Αρχική Κοινωνία Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το 2024 τη Λατινική Αμερική

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το 2024 τη Λατινική Αμερική

165
0
Φωτό: Presidencia de Colombia.

Η Λατινική Αμερική αποχαιρέτησε το 2024, αφήνοντας πίσω σημαντικά γεγονότα, όπως προεδρικές εκλογές, φυσικές καταστροφές, πολιτιστικά γεγονότα, η υπογραφή της Συμφωνίας Mercosur – Ε.Ε., μετά από περίπου 25 χρόνια, αλλά και κρίσεις. Ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2024 παρατίθενται εδώ.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Ελ Σαλβαδόρ: Εκλογή του Μπουκέλε

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ μετά τη νέα εκλογική νίκη τον περασμένο Φεβρουάριο με ποσοστό περίπου 85%. Ο 42χρονος Μπουκέλε παντοδύναμος, ελέγχοντας πλήρως το Κονγκρέσο και με υψηλότατη δημοτικότητα θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο Μπουκέλε κατά στην ομιλία του υποστήριξε ότι “αν δεν είχαμε επιτυχία στον πόλεμο κατά των συμμοριών, πολλοί από όσους σήμερα παρακολουθούν την τελετη ορκονωσίας θα ήταν νεκροί“.
Συμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση πέτυχε στην προηγούμενη θητεία να μειώσει τις δολοφονίες κατά 97%, μετατρέποντας το Ελ Σαλβαδόρ “στην πιο ασφαλή χώρα τη ημισφαιρίου”.

Instagram Nicolas Maduro

ΙΟΥΛΙΟΣ: Βενεζουέλα: Εκλογές με νοθεία

Νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα αναδείχθηκε ο Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το καθεστώς, ανανεώνοντας του τη θητεία για την περίοδο 2025 – 2031. “Θριάμβευσε η ειρήνη” ήταν η πρώτη δήλωση του Μαδούρο απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του. “Θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και σεβασμός στους νόμους και στη Δικαιοσύνη” πρόσθεσε με νόημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιπολίτευσης, που παρουσίασε τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων, η αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό περίπου 70%. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαδούρο.

Ακολούθησαν διαδηλώσεις, άγρια καταστολή του κράτους με τουλάχιστον 15 νεκρούς και διώξεις στελεχών της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι φυλακίστηκαν. Ο νικητής των εκογών (σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα) Εδμούντο Γκονζάλες Ουρούτια διέφυγε στην Ισπανία με πολιτικό άσυλο.

ΜΑΪΟΣ: Μεξικό: Εκλογές με πρώτη γυναίκα πρόεδρο

Η Claudia Sheinbaum εξελέγη πρόεδρος του Μεξικού και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με ποσοστό μεταξύ 58% και 60%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. “Δεν φθάνω μόνη. Φθάνουμε όλες. Με τις ηρωίδες που μας έδωσα πατρίδα, οι μητέρες μας, οι κόρες μας, οι εγγονές μας”, δήλωσε η νέα πρόεδρος. Η νίκη της αποτελεί ιστορικό γεγονός καθώς παραδοσιακά οι γυναίκες μέχρι πριν λίγες δεκαετίες δεν κατείχαν υψηλά αξιώματα στην πολιτική, ενώ είναι η πρώτη πρόεδρος του Μεξικού σε 200 χρόνια ιστορίας.

Φωτό: Prensa Latina.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Περού: Απεβίωσε ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), στον οποίο είχε απονεμηθεί χάρη τον περασμένο Δεκέμβριο, παρά την καταδίκη του το 2009 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξης για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Στις 5 Απριλίου του 1992 και ενώ είχε εκλεγεί δημοκρατικά, προχώρησε στο λεγόμενο “αυτοπραξικόπημα” (autogolpe) κλείνοντας τη Βουλή και βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους.

Φωτό: El Momento Quintana Roo.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. Κούβα: Στο σκοτάδι λόγω κατάρρευσης του συστήματος ενέργειας

Στο σκοτάδι παραμένουν από την Παρασκευή περίπου δέκα εκατομμύρια πολίτες στην Κούβα μετά την πλήρη κατάρρευση του ηλεκτρο-ενεργειακού συστήματος της χώρας. Τα τεχνικά προβλήματα, η έλλειψη καυσίμων και η υψηλή ζήτηση προκάλεσαν κατάρρευση του συστήματος. Η κυβέρνηση της Κούβας αναγκάστηκε να κηρύξει “ενεργειακό συναγερμό”, κλείνοντας σχολεία και εργοστάσια.

Η κρατική εφημερίδα Granma αναφέρει πως αποσυνδέθηκε πλήρως το Εθνικό Ηλεκτροενεργειακό Σύστημα Αντόνιο Γκουτέρας. Ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ δήλωσε πως “δεν θα υπάρξει ανάπαυαση μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το σύστημα”.

Πηγή: El Pais Uruguay.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ. Ουρουγουάη: Εκλογές με νικητή τον αριστερό Όρσι

Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Ευρύ Μέτωπο Γιαμαντού Όρσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Ουρουγουάη με ποσοστό 49,84% και είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας. Η νίκη του Όρσι σηματοδοτεί την επιστροφή της Αριστεράς στην εξουσία μετά από τέσσερα χρόνια. Ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι θα καλέσει σε “εθνικό διάλογο μια και πολλές φορές”.

Πηγή: Mercosur.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Ουρουγουάη: Υπεγράφη η Συμφωνία Mercosur – Ε.Ε.

Έπειτα από δυο δεκαετίες διαπραγματεύσεων η Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν σε μια πρώτη συμφωνία για την υλοποίηση της. Στη Mercosur βρίσκεται σε φάση εισδοχής και η Βολιβία η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, που δημιουργεί μια αγορά με περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όταν ξεκινήσει πλήρως, αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως. Απομένει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία.

Στην 65η Σύνοδο της Mercosur, όπου συμμετείχαν οι πρόεδροι των τεσσάρων χωρών αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησαν σε μια πρώτη συμφωνία και δεσμεύτηκαν τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσει και η τελική συμφωνία με την υπογραφή της.

Πηγή: Migracion Colombia.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Κολομβία: Αποφυλακίστηκε ο Οτσόα, συνιδρυτής του καρτέλ της Μεδεγίν

Ο Φάμπιο Οτσόα Βάσκες, εκ των συνιδρυτών του καρτέλ της Μεδεγίν, άλλοτε συνέταιρος του Πάμπλο Εσκόμπαρ, απελάθηκε στην πατρίδα του, την Κολομβία, αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης δυο δεκαετιών και πλέον στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης.

Ο Οτσόα ήταν εκ των συνιδρυτών του πανίσχυρου καρτέλ της Μεδεγίν μαζί με τον Πάμπλο Εσκομπάρ
Ο άλλοτε βαρόνος των ναρκωτικών, πλέον 67 ετών —πλέον δεν κατηγορείται για κάτι στη χώρα του—, έφθασε αεροπορικώς στην Μπογοτά φορώντας απλό γκρι sweat-shirt, κατέγραψε βίντεο που μεταφορτώθηκε από την κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης στο X.

Αποφυλακίστηκε στις ΗΠΑ την 3η Δεκεμβρίου. Είχε καταδικαστεί το 2003 να εκτίσει 30 χρόνια και πέντε μήνες κάθειρξης και να πληρώσει πρόστιμο 25.000 δολαρίων διότι ανήκε σε οργάνωση που εισήγαγε κατά μέσον όρο 30 τόνους κοκαΐνης στη χώρα αυτή την περίοδο μεταξύ του 1997 και του 1999.