Αρχική Βιβλιοπαρουσίαση Ορθοδοξία και Ελληνισμός στη Λατινική Αμερική στο νέο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη

Ορθοδοξία και Ελληνισμός στη Λατινική Αμερική στο νέο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη

202
0

Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός στις χώρες της Λατινικής Αμερικής καταγράφονται στο νέο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη με τίτλο “Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική. Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στη δράση και στο έργο της Ιεράς Μητρόπολης Μεξικού, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ.

Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του Ελληνοπερουβιανού δημοσιογράφου για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Ο Ιάσων Πιπίνης από το 2019 έχει αναλάβει Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής.

Ιστορικά γεγονότα και σύγχρονες πραγματικότητες

Στο βιβλίο αποτυπώνονται ιστορικά γεγονότα αλλά και σύγχρονες πραγματικότητες της Λατινικής Αμερικής. Η δράση του διαβόητου ναρκωβαρόνου Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία, η μυστική Επιχείρηση Κόνδωρ του δικτάτορα της Χιλής Αουγούστο Πινοσέτ, αλλά και η παρατεταμένη κρίση στη Βενεζουέλα, καταγράφονται μεταξύ άλλων στο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη.

Στις 300 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνεται επίσης ένα κεφάλαιο για την παρουσία του ελληνισμού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις μεγαλύτερες ομογενειακές κοινότητες και στη δράση που αναπτύσσουν. Τον πρόλογο του βιβλίου γράφει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρεται στην προσέγγιση της Ελλάδας με τη Λατινική Αμερική.

Ο Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος.
Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ.

Χιλιάδες ιθαγενείς στη Γουαταμέλα ασπάζονται την Ορθοδοξία

Στο βιβλίο αναφέρεται: Στη Λατινική Αμερική λειτουργούν δυο Ορθόδοξες Ιερές Μητροπόλεις, μια στο Μπουένος Άιρες και μια στην Πόλη του Μεξικού, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Οι δυο Μητροπόλεις, εκτός από αξιόλογο ποιμαντικό έργο διαδραματίζουν σημαντικό εθνικό ρόλο, συμβάλλοντας στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των ελληνικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στη διάδοση της ελληνικής παράδοσης. Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής σήμερα είναι ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ, ενώ Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής είναι ο Σεβασμιώτατος κ. Ιάκωβος.

Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντικό ιεραποστολικό έργο, όπως για παράδειγμα στη Γουατεμάλα, όπου χιλιάδες Γουατεμαλτέκοι έχουν ασπαστεί την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ακολουθώντας μάλιστα την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Ο Ιάσων Πιπίνης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια.

Η αναβίωση της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης

Στο ίδιο κεφάλαιο του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρεται στην αναβίωση της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Νοτίου Αμερικής: Τον Οκτώβριο του 2022, έπειτα από περίπου 25 χρόνια, αναβίωσε ο θεσμός της «Κληρικολαϊκής Συνέλευσης», που ουσιαστικά αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση του Ελληνισμού της Νότιας Αμερικής. Κομβικό ρόλο στην αναβίωση της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάη, Μοντεβιδέο, διαδραμάτισε ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ.

Στην διοργάνωση αυτή, συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη των ελληνικών κοινοτήτων από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, το Περού, τη Βραζιλία, τη Βολιβία και τη Χιλή, αλλά και εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τον Νοέμβριο του 2024 η «Κληρικολαϊκή Συνέλευση» πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου μάλιστα μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν και όλοι οι Έλληνες πρέσβεις από τις χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Ο Ιάσων Πιπίνης με τον Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιάκωβο.
Ο Ιάσων Πιπίνης με τον Μητροπολίτη Αργεντινής κ. Ιωσήφ.
Ο Ιάσων Πιπίνης με τον Περιφερειακό Επίσκοπο Κολομβίας και Βενεζουέλας κ. Τιμόθεο.

Στη Συνέλευση εκφράστηκαν και συζητήθηκαν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, με τη συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες με θέματα όπως η προετοιμασία προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, η διατήρηση της πίστης, μια νέα ποιμαντική, η εν γένει ιεραποστολή, οι προοπτικές για τα ελληνικά ιδρύματα της Νότιας Αμερικής, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλήρος και οι κοινότητες στη Νότιο Αμερική. Επιπλέον, ήταν μια ευκαιρία για τους νέους της περιοχής να γνωριστούν μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ξανά τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς τους, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιωσήφ τόνισε ότι «η επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», καθώς όπως υπογράμμισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης «η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός δεν είναι θρησκευτικό ή πολιτιστικό γκέτο, αλλά ουσιαστικές και ζωντανές πραγματικότητες οικουμενικού βεληνεκούς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μαρτυρήσουμε στην Νότιο Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Δείτε βίντεο για το βιβλίο: