάχιστον, να την αναβάλει. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το ότι η κυβέρνηση Λούλα και οι κυβερνήτες των πολιτειών εξετάζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως η δημιουργία γραμμής πίστωσης για τη στήριξη των βραζιλιάνικων επιχειρήσεων που πλήττονται από τη μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Βραζιλία κατήγγειλε επίσημα στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (ΠΟΕ) τους δασμούς Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τους «αυθαίρετους» και «χαοτικούς». Σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ, ο Φίλιπ Γκοφ, Γραμματέας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για τη χρήση δασμών ως εργαλείο παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, χωρίς πάντως να κατονομάσει τις ΗΠΑ. «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις και στις καλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, θα προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού επίλυσης διαφορών της ΠΟΕ», δήλωσε, αν και η αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού είναι σήμερα περιορισμένη λόγω της κρίσης στο εσωτερικό της ΠΟΕ.

Ο Λούλα έχει επίσης αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταποδοτικών μέτρων, μέσω της πρόσφατα υπογεγραμμένης Νομοθεσίας Οικονομικής Αμοιβαιότητας, η οποία δίνει στη Βραζιλία τη δυνατότητα να επιβάλει παρόμοιους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποβούν άκαρπες.

Πηγή: Infobae.