Αρχική Λατινική Αμερική Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για δυο χρόνια η Ελλάδα –...

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για δυο χρόνια η Ελλάδα – Θα συνεργαστεί με τη Λατινική Αμερική

121
0

Τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέλαβε η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου και για τα επόμενα δυο χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη θέση σε μια κρίσιμη συγκυρία, με διεθνείς κρίσεις, αλλά και σημαντικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τη Λατινική Αμερική

Παράλληλα, όπως είχε δηλώσει προσφάτως ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, η χώρα μας θα αξιοποιήσει την θέση της στον ΟΗΕ προκειμένου να ακουστεί και η φωνή της Λατινικής Αμερικής. (Διαβάστε εδώ)

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης: “Είναι πρόθεση της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από την 1η Ιανουαρίου 2025, να συνεργασθεί περαιτέρω με την Αργεντινή, προκειμένου να ακουστεί η φωνή της Λατινικής Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης με τους πρέσβεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη.

Το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη

Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2025, η Ελλάδα αναλαμβάνει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλαδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Με στόχο την προάσπιση του σκοπού του Οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας, σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.