Αρχική ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ελλάδα και Αργεντινή γιόρτασαν 150 χρόνια διπλωματικών σχέσεων – Έκθεση με σπάνιο...

Ελλάδα και Αργεντινή γιόρτασαν 150 χρόνια διπλωματικών σχέσεων – Έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό

54
0
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης με τους πρέσβεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη.

Μια σπάνια έκθεση με αρχειακό υλικό που ανάγεται σε βάθος αρκετών δεκαετιών, παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Αργεντινή. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση φιλίας που ενώνει τους δυο λαούς, αλλά και στις κοινές προκλήσεις που στο πέρασμα του χρόνου έχουν αντιμετωπίσει, όπως οι δικτατορίες και οι οικονομικές κρίσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Αργεντινής ξεκίνησαν το 1874 με την τοποθέτηση του πρώτου άμισθου προξένου στο Μπουένος Άιρες

Ο πρέσβης της Αργεντινής κ. Luis Alfredo Azpiazu αναφέρθηκε και εκείνος στις σχέσεις φιλίας αλλά και στις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες σε διάφορους τομείς. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Αργεντινή το επόμενο διάστημα, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για περεταίρω προσέγγιση με τη Λατινική Αμερική.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κ. Μάιρα Μυρογιάννη, ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής κ. Ιάσων Πιπίνης, διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβεις από τη Λατινική Αμερική και πολλά μέλη του διπλωματικού σώματος.

Ο πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα κ. Luis Alfredo Azpiazu.

Τι περιλαμβάνει το αρχειακό υλικό

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό από τις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες ξεκίνησαν το 1874 με την τοποθέτηση του Πέτρου Βασιλικού ως πρώτου άμισθου προξένου στο Μπουένος Άιρες. Από το αρχείο ξεχωρίζουν το βασιλικό διάταγμα του 1873 για την ίδρυση του άμισθου προξενείου που φέρει την υπογραφή του Βασιλέως Γεωργίου, εκθέσεις που αναφέρονται στην ύπαρξη της ελληνικής ομογένειας, αλλά και το απόσπασμα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1935 στην οποία αναφέρεται η τοποθέτηση του Βασίλειου Δενδραμή ως πρώτου πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες.

Έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής του 1942, στο οποίο αναφέρεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας 20.000 σιτηρών προς την Ελλάδα που βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Αργεντινής στην κατοχική Ελλάδα

Ιδιαίτερη αξία έχει ένα έγγραφο της αργεντινής κυβέρνησης του 1942, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, στο οποίο αναφέρεται: “Δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η συμβολή για τη βελτίωση των συνθηκών του εν λόγω πληθυσμού αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον και ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί από την κυβέρνηση της Αργεντινής χωρίς να παραβιάζονται δεσμεύσεις ουδετερότητας, με την παρέμβαση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, θα αποσταλεί η ποσότητα 20.000 τόνων σιτηρών για κατανάλωση από τον ελληνικό πληθυσμό. (Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής).

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώτργος Γεραπετρίτης με τον Ειδικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Ιάσονα Πιπίνη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιθώργος Γεραπετρίτης με πρέσβεις από τη Λατινική Αμερική,.

Η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών

Αξιότιμα μέλη του διπλωματικού σώματος, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας καλωσορίζω όλους σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην έκθεση για τον εορτασμό των 150 χρόνων διπλωματικών και προξενικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αργεντινής. Μία παρόμοια έκθεση για τον εορτασμό της ίδιας επετείου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Μπουένος Άιρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής για τη φιλοξενία της εν λόγω εκδήλωσης στο Palacio San Martín, καθώς και για την διάθεση αρχειακού υλικού για τους σκοπούς της παρούσας έκθεσης. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρέσβη της Αργεντινής, κύριο Luis Alfredo Azpiazu και το προσωπικό της Πρεσβείας για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Ο πρώτος άμισθος πρόξενος το 1874

