“Το σπίτι μας είναι και σπίτι των εκπροσώπων των λατινοαμερικάνικων χωρών”
Του Μιχάλη Πιπίνη Βελάσκο.
Leer el texto en español>> Το Ινστιτούτο Θερβάντες, επίσημος φορέας του Ισπανικού Κράτους, ιδρύθηκε το 1991 και μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας (και των άλλων επίσημων γλωσσών της Ισπανίας), αλλά και τη διάδοση του πολιτισμού των ισπανόφωνων χωρών στον κόσμο. Διαθέτει 87 κέντρα σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα εκτός από το κεντρικό κτίριο στην Αθήνα, λειτουργεί και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Η Λατινική Αμερική διαχρονικά βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.
Το Ινστιτούτο Θερβάντες δημιουργήθηκε το 1991 και βρίσκεται σε περίπου 100 κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, κ. Πιλάρ Τένα, μίλησε στο americalatina.gr, για το έργο του φορέα στην Ελλάδα, τους επόμενους στόχους αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει ο κόσμος της Λατινικής Αμερικής στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Αναφέρεται επίσης στην προσπάθεια του Ινστιτούτου να εισαχθεί η ισπανική γλώσσα στην δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Βασικοί στόχοι του Ινσττιτούτου Θερβάντες
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και οι προτεραιότητες του Ινστιτούτου Θερβάντες για τον νέο χρόνο;
Στα κέντρα του Ινστιτούτου Θερβάντες έχουμε την δυνατότητα τα έσοδα μας να προέρχονται από την παροχή μαθημάτων ισπανικής γλώσσας και ταυτόχρονα από την διεξαγωγή των εξετάσεων γλωσσομάθειας. Πρόκειται για τίτλους του Υπουργείου Παιδείας της Ισπανίας, τα οποία τα διαχειρίζεται στο εξωτερικό το Ινστιτούτο Θερβάντες.
Δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες στον πολιτιστικό τομέα αν πρώτα δεν εξασφαλίσουμε επιτυχία στον ακαδημαϊκό τομέα. Εμείς αυτοχρηματοδοτούμε την δραστηριότητα μας, σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του προϋπολογισμού μας.
“Στην Ελλάδα έχουμε χίλιους μαθητές τον χρόνο και περίπου τρεις χιλιάδες υποψήφιους στις εξετάσεις γλωσσομάθειας DELE”
Συνεπώς ο πρώτος στόχος είναι να έχουμε επιτυχία στον ακαδημαϊκό τομέα. Αυτό σημαίνει περισσότεροι σπουδαστές στα προγράμματα σπουδών μας και ταυτόχρονα περισσότεροι υποψήφιοι για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου χίλιους μαθητές τον χρόνο και περίπου τρεις χιλιάδες στις εξετάσεις DELE τον χρόνο. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη δραστηριότητα.
Το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη
Οι στόχοι μας για το 2025: Να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των μαθητών μας και να διατηρήσουμε, τουλάχιστον, τον αριθμό των υποψηφίων για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας. Αν σε αυτό έχουμε επιτυχία, θα μπορούμε να έχουμε προσδοκίες και στον πολιτιστικό τομέα.
Επίσης από το κέντρο μας στην Αθήνα εξαρτάται το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και μια έδρα στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και είναι σημαντικό να συντονίσουμε αυτούς τους τρεις βραχίονες που έχει το Ινστιτούτο Θερβάντες στην ευρύτερη περιοχή. Ο συντονισμός τους είναι ένας από τους στόχους μας.
Έχουμε και κάποια στρατηγικά σχέδια, όπως για παράδειγμα, η δημιουργία αρχαιολογικής σχολής. Αυτό είναι ένα πλάνο της ισπανικής κυβέρνησης, φυσικά επεκτείνεται πέρα από τα όρια του Ινστιτούτου Θερβάντες, το οποίο όμως εμείς στηρίζουμε.
“Ο πολιτισμός φέρνει πιο κοντά τα έθνη”
Ο πολιτιστικός τομέας καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Αυτό επειδή ο πολιτισμός, μεταξύ άλλων, προωθεί πιο εύκολα τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς;
Φυσικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι αυτό το οποίο έχουμε αποκαλέσει εδώ και πολλά χρόνια soft power, το οποίο πολλές φορές πετυχαίνει να λειάνει τις διαφορές και να φέρει κοντά τα έθνη. Πρόκειται για ένα πολύτιμο όπλο που διαθέτει η Ισπανία και επίσης η ισπανόφωνη κοινότητα επίσης. Όχι μόνο μεταξύ τους αυτές οι χώρες αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουμε την τύχη η ισπανική κουλτούρα να είναι ελκυστική και αγαπητή. Ακόμη και στον κόσμο που δεν μιλάει ισπανικά, ούτε γνωρίζει κάτι σχετικό, η γλώσσα μας πάντα του είναι ελκυστική.
Η προσπάθεια για εισαγωγή της ισπανικής στη δημόσια εκπαίδευση
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Θερβάντες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 600 εκατομμύρια ισπανόφωνοι. Στην Ελλάδα υπάρχει ζήτηση της ισπανικής; Έχει θέση στη δημόσια εκπαίδευση;
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση στα ιδιωτικά σχολεία, των σπουδαστών που επιλέγουν την ισπανική γλώσσα μεταξύ των γλωσσών επιλογής. Όπως γνωρίζετε τα ισπανικά δεν διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη δημόσια εκπαίδευση γενικότερα. Αυτός είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους μας που τον έχουν κάνει δικό τους και οι πρεσβείες της Λατινικής Αμερικής. Η ισπανική πρεσβεία επίσης το έχει ως προτεραιότητα. Να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εισάγει την ισπανική γλώσσα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Υπάρχουν 600 εκατομμύρια ισπανόφωνοι σε ολόκληρο τον κόσμο, που αντιστοιχούν στο 7,5% του παγκόσμιου πληθυσμού
Η ισπανική είναι μια γλώσσα σε ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Ανοίγει τις πόρτες στον κόσμο. Αυτή είναι η τάση σήμερα. Επίσης η άνοδος της ισπανικής γλώσσας στην Ελλάδα είναι εμφανής σε πολλούς τομείς. Όπως στα δικά μας μαθήματα που αυξάνονται, τα μαθήματα που παραδίδουν σχολές, αλλά και η επιτυχία που έχει η ισπανική γλώσσα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία σε αυτή τη χώρα, για όσα παιδιά έχουν αυτή την δυνατότητα, προσφέρουν τη διδασκαλία της ισπανικής.
Η ισπανική γλώσσα στα ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας
Σε πολλές περιπτώσεις, το 80% των παιδιών επιλέγουν την ισπανική γλώσσα. Πιθανώς επειδή τους είναι πιο ελκυστική, πιο εύκολη να τη μάθουν, αλλά και επειδή έχουν αντιληφθεί ότι τους ανοίγει την πόρτα στον κόσμο. Αυτή η τάση είναι εντυπωσιακή. Μια από τις δουλειές που έχουμε αναλάβει είναι να στηρίξουμε τους καθηγητές σε αυτά τα ιδιωτικά σχολεία, ώστε η εκμάθηση να γίνει πιο εύκολη, ώστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα.
Η επιχειρηματολογία μας είναι ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα μια ξεκάθαρη ζήτηση και αυτό το οποίο συμβαίνει είναι οι προνομιούχοι να μαθαίνουν ισπανικά, καθώς αυτοί που διδάσκονται είναι όσοι πηγαίνουν στις σχολές, στα ιδιωτικά σχολεία ή στο Ινστιτούτο Θερβάντες, όπου πληρώνουν κάποια χρήματα. Εγώ πιστεύω ότι το μήνυμα έχει ήδη φθάσει σε πολλούς αρμόδιους ανθρώπους που κατέχουν θέσεις σημαντικές και έχει γίνει απολύτως αντιληπτό.
Η Λατινική Αμερική στο επίκεντρο
Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η λατινοαμερικάνικη κουλτούρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες και πως αυτή συνδέεται με την ιβηρική κουλτούρα; Ποιο είναι το βάρος του έχει για το Ινστιτούτο Θερβάντες;
Από την ίδρυση του Ινστιτούτου Θερβάντες το 1991 πάντα θεωρήθηκε ως κυρίαρχη αποστολή η προώθηση της ισπανικής γλώσσας, δηλαδή μιας ισπανικής γλώσσας που είναι πολιτιστική κληρονομιά κοινή για μια ολόκληρη κοινότητα και επίσης τον πολιτισμό που έχει ισπανική προέλευση, που επίσης ανήκει σε μια ολόκληρη κοινότητα.
“Το σπίτι μας είναι και σπίτι των εκπροσώπων των λατινοαμερικάνικων χωρών”
Από την δημιουργία του Ινστιτούτου Θερβάντες από την ισπανική κυβέρνηση, αυτή η ιδέα, που είναι μια πραγματικότητα, κυριαρχούσε. Εμείς, τόσο σε επίπεδο κεντρικού φορέα στη Μαδρίτη, όσο και σε επίπεδο κέντρων, τα οποία αριθμούν περίπου εκατό σε πέντε ηπείρους και πενήντα χώρες, κάθε ένας από τους διευθυντές και τους εργαζόμενους, είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι το σπίτι μας είναι σπίτι και των εκπροσώπων των λατινοαμερικάνικων χωρών που υπάρχουν σε εκείνη τη χώρα.
Σε οποιοδήποτε από τα κέντρα μας, ο πρέσβης του Περού, ο πρέσβης του Μεξικού, ο πρέσβης της Κούβας, γνωρίζουν ότι έχουν το σπίτι τους. Μπορούν να έρθουν να προτείνουν να κάνουμε από κοινού εκδηλώσεις, να εργαστούμε μαζί. Όλα αυτά είναι πολύ φυσικά για εμάς. Δεν χρειάζεται κάποιος να μας δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες. Είναι κάτι που εμείς γνωρίζουμε, μας βγαίνει με φυσικό τρόπο και γνωρίζουμε ότι μας εμπλουτίζει.
Στην Ισπανία βρίσκεται το 8% των ισπανόφωνων
Στην Ισπανία βρίσκονται, και αυτό είναι ένα στοιχείο σημαντικό, το 8% των ισπανόφωνων. Το 8%. Η Ισπανία έχει το 8% των Ισπανόφωνων. Το 92% φυσικά βρίσκεται στη Λατινική Αμερική. Σε 21 χώρες είναι επίσημη γλώσσα και ασφαλώς υπάρχουν πάρα πολλοί στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Σήμερα υπάρχουν 60 εκατομμύρια.
“Την ιδέα του “πανισπανισμού” την έχουμε όλοι μέσα μας”
Τόσο ο πολιτισμός, όπως και η γλώσσα αποτελούν κοινή κληρονομιά. Αυτή είναι η ιδέα του «πανισπανισμού» που έχουμε όλοι μέσα μας. Το θέμα της γλώσσας υπήρξε μια πολιτική που εφαρμόστηκε από το Ινστιτούτο Θερβάντες από την ίδρυση του. Αναγνωρίζει μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης αυτή η πολιτική συνίσταται στη συνεργασία των Βασιλικών Ακαδημιών.
Στο ερώτημα λοιπόν, τι επιρροή υπάρχει, η απάντηση είναι ότι σχεδόν δεν υπάρχει επιρροή, είμαστε το ίδιο. Αυτή την αδελφοποίηση στον τομέα της γλώσσας και του πολιτισμού τη ζούμε μέρα, μέρα, με μια, επαναλαμβάνω μεγάλη φυσικότητα.