Με μεγάλη χαρά απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την εκδήλωση, που πραγματοποιείται ακριβώς την ημέρα της επετείου της εγκαθίδρυσης διπλωματικών και προξενικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου. Σαν σήμερα, το 1874, η Ελλάδα και η κυβέρνηση της Αργεντινής αναγνώρισαν τον Πέτρο Βασιλικό ως τον πρώτο Άμισθο Πρόξενο της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου, αξίζει να επισημάνουμε τις ισχυρές και πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αργεντινής, δύο χωρών των οποίων η ιστορική πορεία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες, παρά τη μεγάλη γεωγραφική τους απόσταση.

Βαθιά σχέση φιλίας, κοινές προκλήσεις

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Αργεντινή, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους κατά την ίδια χρονική περίοδο. Έκτοτε, και παρά τη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, έχουν αναπτύξει μια βαθιά σχέση φιλίας, βασιζόμενη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και την προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο. Από την άλλη, υπάρχει ένα καλό επίπεδο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς έχουν έρθει αντιμέτωπες με παρόμοιες προκλήσεις.

Για παράδειγμα, οι δύο χώρες βίωσαν ζοφερές πολιτικές περιόδους, όπως δικτατορίες, σχεδόν ταυτόχρονα, τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, καθώς και μείζονες οικονομικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της πολύπλευρης σχέσης, πρέπει να επισημάνουμε τον ανεκτίμητο δεσμό που υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών χάρη στην ελληνική κοινότητα της Αργεντινής, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες της Λατινικής Αμερικής.

Πρόθεση για επίσκεψη στην Αργεντινή

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει δώσει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Λατινική Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει πραγματοποιηθεί σειρά επισκέψεων υψηλού επιπέδου, περιλαμβανομένης αυτής του προκατόχου μου, στο Μπουένος Άιρες, τον Φεβρουάριο του 2023. Επιπλέον, θα ήθελα να υπενθυμίσω την πολύ πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κυρίας Μάιρας Μυρογιάννη, καθώς και αντιπροσωπείας βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, στο Μπουένος Άιρες στις 15 Νοεμβρίου 2024. Και φυσικά, να εκφράσω την πρόθεσή μου να επισκεφθώ πολύ σύντομα το Μπουένος Άιρες, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τη φίλη χώρα, Αργεντινή.

Αργεντινή: Βασικός εταίρος

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφέρω ότι η Αργεντινή συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών εταίρων της Ελλάδας, όπως και της ΕΕ, στη Λατινική Αμερική. Οι δύο χώρες μοιράζονται την ισχυρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, την πολυμέρεια, τη δημοκρατία και, φυσικά, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για την εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι πρόθεση της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από την 1η Ιανουαρίου 2025, να συνεργασθεί περαιτέρω με την Αργεντινή, προκειμένου να ακουστεί η φωνή της Λατινικής Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο

Θα θέλαμε, επίσης, να εκφράσουμε τη βαθιά μας εκτίμηση για το γεγονός ότι η Αργεντινή παρέχει πλέον τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Με τη συνεισφορά της, η Αργεντινή προωθεί την ειρήνη στην περιοχή μας και αναβαθμίζει το ρόλο της σε αυτήν.

Ενίσχυση διμερών οικονομικών σχέσεων

Τέλος, η Ελλάδα εστιάζει και στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών με την Αργεντινή. Και οι δύο χώρες προσφέρουν ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Επομένως, ανυπομονώ να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα, ώστε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτουμε. Επ’ αφορμή του εορτασμού των 150 χρόνων διπλωματικών και προξενικών σχέσεων, καθώς και της βαθιάς φιλίας μας, η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεργασθεί με την Αργεντινή για την εμβάθυνση των σχέσεών μας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον στη βάση των κοινών ιδεών που εμπνέουν τις χώρες μας, από την ανεξαρτησία τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.